Mäso z laboratória? Falošný steak vytvorený britskými vedcami prekonáva očakávania

steak so zeleninou na doske

Falošný steak by si od toho klasického rozlíšil len ťažko (Zdroj: Unsplash/Farhad Ibrahimzade)

#To, že na rastlinnú stravu prechádza stále viac ľudí, nie je žiadnym tajomstvom. V obchodoch i reštauráciách pribúdajú vegánske alternatívy a rôzne náhrady mäsa, ktoré sa však chuťovo od toho skutočného zvyčajne líšia. To pre väčšinu vegánov nie je problém, no nájdu sa aj takí, ktorým chuť mäsa chýba. No a niekoho môžu práve chuťové preferencie od rastlinného stravovania odrádzať. Ako však uvádza Ladbible, to sa možno čoskoro zmení. Vedcom z Veľkej Británie sa totiž podarilo vytvoriť falošný steak, ktorý vyzerá, vonia a chutí ako ten skutočný.

Chrumkavejší

Ak nedáš dopustiť na mäsové jedlá, no zároveň ti je ľúto zvierat, ktoré končia na tvojom tanieri, správa z britského laboratória ťa určite poteší. Napodobenina bravčového steaku, ktorú vedci vytvorili, totiž prekonáva očakávania vo všetkých ohľadoch. Hoci ide o „mäso“, ktoré vzniklo bez utrpenia zvierat, nejedná sa o rastlinnú alternatívu v pravom zmysle slova. Tridsaťtri gramov vážiaca fileta totiž nie je vyrobená z rastlinných bielkovín, ale z malého množstva živočíšnych buniek.

V surovom stave by si túto fileta od klasického mäsa vôbec nerozlíšil, no po tepelnej úprave sa predsa len dajú nájsť  isté rozdiely. Steak z laboratória má údajne mierne odlišnú štruktúru a je trochu chrumkavejší, než ten obyčajný.

No ide len o drobné odchýlky, ktoré by si si pravdepodobne všimol len vtedy, keby si vedel, že ich máš hľadať. To sa dá nepochybne považovať za úspech, najmä ak vezmeme do úvahy to, že tento falošný steak bol prvým produktom svojho druhu, ktorý v laboratóriu 3D Bio-Tissues (3DBT) vznikol.

Na steaku si budeš môcť pochutnať aj bez utrpenia zvierat

V obchodoch si ju tak skoro nekúpiš

„Naša fileta, ktorá je vytvorená bez krutosti na zvieratách, prekonala naše očakávania vo všetkých ohľadoch. Sme nadšení technologickým pokrokom, ktorý robíme, a tým, aký to môže mať vplyv na naše odvetvie,“ povedal výkonný riaditeľ laboratória 3DBT, doktor Che Connon.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Vegánstvo je čoraz populárnejšie: Je však rastlinná strava vhodná aj pre zvieratá?

Keďže ide o čerstvú novinku, je zatiaľ ťažké odhadnúť, koľko by mohlo takéto mäso stáť. Doktor Connon však verí, že čoskoro bude dostupné širokej verejnosti. Doterajšie výskumy navyše ukazujú, že produkcia kultivácia mäsa v laboratóriách je pomerne lacná a do veľkej miery by mohla pozitívne vplývať na životné prostredie.


Ešte viac zaujímavých noviniek, rozhovorov, módy, kvízov, vtipov a inšpirácie? Poď k nám na Instagram!

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame