#Bola prvá polovica roku 2020 a instagramami sa začali šíriť správy, že v Petržalke, v Ein Parku, vtedy ešte poloprázdnej budove sa bude diať niečo zaujímavé. Dvojica Táňa a Denis chystali otvorenie pre naše končiny nie úplne tradičného podniku Bistronomy.
Chceš zažiť v Bistronomy riadenú degustačnú večeru? Kupuj lístky tu, tento večer bude stáť za to!
Obaja mali ku gastru pomerne blízko, ale skúsenosti s reštauráciou ešte nemali. Táňa stojí za projektom @trufle.sk a dováža tie najkvalitnejšie hľúzovky z Toskánska. Denis je za distribučkou vína @wined.eu. Myslím, že celkom dobrá kombinácia na stvorenie zaujímavého konceptu reštaurácie.
Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Čiližrút na instagrame.
V zákulisí sa o všetko stará talentovaný šéfkuchár
A čo vlastne tým konceptom je? Toto sa podarilo vykryštalizovať, keď sa dvojici podarilo nadviazať spoluprácu s mladým šéfkuchárom @mmiklosik. Ten zo skúsenosti z reštaurácie Liviano, kde pracoval s michelinským Pavlom Pospíšilom, pomohol nastaviť smerovanie reštaurácie. Rozhodli sa spojiť to, čo ich všetkých troch spája. Jedlá sú postavené na kvalitných a lokálnych surovinách a známych klasikách. Tie sú ale oblečené do súčasného šatu. Sezónne sa tu spracúvavajú suroviny, ktoré naša lokalita ponúka, Martin jedlám dodáva vlastný rukopis a robí z nich zážitok, ktorý ťa núti chodiť sem stále znova a znova.
Toto je podporené tromi silnými piliermi:
- Jedlá sa menia takmer na týždennej báze (až na zopár signature dishov), čo dáva možnosť ochutnať vždy niečo nové.
- Vždy je nejaké jedlo veľmi zaujímavo a vkusne doplnené o hľuzovky, ktoré vedia použiť asi najlepšie v celej našej krajine.
- V neposlednom rade majú impozantnú ponuku vín. O ich párovanie k jedlám sa stará mladá, ale nesmierne talentovaná someliérka @christiana.kupec.
Oficiálne prvý servírovaný tanier
23. septembra 2020 sa mi na obed podarilo byť prvým oficiálnym zákazníkom. A keďže ide o subjektívny článok odo mňa, tak priznám, že to bola láska na prvý pohľad. Nádherný interiér plný zelene a svetlého dreva, otvorená kuchyňa a usmiaty personál. Dodnes nezabudnem na jedlá, ktoré boli na prvom menu. Polievka zo pstruha z @rybarstvostupava, neopakovateľná variácia na pečené kura s kompótom a dekonštruovaný jablkový koláč so zmrzlinou. Kľudne si ktorékoľvek zopakujem znova.
Odvtedy sa tu ale vystriedala plejáda jedál, z ktorých sa niektoré pre veľký ohlas opakujú dodnes. Spomeniem najlepšiu sviečkovú na smotane na planéte a v širokom okolí (prepáč, mami), rôzne variácie tvarohových guliek, nenormálnu koprofku s jazykom, držkovú s držkovými chipsami, tatarák, zeler pečený v slanej kruste s hľuzovkou alebo dnes už neodmysliteľnú stálicu lístka – vyprážaný syr zo slovenskej syrárne @cheesio_cheese so zelerovou remuládou, bylinkami a baby zemiakmi v maslovej emulzii – esencia lahodnosti a chrumkavosti.
Najlepší burger môjho života
Nedá mi nespomenúť doby logdánov, ktoré zastihli Bistronomy chvíľu po otvorení. Toto bol čas, kedy sme mnohí lamentovali a sťažovali sa. Tím Bistronomy ale patril medzi tých, ktorí si sadli, vyhrnuli rukávy, kompletne zmenili ponuku a prispôsobili sa čisto take away, donáške či možnosti podávať len jedlo na terase. A tak prišla aj sem vlna šéfkuchárskych burgrov alebo balenia kvalitného jedla tak, aby vyzeralo dobre aj po donáške. K tomuto nakúpili obaly, vymysleli jedlá a zrazu to šlo. Domov ti to došlo v rôznych obaloch podľa typu jedla. Niečo, čo krásne vyzeralo a ešte lepšie chutilo.
No a potom prišiel on. Najlepší burger môjho života s ultimátne chrumkavými hranolkami – Burger Rossini. Namakaná brioška bola naplnená kvalitným hovädzím, plátkom foie gras a riadnou dávkou hľuzovky. Celé poprepájané žĺtkovou emulziou a hľuzovkovou mayo. To je taká explózia chuti, ktorá ostane v pamäti pekne dlho nevymazaná. Za mňa, čo sa jedla týka, je toto vrchol dekadencie a zhýralosti v tom najlepšom slova zmysle. A keďže k dobrému jedlu patrí dobré víno, tak som si nechal poradiť a Leanka od @pivnicabrhlovce pasovala ako riť na šerbeľ. Verím, že toto sa tu ešte zopakuje.
Bistronomy odporúča naozaj každý
Na začiatku to vyzeralo ako úplne zlé načasovanie v šialenej dobe covidovej, žiadne skúsenosti, poloha úplne mimo centra diania. Za mňa veľký klobúk dole za odvahu. A dnes? Keď sa kohokoľvek, kto miluje gastro, skvelé jedlo a zážitok z dokonalo pripraveného jedla, opýtaš, kam zájsť na obed, večeru či dobré víno, tak medzi prvými odpoveďami sa takmer naisto objaví práve Bistronomy. A ja obrovsky držím palce a všetkých ľudí za touto reštauráciou obrovsky obdivujem, rešpektujem a mám veľmi rád.
Ak budeš najbližšie rozmýšľať, že by si si dal/a niečo dobré a sám nevieš čo, tak toto miesto má minimálne pre mňa jednu výhodu. Chute mi tu sedia tak, že vôbec nepotrebujem vedieť, čo majú práve na menu, ale vždy si nechám niečo odporučiť. A nezľaknem sa ani ingrediencií, ktoré trebárs nepatria medzi moje obľúbené. Tu viem, že aj z nich dostanem jedlo, z ktorého odpadnem a budem ho chcieť jesť znova. Ale to sa, samozrejme, okrem už spomínaného legendárneho syru nestane, pretože si vždy dám niečo nové.
Zdieľať na
Zdieľaní