12 najlepších kaviarní v Bratislave: Dokonalé koláče sú len začiatok, tu zažiješ nebo v ústach!

Its Ostblock

Dokonalá káva a neodolateľné zákusky tvoria nezabudnuteľné zážitky (Zdroj: Čiližrút)

#Za posledné roky už našťastie nie je taký problém dať si v Bratislave naozaj dobrú kávu. Myslím, ale naozaj dobrú a kvalitnú. Čerstvú, s pôvodom a príbehom. Ja osobne chcem vedieť, kto kávu pražil, ako dávno aj to, odkiaľ pochádza.

Kvalita a čerstvosť praženia v kombinácii s namletím tesne pred prípravou sa do značnej miery starajú o maximalizáciu chutí. Dôležité je ale dbať trošku aj na ekológiu a to, akým spôsobom je zaplatený farmár, ako sa káva predáva, spracováva a dostáva až k nám. A toto presne vieš zistiť vo väčšine podnikov označených ako „Specialty coffee“, alebo kaviarne s výberovou kávou.

Zároveň tu vieš ochutnať rôzne spôsoby prípravy kávy a možno sa tiež, ako ja, zaľúbiš do filtrovaných káv. Práve v nich si vychutnáš aj aciditu, teda kyslosť a ovocné tóny. Áno, práve tie sú v káve zábavné – veď káva je predsa ovocie. Ale rovnako dobre padne aj flat white s dvojitým shotom tmavšie praženej kávy sladšej chuti s hustou mliečnou penou. A istotne ti ju v týchto podnikoch spravia aj s bezlaktózového či rastlinného mlieka.


17 tipov na výborné raňajky v Bratislave podľa foodblogera Čiližrúta: Vyberieš sa na ochutnávku?


No a povedzme si úprimne, čo by to bolo za posedenie v kaviarni či prechádzku s kávou, bez niečoho dobrého sladkého? Našťastie aj na toto sa myslelo. A mám obrovskú radosť, že nie len okrajovo. Naozaj si dávajú na koláčochči zákuskoch záležať. Niekde pečie majiteľ, inde pekár, v niektorých podnikoch pomôžu šikovní zamestnanci a inde zas stavia na naozaj overených dodávateľoch, ktorí svoje remeslo perfektne ovládajú.

Som Čiližrút, a tu si nájdeš zopár tipov, ktoré mám ja v svojom okolí, a kde rád zájdem na kávu, či niečo sladké, prípadne len tak na kus reči, či písanie článku, tak ako dnes. 😊

Blue Monday

Mladší prírastok kávovej scény na Dunajskej. Terasa na chodníku kúsok od Soho má svoje čaro mestskej kaviarne pre mladých ľudí. Prvotriedna káva, drinky, vlastná pražiareň a extrémne uvoľnená atmosféra dávajú tomuto miestu potenciál štamgastského podniku, ale aj miesta, kde z času na čas ideš okolo a vieš, že nech si dáš čokoľvek, dostaneš kvalitu od usmiateho baristu. K tomu koláčik či croisant, skvelý drdol od @skoricaky či ich vlastné crincle. Plus sa oplatí čítať aj ich blog, kde píšu o káve, pestovaní, pití, ale aj o kávovaroch.

Blue monday
Jednoduchá dokonalosť v šálke aj na tanieri (Zdroj: Čiližrút)

Black

Black je už inštitúcia bratislavskej kaviarenskej scény. Skvelá káva, vymakaní baristi, atmosféra mestskej terasy. Čo ale mne evokuje a čo sa tu dá užiť absolútne famózne? Sadnúť si do príjemnej kaviarne @black.svk a vychutnávať. Zahryznúť sa do koláča od @giraffe_bakery, dať si dúšok skvelej kolumbie batch brew a symfóniu zavŕšiť zapitím úžasnej, naturálnej leánky spod vulkánu od @marvlatindo. Tak jednoduchý je recept na radosť. A tak jednoducho si ju môžeš práve tu na terase vychutnať.

Black
Cítiš tú radosť z tej fotky? (Zdroj: Čiližrút)

Brew Bar Freshmarket

Toto je jednoznačná ikona a legenda medzi kaviarňami v BA. Boli ako jedny z prvých a dodnes patria medzi najlepších a najnavštevovanejších. Tunajší Batch – napríklad aktuálne Burundi, je výborný, a flat white ja za mňa v BA stále neprekonaný – akurátna teplota, hustota aj chuť. Keďže sa nachádzajú v tržnici Fresh market, tak sa tu jednoducho krásne sedí, vychutnáva a debatuje. Okolo sa dá nakúpiť, ale hlavne perfektne poklábosiť s krásnymi ľuďmi, ktorí tu predávajú svoje produkty, zeleninu či pečivo, a svet je hneď tým správnym miestom na život. A k tomu všetkému tu majú výborné koláče od @mandlove_by_martina_grnova a @purista_ba. Nevynechaj extra makový koláč s citrónovou polevou, ak bude práve v ponuke.

Brew bar
Dokonalá káva a neodolateľné koláčiky v Brew bare (Zdroj: Čiližrút)

Čiary

Ďalšia radosť, ďalšia krásna a kvalitná kaviareň v pasáži na Laurinskej vo dvore oproti Urbanu (áno, vedľa inej kaviarne s úplne iným typom kávy). Zameriavajú sa na kvalitnú výberovú kávu od lokálnych pražiarní, skvelé koláče a dezerty, vrátane bezlaktózových – vlastnoručne majiteľkou vyrábaných (často s islandským influencom), lokálne aj naturálne vína a rozdávanie úsmevov. Krásny priestor v zašitom dvore, kde bola kedysi crepéria, je predurčený na posedenie s knihou a vychutnávanie. A celkovo sa tu radi hrajú s fermentovaním a s chuťami aj v limonádach či dezertoch. A to ma veľmi baví.

Čiary
Skvelá káva, vínko a sladké. Koho by to nebavilo? (Zdroj: Čiližrút)

EMIL

Do Mirbachovho paláca sa vrátil Emil. Tak sa totiž volal pán Mirbach, posledný majiteľ paláca, ktorý odkázal mestu pre galérijné účely. A dnes tu sídli Galéria mesta Bratislavy. A práve v jej priestoroch začiatkom júla otvorila kaviareň Emil. Ľudia za Emilom nie sú žiadni nováčikovia a majú na konte projekty ako napríklad @otto.bratislava či @langos.bar.

Nádherný klembový priestor, terasa na nádvorí paláca, výberová káva, koláče či naturálne vína rozhodne stoja za pozornosť a návštevu. Kávu si vyberajú sami a výborne ju pre nich praží @black.svk. Koláče sú prevažne @od_nasich. Po ochutnaní škoricového drdolu a slivkovej buchty budem chcieť určite znova. A v krátkej dobe tu vraj budú aj ľahké obedy a snacky k večernému posedeniu pri víne .

Emil je rozhodne nový sused, ktorý stojí za návštevu. Obsluha bola ešte trošičku rozpačitá, ale to si určite sadne, a jedna z najkrajších kaviarňovinární si nájde kopec spokojných štamgastov.

Emil
Emil to dáva na pohodu a zážitok (Zdroj: Čiližrút)

Fach

Čo sa týka kávy a koláčov, je Fach rozhodne miestom dvoch tvárí. Jedna je rušná ulica pešej zóny plná turistov, svetla a podnetov. Druhá je intímne prostredie v bistre, ktoré láka otvoriť knihu a čítať, či zahĺbiť sa do práce, alebo napríklad písania článku o káve. Čo majú obe tváre spoločné, je možnosť dať si výbornú kávu na kopec spôsobov, nevynímajúc filter, alebo aj kávový koktejl. Keď si k tomu objednáš neskutočný mrkvový koláč s mascarpone, skvelú cookiesku, legendárny kardamónový drdol, alebo napríklad vegan koláč, tak máš o dobrý pocit na celý deň postarané. A plusom je jedna z najlepších obslúh v Bratislave aj možnosť dať si perfektné jedlo alebo šťavy a drinky z Bistra alebo Juice shopu.

Fach
Fach je skrátka výnimočné miesto, kde nájdeš všetko, po čom túži tvoj žalúdok, oči aj duša (Zdroj: Čiližrút)

Its Ostblock

Ojedinelé miesto v novostavbe Stein. Akonáhle vojdeš, ocitneš sa v ambientne do oranžova osvetlenej džungli. Staré knihy, až neuveriteľné množstvo rastlín a vôňa kávy umocňujú pocit, že tu si chceš sadnúť, objednať najväčší batch na svete, otvoriť knihu a na čo najdlhší čas uniknúť z reality vonkajšieho sveta. A teda kávu tu, samozrejme, ovládajú perfektne, o tom sa netreba ani baviť. O tartaletky, pavlovky, veterníky a iné koláče sa tu starajú @u_gulky a @pankolacik, takže aj o nás, mlsné jazýčky, je tu veľmi dobre postarané.

Its Ostblock
Aj tebe sa zbiehajú všetky sliny? (Zdroj: Čiližrút)

SOREN

Jeden z viacerých prípadov, ako sa dá začať aj počas pandémie plnej logdánov a okamžite sa zapísať na vrchol kávovej scény. Toto sa podarilo sympaťákovi Vladovi na Mlynských Nivách. Otvoril kaviareň zariadenú v severskom štýle s troškou zelene a vlastného šarmu. Vsadil na kvalitnú kávu, vždy usmiaty personál a neskutočné koláče, ktoré si sám pečie. A sú až návykovo chutné. Takú tvarohovú bábovku či basque cheesecake si len tak niekde nedáš. A moravský koláč? Ten je už legendou a úprimne – všetky ostatné verzie tak trošku stratili význam. Zároveň robí skvelé raňajkové dobroty. Taký sendvič s kozím syrom, cviklou a chrenom v chlebe od Kruhu, či lúpačka s maslom a džemom sú hrot. A vyskúšaj aj studené napenené Nitro – v lete úplná topka.

Soren
Po legendárnom moravskom koláči v SOREN už nebudeš chcieť žiadny iný (Zdroj: Čiližrút)

Svag to go

Toto je susedská kaviareň, ktorá má svoje prevádzky na Kozej a na Špitálskej. Miesto, kde sa zastavíš, objednáš si kávu veľmi slušnej kvality, prehodíš pár slov s okolopičmi, nasaješ dobrú atmosféru a pohneš sa ďalej za svojím dňom. Nie je to miesto na dlhé posedenia vo vnútri, ale rozhodne patrí k tým, ktoré treba navštíviť a ochutnať. A to rozhodne platí aj o ich koláčoch. O tie sa tu starajú @nebopieklo a @mandlove_by_martina_grnova. Absolútne neodporúčam odísť bez famózneho lineckého kolieska.

Svag to go
Zastavíš sa, ochutnáš, vezmeš so sebou a určite sa vrátiš znova (Zdroj: Čiližrút)

SVET MIRISS

Nová specialty kaviareň s nádychom Amsterdamu a s pekelne dobrými koláčmi. Asi takto by sa dala stručne zhrnúť kaviareň @svet.miriss , ktorá hýri krásnymi farbami na sídlisku v Bratislave na Račianskej. Začiatkom júna ju po prerobení priestoru bývalého papiernictva otvorila dvojica po návrate z Amsterdamu. Slovenka Miška a kávoholik Martin z Holandska. Teraz je to svetlý priestor plný pastelových farieb a svetlého dreva s príjemnou atmosférou a usmiatymi ľuďmi. Okamžitá chuť dať si niečo dobré.

Kávu majú od @concept_coffee a musím povedať, že batch z Kolumbie ma veľmi potešil. Rovnako coldbrew s kokosovým mliekom a ľadom, čo bolo trošku šialenstvo, ktoré som pil prvý krát. Ale rozhodne nie posledný. Čo ma úplne rozsekalo, bol pistáciový paris brest. Perfektná krémovosť, dokonalé cesto a výrazná chuť pistácií nadľahčovaná troškou ovocia. Koláče pečie sama majiteľka a vyzerajú šialene dobre.

Toto je miesto, kde nepôjdem len za super kávou, ale aj posedieť, nasať dobrú náladu a dopriať si kúsok krásna.

Svet Misris
Skvelá atmosféra, farebné tanieriky, vynikajúce koláče a špeciálna káva (Zdroj: Čiližrút)

Triple five coffee roasters

Lepší štart do dňa ako káva a koláče si viem len ťažko predstaviť. Triple five coffee roasters patria rozhodne medzi tie najlepšie specialty coffee miesta, kde si presne toto chceš dať. Absolútne milujem ich batch z kávy pochádzajúcej Thajska, ktorý je akurátnym vyvážením acidity a plnosti chutí. V letných mesiacoch z neho robia aj cold brew, ktoré je geniálne. Dokonalý drink dostaneš pridaním tonicu a pár kvapiek citrónu alebo limety. Kávu si, samozrejme, aj vyberajú a pražia. A sú v tom sakramentsky dobrí.

Ku koláčom sa mi ale najviac hodí vynikajúci flat white, ktorý je u mňa v top 3 v Bratislave. Hustá pena, správna nižšia teplota a plná chuť. K tomu jablkovo karamelový tart poliaty čokoládou od @cukrari.sk. Hutné cesto, neuveriteľná nálož jabĺk a v ústach všetko spojí a premieša karamel a čokoláda? Môže to byť lepšie?

Triple fiva
Nie, lepšie to už nemôže byť (Zdroj: Čiližrút)

Vták

Toto je veľmi špeciálne miesto priamo na Krížnej. Sadnúť si môžeš buď na maličkú terasu a sledovať ruch mesta, alebo v maličkom útulnom priestore a sledovať debaty. Extrémne svojský majiteľ (v tom najlepšom slova zmysle) ti naservíruje jednu z najlepších káv v Bratislave. Na extrémne vtipnom Instagrame sa každý deň dozvieš, aký koláč si chceš dať (We have, you want), prípadne odsleduješ vtipne otextované storky s výjavmi z filmov a komplexný zážitok je na svete. Mimochodom, tie koláče sú tu extra nadupané – od tajomnej Katky, ktorá údajne pečie len trošičku pre pár prevádzok. Koláč s figami, rebarborou a chrumkavou krustou bol totálne nebo. Proste celé dobre.

Vták
Áno, tento koláč budeš chcieť dvakrát. Minimálne (Zdroj: Čiližrút)

Ešte viac zaujímavých noviniek, rozhovorov, módy, kvízov, vtipov a inšpirácie? Poď k nám na Instagram!

Zdroj: Hashtag.sk, Instagram/cilizrut
Odporúčame