VIDEO Luník IX sa dostal až do klipu britskej speváčky: Pozri si dojemný pohľad na príbehy z košického sídliska

Cate Le Bon (foto: thegentlewoman.co.uk)

#Luník IX je miesto, o ktorom počul pravdepodobne každý z nás, aj keď len málokto toto košické sídlisko v skutočnosti videl. Nový a iný pohľad na Luník a príbehy z neho tak prináša video, ktoré vzniklo v Košiciach pre britskú speváčku Cate Le Bon.

Táto pesničkárska obohatila svoju skladbu Home For You z nadchádzajúceho albumu o klip, ktorý v rómskej komunite na Luníku natočil vizuálny umelec Phil Collins. Ten v meste pôsobil v roku 2013. „Vo veku nezhody, v ktorej politika rozdelenia a xenofóbie – od Brexitu po Trumpa – roztrháva spoločenstvá naprieč národmi a kontinentmi, je nevyhnutné stáť v solidarite s tými, ktorí sú vystavení rutinnej diskriminácii a ktorým je popieraný zmysel príslušnosti,“ uvádza citát režiséra Kino Úsmev, ktoré video produkovalo.

Video má tiež charitatívny charakter. Ako píše Kino Úsmev, výnosy z podujatí súvisiacimi s vydaním nového albumu Cate Le Bon budú venované novej vzdelávacej iniciatíve kina, ktorej cieľom je vytvorenie spojenia mladých ľudí z Lunika IX a ďalších častí mesta prostredníctvom filmových workshopov, praktickej produkcie a verejnej prezentácie výsledných diel. Tieto aktivity sa zároveň dajú podporiť aj na stránke Kina Úsmev.

Odporúčame