Toto je najlepšia slovenská FOTO roka: Skúsených profesionálov zatienil učiteľ zo Stropkova

Andrej Belovežčík

#Slovak Press Photo je súťaž, ktorá už nejaký čas vyhlasuje najlepšie slovenské fotografie roka, špeciálne so zameraním na reportáž či aktuálne udalosti. Každý rok sa v nej na popredných miestach umiestnia profesionáli známi z rôznych slovenských médií. Tento rok však je výnimkou. Porota totiž vyhlásila víťaznú fotku, ktorú zachytil Andrej Belovežčík. Fotograf-amatér a učiteľ informatiky zo Stropkova.

Fotografiu vyberala päťčlenná medzinárodná porota a označila ju za absolútneho víťaza súťaže aj kvôli jej pozitívnemu nádychu. Vznikla totiž na Staromestskom námestí v Prahe: „Bol som na dovolenke v Prahe, kde som samozrejme tiež fotil, keďže fotoaparát mám stále so sebou. Najčastejšie však fotografujem dianie v mojom regióne,“ vysvetlil víťaz pre TASR. Povedal tiež, že sa do súťaže zapojil po prvý raz.

Hlavná cena – Grand Prix 2017Andrej Belovežčík – Praha 2017 – Staromestské námestie

Posted by SLOVAKPRESSPHOTO on 4. september 2017

Predsedníčka poroty Nina Berman zo Spojených štátov zase zhodnotila, že ide o magický moment s pozitívnym nábojom a zároveň o kompozične kvalitnú fotografiu. „V čase, keď námestia miest pútajú na seba pozornosť teroristickými útokmi vyvolávajúcimi strach a nešťastia, existujú miesta, kde sa ľudia stretnú, aby mali radosť zo života, pocit šťastia a spolupatričnosti. Je to emotívna fotografia s posolstvom do budúcnosti,“ povedala na tlačovej konferencii.

Do súťaže sa tento rok zapojilo 185 autorov s celkovým počtom 2055 fotografií v desiatich kategóriach. Kým celkový víťaz je už určený, v ďalších kategóriach sa výsledky zverejnia až na slávnostnom odovzdávaní cien 19. októbra.

Fotografi sa ukázali: Toto sú najlepšie slovenské fotky roku 2016

Odporúčame