Tento strom je unikát: Vedci predpokladajú, že môže byť rovesníkom egyptských pyramíd!

Vďaka svojej dlhovekosti je považovaný za najstarší strom na svete a zrejme zároveň aj najstarší živý organizmus (Zdroj: Freepik/wirestock)

#V našich končinách veľa príliš starých stromov nenájdeš. A ak áno, väčšina z nich nedosahuje viac ako niekoľko stoviek rokov. Svet ale neprestáva prekvapovať, preto stačí hľadať na iných kontinentoch. Trochu výnimočnejší kúsok ukrýva jedno konkrétne miesto na svete. Určený vek najstaršieho stromu sa odhaduje na časy pred stavbou egyptských pyramíd. Zaujíma ťa, koľko má, podľa vedcov, rokov?

Najstarší živý organizmus na planéte

Biblický príbeh o Metuzalemovi, ktorý sa mal údajne dožiť 969 rokov možno poznáš aj ty. V Amerike sa však našiel Metuzalem medzi tamojšou flórou – reč je o borovici dlhovekej, ktorá podľa tamojšieho ministerstva na tejto planéte stojí takmer 5-tisíc rokov!

Vďaka svojej dlhovekosti je považovaný za najstarší strom na svete a zrejme zároveň aj najstarší živý organizmus, ktorý sa zachoval až dodnes. Nachádza sa medzi kalifornským pohorím Sierra Nevada na hranici s Nevadou, konkrétne v národnom parku Inyo. Presnú polohu, žiaľ, nevieme. Udáva sa, že ju vyššie moci taja kvôli možnému poškodeniu.

Odhad veku?

Vek stromov sa určuje podľa letopočtov, čo v tomto prípade, keďže strom stále stojí, nie je možné. Pokiaľ premýšľaš nad tým, ako mohli určiť veku stromu, ktorý stále rastie, máme vysvetlenie. National Geographic uvádza, že ešte v roku 1957 vedci odobrali vzorku, na základe ktorej dokázali spočítať letokruhy bez toho, aby do stromu akokoľvek zarezali.

Recept na dlhovekosť

Ak sa čuduješ, ako je možné, že strom stále stojí, má to logické vysvetlenie. Tajomstvo spočíva v tom, že tento druh ihličnanov, teda borovíc, je veľmi prispôsobivý. Hravo zvláda náročné podmienky vďaka širokým koreňom, ktoré ho zároveň hydratujú.

Zároveň má predispozíciu na odolnosť proti škodcom a to najmä vďaka hustému tvrdenému drevu, do ktorého je náročné sa zavŕtať. K ďalším prednostiam, vďaka ktorým doposiaľ pravdepodobne stojí, patrí napríklad dlhý cyklus dozrievania ihličia či samo obnovovacia schopnosť stromu, ktorá spočíva vo využití odumretých častí v prospech tých živých.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Potvrdí sa existencia drakov? Archeológovia objavili v Číne milióny rokov starého tvora

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame