THROWBACK Keď sa Momo postavil za Haha Crew: Na tomto tracku mu chrbát kryje Samey

Momo

Spomienka na Moma so Sameyom (Zdroj: YouTube.com/TVMOMO)

#Dnes máme preč už polovicu marca. Čas beží a nezastaví, pričom utorok sa stretol s utorkom a to znamená, že je tu ďalší diel našej (ne)pravidelnej rubriky THROWBACK, v ktorej sa venujeme skladbám, ktoré už poznačil zub času, prípadne sa im v minulosti nedostalo toľko pozornosti ako by si zaslúžili. O akom songu bude reč dnes? 

Rap flow – Momo, Samey, Dalyb

Dlho sme rozmýšľali, akej skladbe dáme priestor, pretože ver či nie, aj viacerí z vás nám píšu rôzne návrhy a nie jednoduché vybrať len jeden. Rozhodli sme sa napokon pre track s názvom „2015“, ktorý vyšiel, a nebudeš tomu veriť… V roku 2015. Je to už teda takmer 9 rokov a spolupracovali na ňom spolu Momo a Samey. Momo bol jedným z prvých interpretov takzvanej starej školy, alebo ak chceš oldschoolu, ktorý sa objavil na skladbe so zástupcom novej školy (new schoolu) Sameyom. Nebudeme si totiž klamať, v roku 2015 bol Samey vyslovene mladík, ktorý chcel spolu so Zayom a Dalybom a ich skupinou Haha Crew získať právoplatnú pozíciu v slovenskej rap game. Nemali to jednoduché, ich cesta na vrchol bola popretkávaná skutočne náročnými prekážkami, ale podarilo sa im to a dnes sa živia tým, čo ich baví, a teda hudbou. To je niečo, čo si môže povedať málokto, pretože tak je skrátka nastavený svet.

Pamätáme si, že pred spomínanými šiestimi rokmi bolo okolo tracku „2015“ poriadne haló, pretože Momo bol vždy pasovaný za rapera, ktorý je drsný a striktný, čo mu koniec koncov zostalo dodnes. A jeho kombinácia so Sameyom, ktorého kariéra bola ešte len v počiatkoch sa stretla s veľa-veľa reakciami, ktoré neboli iba pozitívne. S tým však obaja rátali, pričom aj v intre k tracku počujeme, ako sa rozprávajú o tom, že doba sa pohla a niektoré veci by mali byť brané inak ako v minulosti. Nuž, keby vtedy obaja vedeli, že ešte aj v roku 2024 budeme riešiť, čo sa v rape „môže“ a „nemôže“, zrejme by ostali v tej chvíli prekvapení.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Dyzivv nikdy nežiadal o milosť: Jeho novinka je opäť výborná, no smutná

Ukáž svoju pravú tvár

Túto skladbu si na YouTube pustilo viac ako 2,4 milióna ľudí, čo je naozaj zaujímavé číslo, ku ktorému pomohol zrejme aj videoklip, ktorý je kvalitný. Ktovie, aké štatistiky by mala táto kombinácia Moma so Sameyom mala teraz, ale myslíme si, že možno by to bolo aj na dvojnásobnej úrovni. Každopádne, to je vec na polemiku, ktorú necháme na niekedy inokedy. Patrí sa napísať, že hudba je v znamení Anapol Audio G-Bod, o produkciu sa postaral ďalší zástupca Haha Crew Dalyb a musíme povedať, že zvuku ako takému sa v tomto konkrétnom prípade nedá vytknúť prakticky nič. Je zaujímavé sledovať niektoré komentáre pod videom, kde ľudia v priebehu rokov píšu, že kto si to ide napríklad v roku 2020. Je pekné vidieť, že si tento song ľudia vyhľadajú aj po rokoch od jeho publikovania. To samo o sebe o niečom svedčí.

Odporúčame sa zamerať na slohy oboch raperov, aj na producentské skills Dalyba. Potom si môžete vyhodnotiť, kam sa jednotliví interpreti od roku 2015 posunuli. Teraz je rok 2024 a môžeme konštatovať, že to je naozaj poriadna cesta. Predovšetkým, čo sa Sameya týka. Nie nadarmo je dnes označovaný za jedného z najkomplexnejších raperov slovenskej scény, čo sa lyrickosti a prejavu týka. Na Momovi zas cítiť, že v priebehu rokov sa vyrapoval a vypísal, pričom dnes patrí medzi najväčšie stálice a takisto aj najaktívnejších hráčov slovenskej rapgame.

Zaujímavosťou je, že už vtedy sa vo veľkej miere riešilo, že old schoolový raper, v tomto prípade Momo, spojil sily s mladíkmi a predstaviteľmi new schoolu, a teda Sameyom a Dalybom. Vtedy si zainteresovaní možno mysleli, že je to trend, ktorý sa dostane fanúšikom pod kožu, ale faktom je, že kombináciu old schoolu a new schoolu riešia ľudia dodnes a nie vždy si ju osvoja. Tak to ale zrejme bude vždy. I keď ktovie, trendy sa menia, preto je možné, že spolupráce novej školy a starej školy už nebudú tak riešené ako je tomu bolo v minulosti či je tomu teraz.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Poriadny oheň zo starej školy: Snoop Dogg na feate výbornej novinky

Sleduj nás aj na Instagrame

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame