Ľudské telo je unikátne: Štúdia hovorí o tvojom nose túto zaujímavú vec, ktorá ťa možno prekvapí!

Podľa novej štúdie amerických výskumníkov by malo k rozdielnemu cíteniu vôní a pachov dochádzať vďaka tvojmu mozgu (Zdroj: Freepik/pvproductions)

#Zmyslové orgány sú niečo, bez čoho by si nedokázal plnohodnotne fungovať. Každý z nich má svoju špecifickú úlohu. Vedel si však o tom, že čuch je ešte o čosi viac vyšperkovaný? Podľa posledných vedeckých štúdií by si mal cítiť každou nozdrou inak. Aké to má vysvetlenie?

Každá nosná dierka je odlišná

Podľa novej štúdie amerických výskumníkov by malo k rozdielnemu cíteniu vôní a pachov dochádzať vďaka tvojmu mozgu. Hoci sa táto odchýlka nedá nijako lekársky spozorovať, Science Alert tvrdí, že nosné dierky fungujú nezávisle od seba, a každá má vlastný zmysel pre vnímanie čuchových podnetov.   

Skúmali ľudí, ale aj zvieratá

Tieto zaujímavé zistenia pochádzajú z výskumu na zvieratách, ale aj na ľuďoch. Podľa Science Alert má ísť o to, že tvoj mozog nie je schopný spracovať vstup z oboch nosných dierok naraz, preto vnemy prijíma jednotlivo.

 „Napriek rozsiahlemu skúmaniu reakcií na zápach je relatívne málo poznatkov o tom, ako sú informácie z oboch nozdier začlenené, a následne delené v systéme čuchových vnemov,“ vysvetľujú výskumníci vo svojej publikovanej práci.

Ako výskum prebiehal?

Pre zistenie jednotlivého vnímania vôní a zápachov použili výskumníci desiatich pacientov, ktorí trpia epilepsiou. Bolo to kvôli tomu, že mali už vopred implantované elektródy do mozgu. Do nozdier im potom aplikovali tri rôzne vzorky – čistý vzduch, vôňu a zápach.

Po niekoľkých sekundách vdychovania vzorky požiadali pacienta, aby ju identifikoval pomocou oboch naraz, neskôr na striedačku ľavou a pravou nosnou dierkou. Medzitým lekári sledovali jeho reakcie mozgu.

Na čo sa sústredili pri výskume?

Analýza sa zaoberala oblasťou mozgovej kôry, ktorá sa zaoberá riadením čuchového centra. Ako iste vieš, rôzne zmysly sú úzko prepojené, čo znamená, že zistenia môžu mať skreslené výsledky.

Predchádzajúci výskum však ukázal, že potkany môžu cítiť rovnako oboma dierkami svojich nosov.  Tím, ktorý stojí za touto novou štúdiou, sa rozhodol tiež preskúmať, či sa to deje aj u človeka.

Výsledok štúdie ťa možno prekvapí

Pozorovaní bolo hneď niekoľko. Každý z dobrovoľníkov vykazoval podobné znaky mozgovej aktivity pri vdychovaní rovnakého zápachu jednou dierkou, avšak aj napriek tomu neboli výsledky identické.

Ak dýchali oboma dierkami, výsledok mozgovej aktivity bol zásadne odlišný. Dve nosné dierky boli teda jednoznačne lepšie ako jedna, najmä keď išlo o identifikáciu zápachu. Figuranti ich rýchlejšie identifikovali, čo naznačuje, že je určite výhodné mať plne funkčné dve nosné dierky namiesto jednej – podobne ako aj s ostatnými párovými zmyslovými orgánmi.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame