Herný newsfilter: Nové GTA je bližšie, než sa zdalo a ďalší Mortal Kombat čakaj už túto jeseň

Postavy z GTA stoja pri aute

Šieste GTA sa nezadržateľne blíži (Zdroj: Rockstar Games)

#Britov nemilo prekvapilo, že kontrolné orgány v Európe nemajú problém s Microsoftom a jeho akvizíciou herného vydavateľstva Activision Blizzard. Odpoveď preto prišla priam obratom.

Konečne sme sa však dozvedeli, čo čakať od dlhoročnej série Mortal Kombat. Okrem nemilosrdných súbojov prinesie aj viacero noviniek. Čerešničkou na torte bol ďalší náznak skorého vydania ďalšieho dielu kultového Grand Theft Auto.

EÚ verzus Veľká Británia

Európska komisia schválila Microsoftom navrhovanú akvizíciu Activision Blizzard. Vyšetrovanie EÚ v súvislosti s dohodou ukázalo, že predmetný obchod nepoškodí konkurenčné konzoly a konkurenčné služby. Môže však negatívne ovplyvniť hospodársku súťaž pri distribúcii hier prostredníctvom služieb streamovania hier.

Microsoft preto neváhal a v predstihu začal ponúkať konkurencii desaťročné dohody, ktoré by mali predísť obavám európskeho regulátora. S tým priamo súvisí aj praktický krok, ktorým Microsoft umožnil konkurenčnej platforme GeForce Now streamovať jeho tituly. Prvou takouto hrou je akčné Gears 5. K nej sa už 25. mája pridajú Deathloop, Grounded a Pentiment.

Britský regulátor však tvrdí, že EÚ sa mýli. Návrhy Microsoftu vraj umožnia americkej spoločnosti stanoviť podmienky pre tento trh na najbližších desať rokov, čo má nahradiť takzvaný voľný trh pre všetkých.

EÚ na svoju obranu argumentuje tým, že Briti to s odhadom 60 až 70-percentného podielu Microsoftu na trhu cloudových hier prehnali. Už teraz sa nevieme dočkať stanoviska amerického regulátora. Zatiaľ tu máme pomyselnú remízu.

Mortal Kombat sa vracia na scénu

Množstvo špekulácií a „zaručených informácií“ konečne doplnil prvý trailer predstavujúci pokračovanie nestarnúcej série. Máme sa tešiť na znovuzrodený Mortal Kombat, ktorý vytvoril Boh ohňa Liu Kang. Počítaj s prepracovanými verziami ikonických postáv, aké si nikdy predtým nevidel.

Nebude preto chýbať ani kvalitný príbeh plný prekvapení a známych tvárí. Tvorcovia sľubujú prítomnosť mien Liu Kang, Scorpion, Sub-Zero, Raiden, Kung Lao, Kitana, Mileena, Shang Tsung, Johnny Cage či mnohých ďalších. Medzi novinkami sa spomína nový systém bojov, herné režimy či dobre známe zakončenia.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Barcelona je mesto, do ktorého sa okamžite zamiluješ: Toto sú TOP veci, ktoré tam musíš vidieť!

Mortal Kombat 1 príde na počítače, PlayStation 5, Xbox Series X/S a Nintendo Switch už 19. septembra. Beta testovanie je naplánované na august. Séria s počiatkami v roku 1992 oslávila minulý rok úctyhodných 30 rokov.

GTA VI na dosah

Vydavateľstvo Take-Two vlastniace tvorcov série Grand Theft Auto predpovedá prudký skok v predaji svojich hier počas nasledujúceho roka. Spolieha sa na vydanie „niekoľkých prelomových titulov“. Od apríla 2024 do marca 2025 totiž spoločnosť očakáva nárast tržieb z piatich na osem miliárd dolárov.

V rozhovore pre GamesIndustry.biz však CEO Strauss Zelnick na otázku, či je možné daný cieľ dosiahnuť bez vydania nového GTA, odpovedal nejasne. „Nehovoríme o konkrétnych tituloch, no veríme, že je to dosiahnuteľný cieľ.“ Následne dodal, že majú v pláne počas nasledujúcich dvoch rokov vydať 36 titulov.

K marcu tohto roka sa predalo už 180 miliónov kópií piateho dielu, ktorý čoskoro oslávi 10 rokov. Pred troma mesiacmi spoločnosť hlásila číslo 175 miliónov. Podľa zdrojov uznávaných herných žurnalistov má „šestka“ prísť najneskôr v roku 2025. Podľa rozpätia budúceho roka to môže byť pokojne budúcoročná jeseň.

V skratke na záver

  • Psychologický hororový Layers of Fear z pohľadu z prvej osoby príde na súčasné konzoly a počítače už 15. júna.
  • Saudská Arábia údajne zvýšila svoj podiel v hernej spoločnosti Electronic Arts na 9 %.
  • Generálny riaditeľ spoločnosti Take-Two Strauss Zelnick si myslí, že je pravdepodobné, že sa čoskoro dočkáme vylepšeného Xboxu a PlayStation v rámci súčasnej generácie konzol.
  • Free-to-play strieľačka XDefiant od Ubisoftu by mala byť vydaná v najbližších mesiacoch.
  • V stredu 24. mája o desiatej večer Sony predstaví počas PlayStation Showcase viacero svojich nových hier.
  • Epizodická hra The Expanse podľa rovnomenného seriálu príde na konzoly a počítače 27. júla.
👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
KVÍZ Počasie dokáže ísť do pekných extrémov: Ak trafíš slovenské rekordy, tak si frajer

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk, videogameschronicle.com, gamesIndustry.biz, twitter.com
Odporúčame