Fuj, takúto prácu by si nechcel robiť ani v najhoršom sne! Crime scene cleaning je len pre silné žalúdky

Čističi miest činu sú skutoční profesionáli (Zdroj: Freepik/jora_abramov)

#Vkročia a upratujú tam, kde nemá prístup bežný smrteľník. Často sa stretávajú s nechutnosťami, ktoré normálny človek nemá šancu v živote vidieť. Vraždy, samovraždy, rozkladajúce sa a hnijúce telá, krv a iné telesné tekutiny, kontaminované miesta a predmety, biohazard, fekálie, rôzny hmyz, hlodavce, havárie spojené s priemyslom, infekčné choroby či ďalšie druhy kontaminácie.

Zdá sa ti to nechutné? Sme len na začiatku! Zoznám sa s takzvanými čističmi miesta činov – crime scene cleanermi, ktorí sa v takýchto situáciách opakovane ocitnú aj niekoľkokrát za deň. Ak máš slabý žalúdok, si slabšej povahy, alebo máš menej ako 18 rokov, neodporúčame ti čítať tento článok.

Do kontaktu prídu naozaj s čímkoľvek

Povolanie s touto špecializáciou, resp. s takýmto označením existuje v západných krajinách, napríklad v Anglicku, Kanade, USA či Austrálii. Nie je to však klasický upratovací či tepovací servis, aký poznáme. Čističi miesta činu vykonávajú rôzne komplexné činnosti, ktoré spadajú pod tento pojem a neoperujú len na miestach, ktoré boli kontaminované mŕtvymi ľudskými telami.

Riešia čistenie interiérov či exteriérov od krvi a všetkých telesných tekutín, ktoré by mohli byť infikované rôznymi chorobami, ako napríklad hepatitída či HIV/AIDS. Zneškodňujú však aj také, ktoré sa krvou neprenášajú – napríklad toxické látky a plyny či telá rôznych zvierat a prenášačov chorôb.

Je potrebné mať špeciálne zručnosti?

Ľudské telá sa dokážu rozložiť tak rýchlo a do takej miery, že skutočne zamoria celý dom,  a to nielen mŕtvolným zápachom. Nie je nič horšie, ako takzvaný pach smrti. Jeden z čističov rozpovedal, ako sa raz dostali k prípadu, pri ktorom zomrel človek na najvyššom poschodí domu a jeho krv a telesné tekutiny z dôvodu rozkladu presiakli až cez tri poschodia do pivnice.

Taktiež dodal, že jednou z vecí, ktorá sa všeobecne najťažšie čistí, je údajne ľudský mozog. Na vzduchu podľa jeho slov nepríjemne tvrdne a odstrániť jeho časti býva často veľmi obťažné. Čističi preto používajú rôzne enzymatické roztoky, ktoré zmäkčia zatvrdnuté tkanivo. Často pri čistení musia doslova zdemolovať izbu či nábytok, aby sa mohli dostať do všetkých škár a záhybov.

Všetky postupy práce však podliehajú prísnym pravidlám a ľudia, ktorí ju vykonávajú, sú školení profesionáli. Vysokoškolský titul k tomu síce nepotrebuješ, no upratovanie miesta činu je náročná práca. Tí, ktorí ju robia, musia zvládnuť širokú škálu situácií a vedieť sa profesionálne správať aj pri tých najstrašnejších scénach. Potrebuješ tiež absolvovať rôzne tréningy a vlastniť presne určené certifikáty.

Nejde iba o samotné čistenie

Čističi často prejavujú súcit tým, ktorí si objednávajú ich služby. Aj takto môžu pomôcť pozostalým rodinám zotaviť sa, pretože ich zbavia bremena upratovať priestory po ich zosnulých blízkych a „vrátia“ im domov, ktorý je úplne čistý a vydezinfikovaný.

Spoločnosti zaoberajúce sa upratovaním miesta činu robia viac, než len upratujú – kompletne dezinfikujú postihnutú oblasť špeciálnymi čistiacimi prostriedkami a dokážu napraviť škody, ktoré bežné upratovacie služby nedokážu. Okrem toho, čističi miesta činu používajú špeciálne nástroje, chemikálie a postupy na čistenie a dezinfekciu priestorov.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Spaulding Decon (@crimescenecleaning)

Musia myslieť aj na psychické zdravie

Väčšina z ich úloh pozostáva z čistenia kobercov, drhnutia stien, čistenia nábytku a vetrania extrémnych zápachov. Cieľom čističa je, aby vyzeralo ako predtým a aby sa doň mohli ľudia bezpečne vrátiť. Väčšina čističov pri prvom nástupe do práce minimálne zvracia, prípadne sa už nikdy nevráti. To je úplne normálne. Ale ostrieľaní čističi hovoria, že sa dá po čase zvyknúť skutočne na všetko.

Takýmto pracovníkom sa tiež odporúča, aby pravidelne navštevovali terapeuta. Pre niektorých je emocionálna daň z priameho stretu s mŕtvymi telami a výsledkov iných zločinov horšia ako krv a vnútornosti. Pohľad na mŕtve telá alebo ľudské pozostatky v niektorých vyvolá extrémny smútok, preto je táto práca určená nielen ľuďom so silným žalúdkom, ale aj so silnou psychikou. Tí najsilnejší vydržia maximálne 5 až 10 rokov.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Spaulding Decon (@crimescenecleaning)


Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!

Zdroj: crimescenecleaners.com, mentalfloss.com, hashtag.sk
Odporúčame