#Ak si milovníkom cestovín, niektoré z týchto faktov ťa možno zarazia. Najlepšie urobíš, keď si tento článok prečítaš rovno pri tanieri chutných špagiet carbonara, či penne s bolonskou omáčkou.
Rodisko mimo Talianska
Domnienka, že toto jedlo má korene v Taliansku, nemôže byť ďalej od pravdy. Prvý záznam o konzumácii cestovín, konkrétne rezancov, pochádza z roku 5000 pred naším letopočtom a prekvapivo z Číny.
Podľa legendy ich známy objaviteľ Marco Polo priniesol do Talianska v 12. storočí. Avšak, historické záznamy naznačujú, že predrímska civilizácia Etruskov už okolo roku 500 pred naším letopočtom vyrábala vlastné cestoviny. Cesto vytvárali prácnym rozbíjaním zrna na kameňoch, ktoré potom miešali s vodou.
Cesto sa miesilo nohami
Ešte pred príchodom strojov sa cestoviny museli vyrábať pochopiteľne ručne alebo skôr ,,nožne“. Áno, čítaš správne. Cesto na cestoviny sa kedysi miesilo nohami. Kvôli tuhej konzistencii totiž výrobcovia nemali inú možnosť ako sa po ňom prechádzať. Aj napriek tomu to však trvalo aj celý deň.
Čo znamená názov?
Nie je to žiadna veda. Väčšina druhov sušených cestovín sa vyrába len z dvoch ingrediencií, a to z múky a vody. Zatiaľ čo ich čerstvý variant, rezance a niekoľko špecifických druhov sušených cestovín, sa pripravuje aj z vajec.
Preto by nemalo byť ani žiadnym prekvapením, že originálne pomenovanie tohto jedla pochádza z talianskeho ,,paste“, čo v preklade značí múku spojenú s vodou, čiže cestoviny.

Jedia ich, a nepriberajú
Taliansko je najväčším producentom cestovín na svete, čomu sa nemožno diviť, keďže jeho obyvatelia ich aj najviac skonzumujú. Zatiaľ čo na výrobu pripadá 3,3 milióna ročne, konzum činí 28 kíl na osobu. Pre predstavu si toto množstvo rozdeľ na každý deň v roku po jednej porcii na každého Taliana.
Zvláštne je, že priemerný Talian si dopraje aspoň jednu spomínanú porciu cestovín na deň, väčšinou aj viac. Pozoruhodné je, že aj napriek tomu z nich nepriberie. Súvisí to najmä s tým, že cestoviny sa v Taliansku považujú za plnohodnotné jedlo samé o sebe, neberú sa len ako príloha. Navyše, existuje množstvo jednoduchých receptov, ktoré sú ľahké, no napriek tomu postačia na zahnanie hladu.
Druhé a tretie miesto v konzume cestovín patrí Venezuele a Tunisku. Kto by to bol povedal?

Jefferson – spasiteľ Ameriky
Jeden z otcov a zakladateľov Spojených štátov amerických urobil pre ľudstvo na novom kontinente okrem zakladania kolónií ešte niečo navyše. Priniesol Američanom cestoviny, a to predovšetkým kúpou stroja na výrobu makarónov z Francúzska. Podľa neho zostrojil konštrukciu na výrobu cestovín. Možno aj od toho sa odvíja to, že Američania zbožňujú makaróny so syrom.
Špagetové kríky
BBC vymyslela v roku 1957 geniálny žartík v rámci 1. apríla. Odvysielala totiž falošný dokument o tom, ako Švajčiari pestujú špagety na stromoch. Obrazovku zaplnili farmári, ktorí zbierali špagety z kríkov. Video vyvolalo patričný zmätok. A to až natoľko, že sa ľudia začali pýtať na špagetový krík a kde si taký môžu kúpiť. Vyvádzať všetkých z omylu muselo byť ozaj vtipné.
Jedlo bohatých
Aktuálne sa cestoviny považujú za rýchle a jednoduché jedlo na prípravu, čo však nebolo samozrejmosťou v minulosti. Kedysi ich výroba trvala pomerne dlho, preto boli aj náklady na zaobstaranie tohto pokrmu drahé. Z toho vyplýva, že cieľovou skupinou, ktorej sa mali cestoviny podávať, boli boháči. Až po vynájdení stroja na výrobu cestovín sa táto lahôdka stala populárnou medzi všetkými vrstvami obyvateľstva.

Viac ako 600 druhov
Ak by si si mal tipnúť, koľko druhov cestovín existuje, určite by si sa prerátal. Viac ako 600 variant talianskeho národného jedla, a to nehovoríme o omáčkach, len o cestovine ako samostatnej surovine. Okrem špagiet, penne, fettucini či mašličiek farfalle máš na výber naozaj zaujímavé druhy cestovín, napríklad kolieska rotelle alebo mušličky orecchiette.

Tajomstvo paradajkovej omáčky
Pri zmienke o cestovinách si mnoho ľudí hneď pomyslí na paradajky, ktoré s nimi idú ruka v ruke vo viacerých základných receptoch. No paradajková omáčka sa k cestovinám začala podávať až v roku 1600. Ešte zaujímavejšie je, že Taliani kedysi považovali paradajky za akýsi druh jedu, no dnes ich konzumujú takmer na dennej báze a nedajú na ne dopustiť.

Šťastie nájdeš na tanieri s cestovinami
Jedlo celkovo robí ľudí šťastnejšími. Veď kto sa už len cítil šťastný o hlade? No pri cestovinách ide o to, že sacharidy v nich zvyšujú produkciu sérotonínu v tele, čo je spúšťačom príjemných pocitov. Preto neváhaj a dopraj si za tanier lahodných cestovín, ktoré ti zlepšia náladu a naplnia žalúdok. Daj pozor, aby boli al dente, nielen preto, že tak chutia omnoho lepšie, ale ťa aj zasýtia na dlhšiu dobu. Nehľadaj za tým nič iné ako fakt, že takto ich tvoje telo trávi dlhšie, ako keď ich rozvaríš.
Zdieľať na