Jedlo servírované v zemeguli: Aj takto vyzerá menu v 10 najlepších reštauráciách sveta

top reštaurácie sveta

Jedlo ťa tu vyjde celý majetok (Zdroj: Instagram/disfrutar)

#V lete odovzdávali ceny najlepším reštauráciám na svete za ich kulinárske umenie. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v hoteli Wynn v Las Vegas. V popredných podnikoch hravo za menu utratíš niekoľko stoviek až tisíc eur. Ak teda chceš vedieť, ktoré gastronomické prevádzky patria ku špičke, čítaj ďalej.

10.  Don Julio

Miesto: Buenos Aires, Argentína

Reštaurácia Don Julio v Argentíne vraj ponúka jedno z najlepších grilovaných špecialít sveta. Jej majiteľom a šéfkuchárom je Pablo River, ktorý má zmysel pre prípravu mäsa. Asi to majú v rodine, keďže Pablova mäsiarka a jeho rodičia chovali hovädzí dobytok. V reštaurácii ponúkajú tie najlepšie steaky, ktoré pripravujú priamo pred zákazníkmi.

Pri pulte na mäso je hneď gril v tvare písmena V, ktorý zaisťuje, že na žeravé uhlíky nekvapká žiadny tuk, ktorý by zmenil chuť dymu z bieleho dreveného uhlia quebracho. Okrem toho je súčasťou reštaurácie aj vínna pivnica, kde sa nachádza slušná zbierka argentínskych vín. Zákazníci si musia rezerváciu vytvoriť vopred online prostredníctvom formulára na webovej stránke reštaurácie, menu nie je také nedostupné, stojí okolo 60 dolárov na osobu. 

Don Julio reštaurácia
Reštaurácia Don Julio obsadila desiatu priečku (Zdroj: donjulioparilla)

9. Gaggan Anand

Miesto: Bangkok, Thajsko

V predposlednej reštaurácii sveta v Thajsku varí indický šéfkuchár Gaggan, ktorý svojim hosťom ponúka až 22-chodové degustačné menu. To obsahuje klasické lokálne jedlá s názvom Lick It Up, viacfarebný Holi gulal, ktorého názov označuje farbivá.

Presne, ako jeho pomenovanie napovedá, jedlo je extrémne farebné, podávajú tu napríklad pyré z húb či hrášku, Flower Power – čo je vyprážaný kozí mozog v tvare kvetu, baklažánový koláč sušený mrazom, Parfait z kuracej pečene doplnený banánovým chutney či Brain Freeze, zmrzlina, ktorej ingrediencie musia hostia uhádnuť.

Rezerváciu je možné vytvoriť okamžite prostredníctvom online systému reštaurácie. Rezervácia na jednu osobu stojí okolo 3 300 eur.

Reštaurácia Gaggan Anand
Gaggan pripravoval menu aj pre módny dom Louis Vuitton a takto vyzeralo (Zdroj: gaggan_anand)

8. Alchemist

Miesto: Kodaň, Dánsko

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Rebríček 20 najdrahších mačiek na svete: Ako vyzerá plemeno, za ktoré si kúpiš aj byt?

Na ôsmom mieste je štvorhviezdičková reštaurácia Alchemist v relatívne odľahlej časti Kodane Refshaleøen. Šéfkuchár Rasmus Munk si pre hostí pripravil niekoľko chodov, ktoré tvoria rôzne druhy kaviáru, najlepšie morské plody a holuby zrejúce vo včeľom vosku a mnoho ďalších zaujímavých jedál.

Reštaurácia zaujala pozornosť aj tým, že upozorňuje na rôzne dlhodobé problémy ľudstva, Napríklad, do tresky zapicháva kus jedlého plastu, ktorý poukazuje na znečistenie oceánov, alebo hosťom podáva čokoládu v tvare rakvy, ktorá im má pripomenúť detskú prácu na kakaových plantážach.

Reštaurácia vypredáva rezervácie v priebehu niekoľkých minút, dokonca tu nájdeš asi 5-miestny čakací zoznam. Časť finančných prostriedkov darujú ľuďom bez domova alebo na čistenie vody pre ľudí v Afrike. Menu tu stojí aj viac ako 5000 dánskych korún, čo je okolo 700 eur.

Reštaurácia Alchemist
Jedlá tu svojím dizajnom často poukazujú na pálčivé problémy ľudstva (Zdroj: Instagram/restaurantalchemist)

7. Quintonil

Miesto: Mexico City, Mexiko

Mexickú reštauráciu, ktorá vznikla v roku 2012, vedú Alejandra Flores a Jorge Vallejo a za dvanásť rokov svojho pôsobenia získala dve Michelinské hviezdy. V menu ponúkajú ryby a morské plody spolu s prestížnymi mexickým vínami. Menu bez vína stojí bezmála 4 500 mexických pesos, čo je okolo 215 eur.

Rezerváciu si môžu zákazníci vytvoriť so 60-dňovým predstihom prostredníctvom e-mailu reštaurácie alebo rezervačného systému uvedeného na stránke, kde každý deň od polnoci v kalendári zverejňujú voľné dátumy. Reštaurácia je otvorená od pondelka do soboty.

Reštaurácia Quintonil
Jedlá lákajú svojím moderným dizajnom (Zdroj: Instagram/rest_quintonil)

6. Atomix

Miesto: New York, Spojené štáty americké

Minimalistický kórejský gastronomický zážitok na Manhattane ponúka 12-chodové degustačné menu, ktoré zahŕňa jedlá, od jahňacieho mäsa s kórejskou koreňovou zeleninou, cez pstruha z čerešňových kvetov s kórejskou horčicou a rebarborou, až po morskú uhorku, podávanú s krevetami a vajcom na ryži či grilované wagyu so studenými rezancami.

Túto prevádzku dokonca ju označili za najlepšiu reštauráciu Severnej Ameriky v tomto roku (2024) a vyslúžila si dve Michelinské hviezdy.

Menu stojí od 270 dolárov na osobu, rezerváciu dokážeš vytvoriť okamžite, avšak nemôžeš ju neskôr zrušiť. Okrem jedla si vieš rezervovať aj privátny degustačný bar, minimálne však dva mesiace dopredu. Zákazníci tiež môžu sledovať prípravu jedla samotným šéfkuchárom v otvorenej kuchyni The Chef’s Counter, ktorá je dostupná od 5:30 do 20:45, avšak treba si ju dopredu rezervovať.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
KVÍZ Ako sa českí raperi volajú pravým menom? Otestuj svoje schopnosti! ČASŤ 1
Reštaurácia Atomix New York
Reštaurácia ponúka to najlepšie z kórejskej kuchyne (Zdroj: Instagram/atomixnyc)

5. Maido

Miesto: Lima, Peru

Peruánska štvorhviezdičková reštaurácia Maido je už tretí rok po sebe najlepšou reštauráciou v Latinskej Amerike a takisto sa pravidelne nachádza v zozname 50. najlepších reštaurácií sveta. Snaží sa spájať tradičnú peruánsku kuchyňu s japonskou.

Zákazníci obľubujú morské plody na rôzne spôsoby, no v menu nesmie chýbať ani tradičný peruánsky národný pokrm ceviche, teda jedlo zo surovej ryby, limetkovej šťavy, cibule a čili. Medzi ďalšie dobroty patrí hovädzie rebro, ktoré tu varia 50 hodín.

Priemerná cena na osobu je okolo 75 amerických dolárov, pričom za degustačné menu by si zaplatil od 150 dolárov a viac. Reštauráciu vlastní Japonec Mitsuharu „Micha“ Tsumura, ktorý ju založil už v roku 2009.

Reštaurácia Karai
Takéto jedlo je pastva pre oči (Zdroj: Instagram/Karaiwsatiago)

4.  Diverxo

Miesto: Madrid, Španielsko

Štvrtou najlepšou na svete je reštaurácia Diverxo v hlavnom meste Španielska. Degustačné menu môže zahŕňať akékoľvek jedlo, od holubov a sherry, až po mochi s rôznymi príchuťami. Hlavným šéfkuchárom je Dabiz Muñoz, ktorý pracoval v špičkových ázijských a talianskych reštauráciách.

Diverxo otvoril v roku 2007 a odvtedy si vyslúžila tri Michelinské hviezdy. Dabiz sa zároveň stal druhým najmladším človekom na svete, ktorému sa to podarilo. Vlastní ešte ďalšie tri reštaurácie. Za menu s názvom  The Flying pigs cuisine by si zaplatil 450 eur. Rezerváciu si musíš však vytvoriť asi 90 dní vopred.

Reštaurácia Diverxo
Najlepšia španielska reštaurácia (Zdroj: Instagram/Diverxo)

3. Table by Bruno Verjus

Miesto: Paríž, Francúzsko

Reštaurácia s dvoma Michelinskými hviezdami, ktorá získala slušnú tretiu priečku v rebríčku, otvorila až 20. augusta po letných dovolenkách. Obslúži ťa tu šéfkuchár Bruno Verjus, ktorý bol od roku 2010 veľmi uznávaným foodblogerom. Navštevoval lekársku školu v Lyone, takmer dve desaťročia žil v Číne a založil spoločnosť na výrobu zdravotníckych pomôcok a obalov, ktorú predal v roku 2005.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Tieto 4 chyby pri parkovaní ťa môžu stáť stovky eur

Dokonca moderoval aj vlastnú reláciu „Nehovor s plnými ústami“. Table otvoril len pred desiatimi rokmi a aj napriek tomu, že pred jej otvorením nemal takmer žiadne kulinárske schopnosti, sa v krátkom čase stala treťou najlepšou na svete.

Bruno začínal úplne od nuly, kedysi tu stálo menu okolo 25 eur, dnes iba za rezerváciu stola zaplatíš 200 eur, za celé menu okolo 400 eur, pričom si budeš môcť užiť 10 až 14 chodov. Tento parížsky kulinársky zážitok sa platí vopred s rezerváciou, a to minimálne tri mesiace dopredu.

Table by Bruno Verjus
Brunova reštaurácia patrí medzi top gastro zážitky (Zdroj: Instagram/bruno_verjus)

2. Asador Etxebarri

Miesto: Atxondo, Španielsko

Druhá najlepšia reštaurácia sveta sa nachádza neďaleko španielskeho prístavného mesta Bilbao. Vedie ju šéfkuchár Victor Arguinzoniz. Podľa španielskeho periodika La Vanguardia však podnik vďačí za svoj úspech najmä šikovnosti majiteľa s kuchára Bittora Arginzoniza, ktorý je vychýrený majster grilu.

Za degustačné menu zaplatí jedna osoba 280 eur. Menu má 14 jedál a pochutnáš si tu nielen na čerstvom byvolom syre, ale aj krevetách Palamós, kalamároch v atramente, na hubách s baklažánom, morskom vlkovi či hovädzej kotlete. Ako dezert tu podávajú cviklovú zmrzlinu s čokoládovým suflé.

Zákazníci si musia najskôr vytvoriť rezerváciu prostredníctvom webovej stránky reštaurácie, všetko sa platí vopred. Návštevníci musia byť minimálne dvaja, maximálne šiesti pri jednom stole, pričom neodporúčajú návštevu deťom do 12 rokov.

Asadoretxebarri
Reštaurácia pôsobí vidiecky (Zdroj: Instagram/asadoretxebarrioficial)

1. Disfrutar

Lokalita: Barcelona, Španielsko

Prvé miesto opäť prischlo Španielom. Reštauráciu vlastnia a vedú traja šéfkuchári: Oriol Castro, Eduard Xatruch a Mateu Casañas. Kuchyňa tohto podniku je stredomorská a pýši sa tromi Michelinskými hviezdami. Minulý rok si vyslúžila aj národnú cenu gastronómie za najlepšieho šéfkuchára.

Ponúkajú tu špeciálne menu, za ktoré ako jednotlivec zaplatíš až 1055 eur, preto sa ti viac oplatí napríklad rande vo dvojici, tu sa suma večere pohybuje okolo 545 eur za osobu. Stôl si, samozrejme, musíš vopred zarezervovať, a to buď telefonicky alebo e-mailom.

Reštaurácia Disfrutar
Víťazná reštaurácia ponúka nádherne servírované jedlá (Zdroj: Instagram/difrutar)

Keby si mohol, kam by si zašiel na menu najradšej?

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk, cnn.com
Odporúčame