Cesta pražiara slovenskej kávy: Ako sa z IT-čkára stal majiteľ úspešnej značky

káva

Vydaj sa s nami na cestu pražiara (Zdroj: PR článok)

Ak by ste sa opýtali nejakého dieťaťa, že čím chce byť až vyrastie, tak pravdepodobne nepovie, že pražiarom kávy. S kávou sa stretávame až v dospelejšom veku, kedy nám tento života-budič začína chutiť (zo začiatku možno iba s mliekom a cukrom) a hlavne nás udrží bdelými v škole či v práci.

Ku káve ako surovine, jej príprave alebo pôvode a pražení sa ľudia dozvedajú skôr cez gastronómiu. Na Slovensku sme mali donedávna sotva 3 pražiarne. V súčasnosti sa tu nachádza stabilne tucet pražiarní, niektoré časom pribúdajú, niektoré zanikajú.

Stále pribúdajúce novinky

K praženiu kávy sa teda môžete dostať tak, že pomáhate ako pražiar v niektorej z existujúcich pražiarní a neskôr si vyskúšate praženie na vlastnú päsť, alebo si kúpite domácu pražičku kávy a zelené kávové zrnká si pražíte pre vlastnú spotrebu doma. Tak ako kávu si viete doma pripraviť, tak aj kávové zrnko si dnes už viete upražiť doma.

„Ak sa vám domáce praženie zapáči, môžete to potom skúsiť aj vo väčšom. Dopredu by som vás však chcela upozorniť, že o kávovom nápoji, kávovom zrnku a aj samotnom pražení je potrebné naštudovať kvantum informácií, ktoré neustále pribúdajú, alebo sa menia. K pražiarenskému umu viete pričuchnúť aj pomocou rôznych kurzov praženia kávy, či už na Slovensku, alebo v zahraničí,“ hovorí baristka a odborníčka na kávu Monika Matúšová.

Niekedy sa k láske ku káve a k jej praženiu dostanete úplnou náhodou. Podobne ako pražiar kávy Zlaté Zrnko – Václav Faltus. Václav sa narodil na Slovensku, ale odišiel študovať do Talianska štatistiku na Bolonskú univerzitu. Tam sa naučil plynulo po taliansky. Náhodou mal na internáte spoločnú izbu s dvoma budúcimi špičkovými kuchármi, ktorí mu ukázali čaro talianskej gastronómie. Po skončení školy ho začala opäť lákať slovenská pôda. Našiel si tu ženu a začal podnikať v rôznych oblastiach od IT, webov, webstránok, neskôr si otvoril malú internetovú kaviareň v Ivanke pri Dunaji.

káva
Vydaj sa s nami na cestu pražiara (Zdroj: PR článok)

Láska ku káve nevyprchá

Áno, zdá sa to byť veľmi dávno. Keď počítačové kaviarne postupne zanikali, objavená láska ku káve ho neomrzela. Začal špekulovať, ako dodať Slovákom čerstvo praženú kávu. Prvú kávu upražil v pražičke na orechy a vďaka kontaktom z talianska a plynulej taliančine sa spojil rovno s jedným z najlepších svetových dodávateľov kávy na svete, ktorí má sídlo v Taliansku. Odvtedy vďaka neustálemu štúdiu v oblasti kávy v spolupráci so svetovými odborníkmi jeho káva pod značkou Zlaté Zrnko žne úspechy a ocenenia aj v zahraničí.

Z IT-čkára sa tak stal jeden z najlepších pražiarov kávy na Slovensku. „Kľúčom k úspechu je neustále študovať nové informácie a poznatky od odborníkov a názory na chuť vašej kávy od bežných ľudí. A neprestávať vylepšovať váš produkt až kým nebudú spokojné obe strany,“ hovorí pražiar Václav Faltus a dodáva, že jeho cieľom je dopriať ľuďom kvalitnú kávu, ktorá by chutila všetkým.

VYSKÚŠAJTE SKVELÚ KÁVU OD ZLATÉHO ZRNKA

Zdroj: PR článok
Odporúčame