Identické dvojičky podstúpili experiment: Skúmali vplyv rastlinnej a živočíšnej stravy na ľudský organizmus

Vegánstvo

Kým Hugo vylúčil zo stravy mäso a všetky živočíšne produkty, Ross sa stravoval klasicky (Zdroj:Freepik/freepik)

#V roku 2021 sa identické dvojičky zúčastnili zaujímavého experimentu. Pokúšali sa zistiť ako vplýva vegánska strava na organizmus. Kým jeden z dvojice konzumoval výlučne rastlinnú stravu, druhý sa stravoval bežne ako všežravec. Zistili v závere výskumu, ktorý model stravovania je pre človeka najprínosnejší?

Protikladné diéty

Prieskumníci Hugo a Ross Turner sa rozhodli podstúpiť tento malý výskum aby zistil, ktorá forma stravovania je pre človeka najzdravšia. Kým Hugo vylúčil zo stravy mäso a všetky živočíšne produkty, Ross sa stravoval klasicky – jeho jedálniček obsahoval mäso, ryby, mliečne a živočíšne produkty.

Počas 12 týždňov výskumu na londýnskej Kings College prijímali denne rovnaké množstvo kalórií a živín. Tiež dodržiavali rovnaký tréningový plán v posilňovni. Hugo sa priznal, že prechod na čisto rastlinnú stravu nebol ľahký, ale nakoniec neľutoval. Cítil sa omnoho viac plný energie.

„Cítil som, že mám viac energie!“

Hugo sa vyjadril takto: „Bol som na vegánskej diéte, a naozaj som pocítil zmeny. Myslím, že prvých pár týždňov ma skľučovala obrovská túžba po mäse, mlieku, a najmä syroch. Milujem syr! Musel som jesť len ovocie, orechy, a alternatívy potravín, ktoré neobsahovali mliečnu zložku. To znamenalo, že hoci som jedol zdravšie, moje telo pociťovalo zníženú hladinu cukru. No napriek tomu som cítil, že mám viac energie!“.

Dvojčatá išli rôznymi chodníčkami

Kým Hugo bol počas experimentu spokojný, Rossova cesta s prijímaním väčšieho objemu mäsa bola ako na horskej dráhe. Cítil sa síce veľmi energicky, ale zároveň bez energie, najmä v čase krátko po jedle. Hugo mal pri rastlinnej strave viac šťastia – jeho energetická úroveň zostávala viac menej stabilná.

Zaujímavým bodom výskumu je, že kým u Rossa zostala rozmanitosť črevnej mikroflóry stabilná, u Huga sa výrazne znížila. Ross si tiež uvedomoval, ako veľmi je priemyselne spracované jeho jedlo s porovnaním toho, čo jedol jeho brat.

A výsledok?

Na konci tejto štúdie bratia zistili, že medzi týmito spôsobmi stravovania nie je veľký rozdiel, ak vôbec nejaký existuje.

Po kontrolných testoch Hugo zistil, že jeho hladina cholesterolu klesla, a tiež sa mu zvýšila odolnosť proti cukrovke. Podľa údajov, ktoré výskumníci zaznamenávali počas tohto experimentu je známe, že Hugo vážil na začiatku diéty približne 84 kilogramov, pričom po ukončení 12 týždňovej výzvy vážil len o dve kilá menej. Percento jeho telesného tuku však kleslo až o 12 percent!

Pre porovnanie – Ross pribral cca 4,5 kilogramu svalovej hmoty. Percento tuku sa u neho zvýšilo z 13 na 15 percent.

 


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: LadBible
Odporúčame