#Slovensko má až niekoľko tradičných jedál. Jedným z nich sú, samozrejme, bryndzové halušky. Ján Székely ich posunul na nový level a vo svojej rodnej Trnave si otvoril street food. Nazýva sa Iná haluška a na gastronomickom trhu je už niečo vyše roka.
O tom, ako podnik uzrel svet, ako vznikali prvé recepty a aké má majiteľ Janko plány do budúcna, to všetko sa dozvieš v našom dnešnom rozhovore.
Halušky nemusia byť len bryndzové
Iná haluška sa nachádza v centre Trnavy a prináša originálne prevedenie slovenského národného jedla. S nápadom otvoriť si haluškáreň sa Ján pohrával už pred troma rokmi. Svoje brány však otvorila až 24. októbra 2019. Nájsť vhodný priestor im dalo poriadne zabrať a na samotné povolenie čakali až niekoľko mesiacov. Ako sám hovorí to je taká slovenská klasika, nazývaná byrokracia.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Vôbec prvá haluškáreň u nás
Čo Jána inšpirovalo k tvorbe nezvyčajného street foodu? „Takýto typ gastra nikde nie je a ako bonus, je to skutočne dobré. Halušky na Slovensku pozná každý už od malička, nebolo tomu inak ani u nás doma.“
Halušky s vajíčkom na cibuľke a s uhorkou či len na masle s grankom. „Takéto som mal najradšej a mama ich urobila stále, keď nebola bryndza.“ Veľakrát si na halušky spomenul aj pri pive s kamošmi. „Veľakrát sme mali chuť na niečo rýchle a za dobrý peniaz. Na výber sme vždy mali iba pizzu alebo kebab. Takto časom a postupne vznikal zárodok otvoriť si haluškáreň,“ s úsmevom spomína Janko.
O tvorbe receptov hovorí, že niektoré mal vopred premyslené. „Ostatné, také tie netradičné, vznikajú neustále pri každom rozhovore o jedle. Keď mi niekto hovorí čo jedol cez víkend a ja rozmýšľam, ako by som to pretavil do halušiek.“
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Cítiš sa ako doma
Z osobnej skúsenosti môžem dosvedčiť, že sa v Inej haluške budeš mať výborne. Útulné prostredie, milý personál a o chuti halušiek ani nehovorím, prosto výnimočná. „My nemáme zákazníkov, ale hostí. Snažíme sa, aby sa ľudia cítili u nás ako doma. Chceme mať s nimi vytvorený priateľský vzťah a určite nechceme, aby to bolo len o predaji halušiek.“
Svedčia o tom aj ich výborné recenzie na internete. Množstvo ľudí k príde so slovami: „Ideme vaše halušky ochutnať, lebo o vás počúvame len samé chvály,“ s veľkou vďakou hovorí majiteľ. V začiatkoch návštevníci Inej halušky nedali dopustiť na tradičné bryndzové halušky. „Obľúbili si aj špenátové s nivovou omáčkou a kuracím mäsom.“ Ich ponuka sa každým mesiacom rozširovala.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Úspešne aj na taliansky spôsob
V súčasnosti všetci bažia po „talianských haluškách“, ktorých má prevádzka na výber až niekoľko. „Halušky s omáčkou zo sušených paradajok, alebo halušky Margherita. Jedinečné sú tiež čedarové s hovädzím mäsom a dipom z grilovanej zeleniny.“
A aké sú obľúbené halušky samotného majiteľa? „Všetky sú moje obľúbené, keďže som ich doladil podľa mojej chuti. Avšak, mám medzi nimi svojich favoritov, a to tie, ktoré zbožňujem od detstva. Obyčajné halušky s vajíčkom, na cibuľke a s uhorkou. Veľmi rád si pochutnám aj na našej špecialite, mexickej šlehe a kuracom paprikáši. “
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Podnikanie v Malom Ríme si Janko veľmi pochvaľuje. „Mať podnik v Trnave je výborný pocit, hlavne, ak ste sám Trnavák. Trnaváci sú patrioti a vedia, že čo je trnavské, to je dobré. To ale neznamená, že halušky nedáme ochutnať aj iným mestám.“
Rodinný podnik by majiteľ veľmi rád otvoril aj v inom meste. Takisto by chcel s haluškou precestovať rôzne festivaly či podujatia. Ako sám tvrdí, tak skoro to asi nebude, všetky plány sa mu posunuli kvôli opatreniam týkajúcich sa koronavírusu.
Gastrosektor pociťuje straty a mnohí podnikatelia majú hlavy v smútku. Iná haluška prvú vlnu zvládla, aj keď sa museli rozlúčiť s jedným kuchárom a nastal obrovský pokles tržieb, nevzdávajú sa. „Situáciu zvládame vďaka naším stálym hladošom, za ktorých sme nesmierne vďační.“
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Vo výnimočnej prevádzke sa halušky pravidelne dopĺňajú o špeciály. Tie sa odvíjajú buď od sezónnosti jednotlivých ingrediencií, alebo od obdobia. V septembri sa každoročne v Trnave koná tradičný jarmek, situácia to tento rok nedovolila. No, Janko sa so svojimi pomocníkmi vynašli. „Povedali sme si, že september bez cigánskej, to nebude ono. Vymysleli sme teda špeciál: ibyčajné halušky, horčicová omáčka, opečená cibuľka a pečené bravčové mäso.“
Kreativita Jankovi v kuchyni rozhodne nechýba a my sa tešíme na jeho ďalšie dobroty. Ak si jedlo v Inej haluške ešte neochutnal, vrelo odporúčame.
Zdieľaní