Mladý Slovák zobral náš národný poklad a vymyslel biznis, z ktorého všetci odpadli: Halušky na mexický aj taliansky spôsob!

Janko a Táňa

Majiteľ Inej halušky Janko so svojou manželkou Táňou (Zdroj: Facebook/Iná haluška)

#Slovensko má až niekoľko tradičných jedál. Jedným z nich sú, samozrejme, bryndzové halušky. Ján Székely ich posunul na nový level a vo svojej rodnej Trnave si otvoril street food. Nazýva sa Iná haluška a na gastronomickom trhu je už niečo vyše roka.

O tom, ako podnik uzrel svet, ako vznikali prvé recepty a aké má majiteľ Janko plány do budúcna, to všetko sa dozvieš v našom dnešnom rozhovore.

Halušky nemusia byť len bryndzové

Iná haluška sa nachádza v centre Trnavy a prináša originálne prevedenie slovenského národného jedla. S nápadom otvoriť si haluškáreň sa Ján pohrával už pred troma rokmi. Svoje brány však otvorila až 24. októbra 2019. Nájsť vhodný priestor im dalo poriadne zabrať a na samotné povolenie čakali až niekoľko mesiacov. Ako sám hovorí to je taká slovenská klasika, nazývaná byrokracia.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ina_haluska (@ina_haluska),

Vôbec prvá haluškáreň u nás

Čo Jána inšpirovalo k tvorbe nezvyčajného street foodu? „Takýto typ gastra nikde nie je a ako bonus, je to skutočne dobré. Halušky na Slovensku pozná každý už od malička, nebolo tomu inak ani u nás doma.

Halušky s vajíčkom na cibuľke a s uhorkou či len na masle s grankom. „Takéto som mal najradšej a mama ich urobila stále, keď nebola bryndza.“ Veľakrát si na halušky spomenul aj pri pive s kamošmi. „Veľakrát sme mali chuť na niečo rýchle a za dobrý peniaz. Na výber sme vždy mali iba pizzu alebo kebab. Takto časom a postupne vznikal zárodok otvoriť si haluškáreň,“ s úsmevom spomína Janko.

O tvorbe receptov hovorí, že niektoré mal vopred premyslené. „Ostatné, také tie netradičné, vznikajú neustále pri každom rozhovore o jedle. Keď mi niekto hovorí čo jedol cez víkend a ja rozmýšľam, ako by som to pretavil do halušiek.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ina_haluska (@ina_haluska),

Cítiš sa ako doma

Z osobnej skúsenosti môžem dosvedčiť, že sa v Inej haluške budeš mať výborne. Útulné prostredie, milý personál a o chuti halušiek ani nehovorím, prosto výnimočná. „My nemáme zákazníkov, ale hostí. Snažíme sa, aby sa ľudia cítili u nás ako doma. Chceme mať s nimi vytvorený priateľský vzťah a určite nechceme, aby to bolo len o predaji halušiek.“ 

Svedčia o tom aj ich výborné recenzie na internete. Množstvo ľudí k príde so slovami: „Ideme vaše halušky ochutnať, lebo o vás počúvame len samé chvály, s veľkou vďakou hovorí majiteľ. V začiatkoch návštevníci Inej halušky nedali dopustiť na tradičné bryndzové halušky. „Obľúbili si aj špenátové s nivovou omáčkou a kuracím mäsom.Ich ponuka sa každým mesiacom rozširovala.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ina_haluska (@ina_haluska),

Úspešne aj na taliansky spôsob

V súčasnosti všetci bažia po „talianských haluškách“, ktorých má prevádzka na výber až niekoľko. „Halušky s omáčkou zo sušených paradajok, alebo halušky Margherita. Jedinečné sú tiež čedarové s hovädzím mäsom a dipom z grilovanej zeleniny.

A aké sú obľúbené halušky samotného majiteľa? „Všetky sú moje obľúbené, keďže som ich doladil podľa mojej chuti. Avšak, mám medzi nimi svojich favoritov, a to tie, ktoré zbožňujem od detstva. Obyčajné halušky s vajíčkom, na cibuľke a s uhorkou. Veľmi rád si pochutnám aj na našej špecialite, mexickej šlehe a kuracom paprikáši.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ina_haluska (@ina_haluska),

Podnikanie v Malom Ríme si Janko veľmi pochvaľuje. „Mať podnik v Trnave je výborný pocit, hlavne, ak ste sám Trnavák. Trnaváci sú patrioti a vedia, že čo je trnavské, to je dobré. To ale neznamená, že halušky nedáme ochutnať aj iným mestám.“

Rodinný podnik by majiteľ veľmi rád otvoril aj v inom meste. Takisto by chcel s haluškou precestovať rôzne festivaly či podujatia. Ako sám tvrdí, tak skoro to asi nebude, všetky plány sa mu posunuli kvôli opatreniam týkajúcich sa koronavírusu.

Gastrosektor pociťuje straty a mnohí podnikatelia majú hlavy v smútku. Iná haluška prvú vlnu zvládla, aj keď sa museli rozlúčiť s jedným kuchárom a nastal obrovský pokles tržieb, nevzdávajú sa. „Situáciu zvládame vďaka naším stálym hladošom, za ktorých sme nesmierne vďační.“

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ina_haluska (@ina_haluska),

Vo výnimočnej prevádzke sa halušky pravidelne dopĺňajú o špeciály. Tie sa odvíjajú buď od sezónnosti jednotlivých ingrediencií, alebo od obdobia. V septembri sa každoročne v Trnave koná tradičný jarmek, situácia to tento rok nedovolila. No, Janko sa so svojimi pomocníkmi vynašli. „Povedali sme si, že september bez cigánskej, to nebude ono. Vymysleli sme teda špeciál: ibyčajné halušky, horčicová omáčka, opečená cibuľka a pečené bravčové mäso.“

Kreativita Jankovi v kuchyni rozhodne nechýba a my sa tešíme na jeho ďalšie dobroty. Ak si jedlo v Inej haluške ešte neochutnal, vrelo odporúčame.

Zdroj: Hashtag.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť