Cukrárku Klaudiu sledujú na Instagrame tisíce: Recepty z internetu mi nesedeli, vymyslela som si vlastné

Foto: Klaudia Rimarčíková

#Má 24 rokov a býva v malej dedinke Rozhanovce. Napriek tomu je srdcom Košičanka a ešte niečo k tomu – cukrárka. V najnovšom rozhovore sme vyspovedali Klaudiu Rimarčíkovú, mnohým známu z Instagramu ako dievča s dokonalými tortami.

Čo ty a škola, študuješ alebo sa naplno venuješ tortám?
Chodila som na gymnázium a momentálne idem do posledného ročníka filozofickej fakulty v Prešove. Študujem tam učiteľstvo anglického jazyka a dejepisu. Takže celkom niečo iné ako moja záľuba.

Ako si sa dostala k pečením?
Práve vďaka Instagramu. Najprv som skúšala robiť rôzne smoothies, a potom neskôr ma zlákalo pečenie.

Pamätáš si ešte na svoje začiatky? Čo si upiekla ako prvé a aké to bolo?
Moje začiatky boli zaujímavé. Prvé som napiekla asi muffiny, no nedopadli podľa mojich predstáv. Povedala som si, že pečenie asi nie je pre mňa. Neskôr ma zaujal koláč s názvom cheesecake, a ten som chcela skúsiť. Samozrejme, to nebolo nič moc, použila som zlé suroviny a žiadna sláva sa nediala. Ale nedalo mi to a rozhodla som sa skúšať ďalej.

Foto:
Klaudia Rimarčíková

Začínala si s nejakými receptami, alebo si skúšala piecť podľa seba?
Najprv som piekla podľa receptov z internetu, no veľa z nich mi vôbec nepasovalo. Cheesecake mi buď praskal, nedržal alebo nechutil tak dobre. Preto som začala makať na vlastnom recepte a po pár pokusoch som sa dopracovala k takému, ktorý robím doteraz a vyhovuje mi najviac.

Dokážeš odhadnúť, koľko koláčov približne upečieš za týždeň? Pomáha ti pri tom niekto?
Momentálne pečiem iba doma a skôr pre radosť a pre známych, takže to nemá nejakú pravidelnosť. Istý čas som však pracovala popri škole v cukrárni a tam to bolo 10 cheesecakov za týždeň. Pečiem sama, doma do toho nikto nie je zažratý tak ako ja. No párkrát som nahovorila aj môjho priateľa, a na to ze je chlap, mu to išlo veľmi pekne.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Klaudi Rimka (@klaudi_rimka),

O aké torty či koláče je podľa teba dnes najväčší záujem?
Je to veľmi rôznorodé. Niektorí ľudia majú radi klasické a tradičné koláče, iní skôr modernejšie torty. Ale čo sa mojich cheesecakov týka, najobľúbenejším sa stal ten so slaným karamelom. A ten je aj moja srdcovka.

Všimla si si, že by sa napríklad chute Slovákov za posledné roky zmenili? Ak áno, aké boli a aké sú teraz?
Dnes je viac možností. Podniky ponúkajú všeličo, preto si každý príde na svoje. Je super, že gastronómia aj cukrárstvo sa vyvíja a posúva vpred, pretože ľudia si dnes viac potrpia na dobrom jedle či zákusku ako kedysi. Myslím si, že celkovo radšej ochutnajú všelijaké nové chute, no stále majú radi aj tú našu klasiku.

Kde čerpáš inšpiráciu pri tvorbe nových zdobení a príchutí tvojich tort?
Najmä na internete a v knihách. Rada sledujem zahraničné, ale aj slovenské cukrárky, ktoré už svoju prácu robia profesionálne. A často mi niečo napadne iba tak, bez toho, aby som sa niekým inšpirovala. Čo sa týka zdobenia, to nechávam hlavne na svojej fantázii, pretože sa mi to tak najviac páči.

Na Instagrame ťa sleduje viac ako 24-tisíc followerov. Ako sa ti podarilo dosiahnuť také pekné číslo?
Fotky som na Instagram dávala najskôr iba tak, pre srandu, a páčilo sa mi to. Potom mi pár ľudí napísalo, nech pridám aj recept, pretože ich to zaujalo. Tak sa to celé rozbehlo a ostatní začali moje recepty skúšať, označovali ma na svojich fotkách koláčov, ktoré piekli podľa mňa a nejako sa to rozšírilo. Nikdy by som nepovedala, že to takto raz bude a veľmi ma to teší. Niekedy ma totiž followeri dokážu veľmi nakopnúť.

Foto:
Klaudia Rimarčíková

Môžeme tvoje výtvory aj niekde ochutnať, alebo pečieš iba na objednávku? A čo robíš napríklad vtedy, keď má o tvoj produkt záujem zákazník z Bratislavy?
Zatiaľ sa moje koláče nedajú kúpiť na žiadnom mieste. Ale v blízkej dobe plánujem jednu spoluprácu. Ak všetko vyjde, bude možné ich ochutnať na jednom super mieste. A čo sa týka zákazníkov z iných kútov Slovenska – môžu si urobiť pekný výlet na východ, predsa len tu čosi máme (smiech).

Uvažuješ aj nad možnosťou mať vlastnú cukráreň?
Hádam každý deň. Je to však veľmi náročné a nákladné, preto to zatiaľ ostáva v rovine plánovania. Dúfam, že niečo také sa mi raz podarí.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Klaudi Rimka (@klaudi_rimka),

Stal sa ti pri pečení aj nejaký trapas? Napríklad, či si namiesto cukru nedala soľ alebo popletené objednávky.
Raz som piekla brownie a dala som dokopy čokoládu, vajíčka, cukor a dala to do rúry. Ani po 20 minútach sa však nič nedialo. Netuhol mi, nerástol. Potom som zistila, že som tam nedala to najhlavnejšie – múku. To bolo asi také jediné, kedy som sa chytila za hlavu a smiala sa sama zo seba.

Máš nejaký tajný recept na to, ako sa dá byť cukrárkou a napriek tomu nepribrať? (smiech)
Ja mám šťastie a po mamke som podedila, že nepriberiem, ani keď veľmi chcem. Keby to tak nebolo, asi by som bola guľka. Na druhú stranu, hoci pečiem, snažím sa stravovať zdravo a tiež cvičím, takže všetko sa dá, ak sa chce.

Ako sa dá upiecť torta pre osobu, ktorá si stráži kalórie? Čo všetko vynechávaš a čím to nahrádzaš?
Je to náročnejšie, ale dá sa to. Cukor je fajn nahradiť niečím iným – javorovým sirupom alebo medom. Rovnako aj biela múka sa dá vymeniť, keďže dnes existuje množstvo iných možností, a to od špaldovej, až po bezlepkovú a podobne.

Si rovnako dobrá kuchárka ako cukrárka? Na aké jedlo alebo koláč si zatiaľ stále netrúfaš?
Doteraz som nebola, varenie ma vôbec nebavilo. Ale za posledný rok som sa od priateľa naučila viac. On je zas šikovný v tejto oblasti a celkom ma to aj chytilo. Netrúfam si zatiaľ na makrónky, pretože je s tým veľa roboty a výsledok nie vždy vyjde.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Klaudi Rimka (@klaudi_rimka),

Aká je tvoja obľúbená kuchyňa? Čo máš najradšej a naopak, ktorá ťa neoslovila a čo ti chutí najmenej?
Milujem taliansku kuchyňu. Pizza, špagety, to by som mohla jesť aj denne. Taktiež mám rada čínske rezance a jedlá na tento spôsob. A, samozrejme, aj naše halušky! Musím ich mať aspoň raz za čas. Naopak neznášam morské plody. Moja sestra to miluje a ja sa na to nemôžem ani len pozerať (smiech).

Čo robíš, ak práve nepečieš? 
Ak mám školu, tak sa venujem tej, alebo priateľovi či kamarátom. Tiež rada čítam a cvičím.

Aké sú tvoje ďalšie plány do budúcnosti?
Tento rok sa chcem sústrediť na dokončenie školy a prácu. Tu je to pre mňa veľký otáznik, pretože neviem, ktorým smerom sa budem uberať. Viac ma láka pečenie, ako ísť učiť, no človek nikdy nevie. Každopádne, chcem naďalej makať na pečení a uvažujem aj o knižke s receptami. Mnohé baby sa ma na to pýtajú.

Máš aj nejaké životné motto, ktorým sa riadiš?
Poslednú dobu som sa naučila to, že vždy keď som začínala byť demotivovaná alebo zúfalá, vždy prišlo niečo dobré. Myslím, že nikdy netreba strácať nádej a musíme sa snažiť, aj keď nie je každé obdobie ružové a objavia sa prekážky.

Mohla by si našim čitateľom prezradiť aj nejaký exkluzívny (a jednoduchý) recept?
Veľmi rada! Tu je jeden na môj cheesecake so slaným karamelom, ktorý mám tak rada.

Potrebujeme:
🍰150 g maslových sušienok alebo sušienok Lotus
🍰90 g masla

Plnka:
🍰500g jemného nehrudkatého tvarohu
🍰200 g kyslej smotany
🍰160 g práškového cukru
🍰1 vajce
🍰2 lyžičky vanilkovej pasty
🍰2 polievkové lyžice hladkej múky

Slaný karamel:
🍰100 g kryštálového cukru
🍰45 g masla izbovej teploty
🍰65 ml šľahačkovej smotany izbovej teploty
🍰1/2 čl soli

Postup:
V mixéri si rozdrvíme sušienky a pridáme maslo, ktoré má izbovú teplotu, minútku mixujeme. Suroviny sa nám krásne spoja. Túto zmes dáme na spodok formy (24 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie (pozor iba spodok, kraje formy nech sú bez papiera!). Keksíky uťapkáme lyžičkou, aby boli pekne rovnomerné.

Krém pripravíme tak, že všetky suroviny okrem ozdôbok dáme do jednej misky a zmiešame mixérom. Hmota by mala byť riedkejšia. Nalejeme do formy a pár krát pobúchame, aby nám zmizli vzduchové bublinky. Rúru si predhrejeme na 150 °C – 160 °C a pečieme cca 35 minút (je to individuálne, lebo každá rúra je iná). Odporúčam sledovať okraje. Ak budú upečené jemne do zlatista a pevné, tak cheesecake je hotový. Vnútri sa môže trochu želatínovo triasť, to je v poriadku (stuhne po vychladnutí).

Po dopečení otvoríme rúru a koláč necháme ešte aspoň polhodinku postáť, aby nepraskol. Potom počkáme, kým vychladne na izbovú teplotu, polejeme slaným karamelom a dozdobíme podľa vlastných predstáv.

Slaný karamel si pripravíme nasledovne: Roztopíme cukor, pridáme maslo, počkáme, kým sa roztopí a nakoniec (cca po minúte) primiešame smotanu. Za stáleho miešania varíme cca 1 minútu, potom vypneme. Nakoniec pridáme soľ. Pozor, zvykne prskať a trochu bublať – to je v poriadku. A tu sa dostávam k najčastejším problémom:
1.  Vychladnutie – karamel necháme vychladnúť, ale nie úplne, pretože by stuhol. Len aby nebol vriaci, ale pritom stále poriadne tekutý.
2. Takýto karamel dávame iba na pečený cheesecake – nepečený by sa okamžite roztopil! Pozor na to na to, stalo sa už aj také.

Odporúčame