10 ľahkých zimných receptov: Tieto chuťovky potešia tvoju gurmánsku dušu a zahrejú žalúdok

pečená tekvica

Tieto recepty pripravíš raz-dva (Zdroj: GettyImages)

#Sviatočných jedál sa dočkáš už čoskoro a užiješ si ich dosýta, preto s nimi nezačínaj priskoro a nechaj si ich až na koniec decembra. Ešte stále je čas na varenie jesenných jedál. Najviac ti poslúžia suroviny ako jablká, orechy, tekvica, či škorica.

Krémová tekvicová polievka

Ošúp tekvicu, zbav ju jadierok a nakrájaj na kocky. Vzápätí si na oleji dozlatista osmaž cibuľku s cesnakom. Pridaj tekvicu a zalej vývarom. Tekvicu budeš variť do zmäknutia, aby si ju potom rýchlejšie a ľahšie rozmixoval na hladký krém. Najlepšie urobíš, ak do krému pridáš kokosové mlieko, tymian, soľ a ďalšie ľubovoľné korenie podľa chuti. Tanier si dozdob tekvicovými semienkami a polievku podávaj s čerstvým chrumkavým chlebom.

Náš tip: Lahodnejšiu chuť získaš, ak tekvicu predtým upečieš v rúre spolu s rozličnou koreňovou zeleninou, ako je mrkva, petržlen či zeler. Takúto zeleninu iba pridáš na cibuľku a zaleješ vývarom, zmes stačí povariť len chvíľku.

Tekvicová polievka
Tekvicová polievka nikdy nesklame (Zdroj: Unsplash/Cala)

Tekvicovo-cícerový šalát

Začni nakrájaním tekvice na plátky, poukladaj ich na plech a polej olivovým olejom. Takto nechaj piecť približne na polhodinu pri dvesto stupňoch. Na posledných desať minút pridaj do rúry k tekvici aj cícer, taktiež dochutený soľou a poliaty olejom.

Medzitým neotáľaj a priprav si dresing. Použi naň olivový olej, citrónovú šťavu a javorový sirup. K upečenej tekvici a cíceru si môžeš pridať aj listový šalát, sušené paradajky, orechy alebo syr feta. Skvelú kombináciu vyčaríš aj pridaním sladkokyslého granátového jablka. Šalát prelej dresingom a pusti sa do toho.

Tekvicovo-cícerový šalát
Teplé šaláty sú v kurze (Zdroj: GettyImages)

Pečené bataty s bylinkovým dipom       

Bataty ošúp a nakrájaj do tvaru hranoliek alebo na osminky. Pokvapkaj ich olejom a posyp paprikou, cesnakom, soľou a korením. Peč ich na plechu pri 200 stupňoch Celzia asi 30 minút, kým nebudú chrumkavé.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Chceš vedieť, ako vyzerať super na svahu? Toto je 5 rád pre dokonalý styling

Medzitým si priprav dip. Zamiešaj biely jogurt s pretlačeným cesnakom a bylinkami podľa chuti. Pečené bataty podávaj s pripraveným dipom ako ľahký snack alebo prílohu.

Bataty
Sladké zemiaky s dipom (Zdroj:Unsplash/Rajesh Kavasseri)

Jablkový koláč so škoricou a orechmi

Približne dve až tri stredne veľké jablká ošúp, nastrúhaj alebo nakrájaj na tenké plátky. Následne si vymiešaj maslo s cukrom do hladkej peny, do ktorej budeš postupne pridávať dve vajcia. Pokračuj pridaním 150 gramov hladkej múky, prášku do pečiva a škorice podľa chuti. Do pripraveného cesta jemne vmiešaj jablká a orechy.

Koláč peč v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 40 minút, kým povrch nebude mať zlatistú farbu. Odporúčame podávať s lyžicou šľahačky alebo vanilkového krému.

Jablkový koláč
Klasika v pečení (Zdroj: Unsplash/Wimber Cancho)

Slivkový koláč s mrveničkou

Začni tým, že niekoľko sliviek umyješ, rozpolíš a zbavíš kôstok. Dve celé vajíčka vymiešaj s hrnčekom cukru. Pridaj trošku oleja, za jeden hrnček smotany na varenie a taktiež hrnček múky s krupicou a práškom do pečiva. Ak máš túto prípravu za sebou, vymasti si plech maslom, posyp múkou a pripravené cesto tam môžeš už šupnúť tiež. Do cesta popridávaj slivky šupkou dole.

Na posýpku ručne vymiešaj 50 gramov masla, orechy, dve polievkové lyžice kryštálového cukru a krupicu do drobivej konzistencie. Posýpku rovnomerne nadrob na celý koláč a daj piecť na 180 stupňov po dobu 40 minút.

Slivkový koláč
Slivkový koláč s mrveničkou (Zdroj: Unsplash/Hanne Hoogendam)

Pošírované hrušky

Do hrnca nalej vriacu vodu a vylúhuj v nej aspoň dve vrecúška zeleného alebo čierneho čaju podľa vlastného výberu. Po ich výbere z vody pridaj jednu celú škoricu, aspoň tri tobolky kardamónu, badián, tri klinčeky a dve polievkové lyžice cukru. Vlož do ochuteného čaju olúpané hrušky nakrojené na polovice a nechaj na slabom ohni asi 20 minút. Cieľom nie je hrušky variť, iba zohrievať pod bodom varu. Skontroluj hrušky vidličkou a podľa stavu zmäknutia ich môžeš vybrať. Tekutinu v hrnci až teraz priveď do varu a nechaj zhustnúť.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
15 najlepších svetrov sezóny: Zozbierali sme nadčasové kúsky aj horúce novinky

Pošírované hrušky sa podávajú ako dezert s vyšľahanou šľahačkou, prípadne môžeš nimi ozdobiť jednoduchý koláč. Tento istý postup si môžeš zopakovať aj s vínom. Namiesto čaju si hrušky zohrievaj vo víne a máš na stole ďalšiu skvelú pochúťku.

Pošírované hrušky
Hrušky v inej podobe (Zdroj: Unsplash/Jodie Morgan)

Pečené gaštany

Budeš potrebovať 500 gramov gaštanov. Na každom narež šupku do kríža. Peč v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 minút, kým sa šupka nezačne otvárať. Zatiaľ si priprav maslo zmiešané s medom a štipkou soli. Pečené a olúpané gaštany podávaj s pripravenou pastou.

pečené gaštany
Pečené gaštany so sladkou pastou sú lahôdka (Zdroj: GettyImages)

Horúci jablkový nápoj

Do hrnca nalej stopercentný jablkový džús, pridaj škoricu, klinčeky a citrón. Zahrej na miernom ohni, ale nevar. Do hotového nápoja pridaj med podľa chuti. To je všetko, už len pridaj plátok jablka na ozdobu.

Jablkový nápoj
Horúce jablko v pohári (Zdroj: Unsplash/Monika Grabkowska)

Kakaová pochúťka s čili

V hrnci zmiešaj 500 ml mlieka, čajovú lyžičku kakaového prášku, pár tabuliek horkej čokolády a cukor. Pomaly zahrievaj a miešaj, kým sa čokoláda nerozpustí. Pridaj štipku čili a škoricu, následne poriadne premiešaj. Kakaové potešenie s dávkou štipľavosti si nalej do hrnčeka, ozdob šľahačkou a čokoládovými hoblinkami.

pikantná horúca čokoláda
Pikantná horúca čokoláda (Zdroj: GettyImages)

Hruškový cider

Hruškový džús nalej do hrnca, pridajte jednu tyčinku škorice, dva klinčeky a badián. Pomaly zahrievaj na miernom ohni, ale nevar, tento postup si si už pri predošlých receptoch určite osvojil. Môžeš pridať rum alebo whisky podľa toho, či sa cítiš skôr na alko alebo nealko verziu. Na ozdobu sa výborne hodia plátky hrušky.

hruškový nápoj
Teplý hruškový cider (Zdroj: GettyImages)

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame