#Vetičku „V chladničke nič nie je“ vyslovil už asi každý z nás. Aj napriek tomu sa ročne vyhodí až 1,3 miliardy ton potravín. Vyzerá to teda tak, že v nej predsa len niečo bude. Stačí len troška fantázie a nielenže zaženieš hlad, ale pomôžeš aj našej planéte. Nevieš, ako začať? Práve preto sme si pre teba pripravili niekoľko skvelých tipov, ktoré ťa vždy zachránia.
Predrábanie sa vyplatí
Chceš si zjednodušiť varenie a vyhnúť sa beznádeji pred chladničkou? Mysli na deň-dva vpred. Pokojne si napríklad uvar viac ryže. Prvý deň časť odober a priprav si rizoto podľa toho, čo doma máš – zeleninové, syrové, s rozmrazenými krevetami… Druhý deň si zo zvyšku ryže sprav napríklad sladký nákyp – okrem ryže ti stačí vajíčko, vanilkový cukor a chutný kompót. Varené zemiaky zas môžeš na druhý deň zužitkovať na lokše či štuchané zemiaky s cibuľkou. Pridaj k tomu šalát a acidofilné mlieko a jednoduchá večera je na stole.
Cestoviny poslednej záchrany
Aby sa ti na tanieri objavilo sýte a chutné jedlo, nepotrebuješ veľa. Len čo máš cestoviny a nájdeš kúsok cesnaku a petržlenovej vňate, môžeš si pripraviť taliansku klasiku – Aglio Olio. Podobne môžeš použiť prakticky akúkoľvek zeleninu, syr alebo koreniny. Ak si pripravuješ „suchú“ prílohu, napríklad dusenú papriku s cuketou, pri ktorej nemáš žiadnu šťavu, použi vodu z cestovín. Stačí polovica malej naberačky. Škrob z cestovín zeleninu krásne zahustí a ty očaríš každú návštevu. Cestoviny so zeleninou perfektne doplní aj majonéza. Jej výhodou je, že vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov po otvorení, a tak ju nemusíš po pár dňoch vyhadzovať, naopak – máš ju vždy poruke.
Zázrak menom vajcia
Vajcia sa dajú jednoducho a rýchlo pripraviť na množstvo spôsobov, a ak si ich fanúšikom, mali by mať miesto v tvojej chladničke. Keď si kúpiš čerstvé, vydržia ti aj tri týždne. Okrem toho ide o nutrične hodnotnú potravinu. Spôsob prípravy je len na tebe – praženica, omeleta podľa chuti, chlieb vo vajci, vajíčko na tvrdo alebo na mäkko, volské oko, hemendex… Určite časom prídeš aj na vlastné receptové vychytávky.
Inšpiruj sa na internete
Nie každý vie variť, to je úplne v poriadku. Práve preto nie je hanba inšpirovať sa skúsenejšími kuchármi na sociálnych sieťach či blogoch. Daj si do vyhľadávača suroviny, ktoré práve doma máš, a určite nájdeš nejaký recept, ktorý ťa zaujme. Neboj sa skúšať nové veci. Čím viac kuchárskych pokusov budeš mať na konte, tým skôr si zvládneš niečo vymyslieť a „spichnúť“ aj úplne sám. Dokážeš tak efektívne míňať potravinové zásoby a zároveň potešíš chuťové bunky.
Nakupuj podľa plánu
Prázdnej chladničke a zároveň aj plytvaniu jedlom je ideálne predísť premysleným nákupom. S tým ti pomôže plánovaný jedálniček. Naplánuj si raňajky aj večere a nakúp len to, čo potrebuješ. Pred vopred balenou zeleninou a ovocím daj prednosť nákupu na váhu a naber si presne toľko, koľko chceš spotrebovať. Ak si donesieš vlastné vrecko, za tvoj prístup sa ti nepoďakuje len tvoja peňaženka, ale aj životné prostredie.
Všestranná majonéza ťa zachráni
Pokiaľ nemáš čas plánovať jedlo dopredu, stav na trvanlivé a univerzálne potraviny, ako je napríklad majonéza Hellmann’s. Využiješ ju pri príprave nátierok, omáčok, ako prílohu ku grilovanej zelenine či mäsu. Prišla ti nečakaná návšteva? Žiadny problém! Inšpirovať sa však môžeš aj pri príprave honosnejších predjedál alebo jednohubiek. Skvelou správou je, že v ponuke sú už aj vegánske variácie týchto omáčok. Navyše sa spoločnosť zaviazala používať len vajíčka z voľného chovu. Krémová konzistencia týchto omáčok skvelo doplní ľahké šaláty, ale aj jedlá z tofu alebo sójový kebab v tortile.
OBJAV VŠETKY MAJONÉZY HELLMANN´S
Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Hellmann´s.
Zdieľať na
Zdieľaní