Kávička, ktorá podľa TikTok trendu dokáže spaľovať tuky: Odborníci vyvrátili známy mýtus

Konzumácia škorice je bezpečná, no tuky ti nespáli (Zdroj: Freepik/babycrab)

#Niektoré TikTok trendy prekvapujú viac, iné menej. Jeden z nich, ktorý sa týka obľúbeného jesenného nápoja, si získal dokonca pozornosť vedcov, ktorý sa naň pozreli bližšie. Ľudia z odboru okolo výživy vyvrátili známy mýtus, po ktorom možno pochopíš, že niektoré potraviny určite nepomáhajú so spaľovaním tukov.

Zázračná škorica

Milovníkov škorice rozhodne nepotešíme. Dlhodobý mýtus o jej pôsobení na spaľovanie tukov je minulosťou. Aj napriek tomu, že sa škorica už dlho používa po celom svete a je obľúbenou prísadou rôznych jedál a nápojov, nie je zázračnou koreninou.

Portál The Conversation píše o novom TikTok trende, ktorému podľahli mnohí užívatelia. Spočíva v tom, že si pridáš do kávy jednu čajovú lyžičku škorice, aby si pomohol tvojmu telu spáliť prebytočný tuk. Znie to lákavo, však? Ak by to bola pravda, pravdepodobne by netrpelo veľké množstvo populácie obezitou…

Odborníčka vyvrátila mýtus

„Existujú dva druhy škorice, pričom oba pochádzajú z mletia kôry škoricovníka a môžu obsahovať niekoľko prirodzene sa vyskytujúcich účinných látok,” vysvetlila pre spomínaný portál Evangeline Mantzioris, ktorá je austrálskou dietologičkou a odborníčkou na výživu a potraviny.

Ako spomína zdroj, existujú desiatky štúdií, ktoré skúmali súvislosti medzi škoricou a jej vplyvom na redukciu hmotnosti. Zistilo sa, že dávky škorice pod 1,5 gramu denne znížili obvod pása o 1,68 cm. Konzumácia viac ako 1,5 gramu denne však nemala výrazný efekt.

Vedecké výskumy odhalili pravdu

Výskum, ktorý prebiehal na takmer 1500 účastníkoch odhalil, že „škorica dokázala znížiť index telesnej hmotnosti a telesnú hmotnosť o 0,92 kilogramu bez toho, aby to zmenilo to zloženie tuku účastníkov“.

„Celkovo je teda úbytok hmotnosti, ktorý vidíme na základe týchto vysokokvalitných štúdií, veľmi malý, pohybuje sa od dvoch do šiestich mesiacov a väčšinou bez zmeny v zložení tela,” doplnila odborníčka.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Prekvapenie z jaskyne: Maľba znázorňuje nepoznané, historici hovoria o poklade

Škorica vs bielkoviny

Ak si kladieš otázku, ako môže niečo takéto fungovať, existuje niekoľko vysvetlení – škorica údajne pomáha glukóze v krvi vystúpiť z buniek tela rýchlejšie, čo znižuje jej hladinu a zvyšuje účinnosť inzulínu.

Okrem toho zlepšuje spôsob rozkladania tuku v momente, kedy potrebuješ energiu. Škorica ťa teda môže teoreticky zasýtiť na dlhšiu dobu (podobne ako bielkoviny), čím spomalí rýchlosť uvoľňovania potravy z nášho žalúdka do tenkého čreva.

Je to bezpečné?

Škorica sa považuje za bezpečnú, keď sa používa ako korenie pri varení a jedle. „V posledných mesiacoch však Spojené štáty a Austrália vydali zdravotné upozornenia týkajúce sa hladiny olova a iných ťažkých kovov v niektorých prípravkoch zo škorice,” uvádzajú odborníci.

Olovom sa kontaminuje počas rastu a pri zbere, avšak aj napriek nízkej koncentrácií môže takáto škorica spôsobovať vedľajšie účinky. Kumarín, látka, ktorá je v nej prítomná, môže byť toxický pre pečeň niektorých ľudí. Na základe toho  Európsky úrad pre potraviny stanovil limit konzumácie 0,1 miligramu na kilogram telesnej hmotnosti.

Konzumuj ju s mierou

Konzumácia škorice je rozhodne bezpečná. Pokiaľ máš rád jej príchuť a v jedlách ti evokuje príjemné jesenné a vianočné obdobie, nie je dôvod na to, aby si ju zo svojho jedálnička vyradil. Rozhodne však neočakávaj žiaden „zázračný benefit“.

„A bez ohľadu na to, ako veľmi by sme si priali, aby to bola pravda, konzumáciou škorice na šiškách alebo v inom pečive určite nezískame žiadne výhody pri odbúravaní tuku, pretože majú vysoký počet kilojoulov. Ak chcete schudnúť, existujú dôkazy podložené prístupy, ktoré vám rannú kávu nepokazia,” dodala na záver odborníčka.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame