Máš rád štipľavé a čokoládu? Poď sa pozrieť, s čím prichádza Francúzsko!

Originálne francúzske spojenie dvoch jedinečných chutí (Zdroj: Unsplash.com/ Malik Skydsgaard)

#Je veľa milovníkov čokolád a veľa milovníkov štipľavých papričiek. V kuchyni sa medze nekladú. A ako sa vraví sto ľudí, sto chutí a možno aj ty si jedným z tých, ktorý si pochutná na novinke, ktorá obsahuje aj potravinu z Guinessovej knihy rekordov.

Nedávno sa v Paríži konal výročný veľtrh čokolády Paris Chocolate. Veľtrhy so sebou prinášajú zvyčajne nové a pestré chute, aké tu ešte neboli. Ingrediencie ako maliny či oriešky sú dobrou klasikou, no ak chcete na veľtrhu zahviezdiť, z receptu ich budete musieť vynechať. Tak to urobil aj francúzsky čokolatiér Damien Vidal a do svojich čokoládových praliniek pridal veľmi nezvyčajnú ingredienciu – najpálivejšiu čili papričku na svete. Informoval o tom bdnews24.com.

Čokoládu ochutil o Carolinu Reaper. Presne taký názov nesie paprička, ktorá sa zapísala do Guinessovej knihy rekordov ako najpálivejšia odroda pochádzajúca z južnej Kalifornie. Ak by si chcel vedieť, ako chutí oheň, siahni po nej. Damienove čokoládky v tvare guličky sú symbolicky lesklo červené a nesú názov „Bille en tete“ (francúzsky výraz „hlavou napred“). Vďaka svojmu vzhľadu tak na veľtrhu pôsobili hravo a lákavo.

Zložitou časťou Damienovho receptu bolo nájsť správny pomer čokolády a štipľavej papričky. Jeho cieľom bolo pridať len toľko čili, aby to naše chuťové poháriky nakoplo, ale nie až tak, aby čokoláda bola nechutná. „Museli sme prejsť niekoľkými receptami, niekoľkými pokusmi, aby sme našli správnu rovnováhu. Takú, ktorá umožňuje potešiť väčšinu ľudí,“  prezradil cukrár Damien Vidal.

To sa mu našťastie podarilo a na ochutnávke lesklé čili čokoládové guličky nikto nevypľul. Veľtrh v Paríži navštívilo aj veľa turistov z rôznych kútov sveta.Je to sladké aj pikantné, nie príliš pikantné, korenistá chuť je jemná,“ povedala japonská študentka Hitomi Ebitani. Podobne súhlasila aj Francúzka Justine Bonneau. „Je to naozaj milé prekvapenie, horúčava príde na konci. Najprv je to fajn, potom sa to zahreje až je to horúce,“ takto zhrnula svoje dojmy Justine po ochutnatí originálnej čokolády.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
McDonald's dáva stopku svojim plastovým lyžičkám: Na ich zmrzline si pochutíš inak

Čokolatiér a šéfcukrár Damien Vidal, ktorý pôsobil v top parížškých rešturáciach bol na veľtrh Paris Chocolate pozvaný ako mladý talent. Jeho výherný výrobok opísal ako efekt, v ktorom sa spája všetko to, čo chcel priniesť milovníkom čokolády. Najprv sladký a jemný, potom nasleduje výbuch chutí, ktorý po niekoľkých minútach poľaví. Tak čo, trúfal by si si ochutnať čokoládové pralinky s najštipľavejšou čili papričkou na svete.


Ešte viac zaujímavých noviniek, tipov, vtipov a inšpirácie? Poď na náš TikTok!

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame