Jednoduchý recept na pravé talianske rizoto: Mňam, to musíš ochutnať!

Safranove rizoto

Šafránové rizoto ti pripomenie Taliansko (Zdroj. Tomáš Bomba)

#Risotto alla milanese alebo šafránové rizoto pochádza zo severného Talianska. Typické je najmä pre Miláno a okolie. Šafrán je bylinka so špecifickou chuťou a výraznou arómou a farbou. Práve preto sa s obľubou používa ako prísada do mnohých jedál, ktorým dodá jemnú chuť.

Okrem toho má aj priaznivé účinkami na zdravie, pretože je bohatý na antioxidanty a v niektorých kultúrach je považovaný aj za prírodné afrodiziakum. My ti prinášame úplne základný recept, ale samozrejme je možné doň pridať aj mušle, mäso alebo krevety. Záleží len na tvojej chuti.

Budeš potrebovať (na jednu porciu):

  • 100g rizotová ryža Arborio
  • 1/2 cibuľa
  • štipku šafránu
  • 1dcl biele víno suché
  • 40g parmezán
  • 40g maslo
  • Soľ
  • 1l (neosolený) hydinový alebo zeleninový vývar

Postup:

Na miernom ohni necháme roztopiť polovicu masla. Opečieme na ňom na jemno nakrájanú cibuľu a následne pridáme rizotovú ryžu. Necháme chvíľku spolu pekne opiecť na panvici.

Prilejeme víno a necháme odpariť všetku tekutinu. Postupne prilievame naberačkou horúci vývar, aby sa rizoto stále varilo. Počas varenia miešame, vďaka čomu ryža lepšie uvoľňuje škrob a vzniká správna krémová konzistencia.

Vývar prilievame postupne každých pár minút, aby si ho ryža do seba postupne natiahla. Rizoto varíme v panvici na miernej teplote cca 20 – 30 minút. Pomalé varenie aj neustále miešanie je pre výslednú konzistenciu kľúčové. Vyskúšaš túto špecialitu? Daj nám vedieť v komentároch, ako ti išlo varenie a či ti naše šafránové rizoto chutilo.


Tento videorecept pre teba pripravil foodbloger Tomáš Bomba. Viac podobne chutných receptov a jedál z celého sveta nájdeš aj na jeho Instagrame.

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame