RECEPT Štipľavá exotika v tanieri: Laksa polievka ti zachutí na prvú lyžicu!

Laksa

Priprav si exotiku na tanieri (Zdroj: Freepik/sentelia)

#Laksa je mierne štipľavá polievka s čili papričkami a ryžovými rezancami. Populárna je najmä v oblasti Malajzie, Singapuru, Indonézie a južného Thajska. Existuje mnoho regionálnych variantov tohto pokrmu a jednotlivé recepty sa od seba môžu líšiť.

Ja som si recept prispôsobil tunajším podmienkam. Tradične doň totiž patria aj „fish balls“ a laksa pasta, ktoré ale tu nie je dostať. Urobil som si teda náhradu z kuracieho mäsa a pastu som si spracoval sám. A to len z pár základných ingrediencií.

Na pastu budeš potrebovať:

  • 4ks červené čili papričky
  • 1/2 cibule
  • zázvor cca 3 cm
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sušené čili
  • citrónová tráva
  • hrsť kešu orechov
  • soľ

TIP na uľahčenie: Bežne sa dá kúpiť kari pasta, ktorú môžeš použiť.

Na mäsové guľky budeš potrebovať:

  • 200g mletého kuracieho mäsa
  • 1 celé vajce
  • štipku soli

Okrem toho budeš potrebovať:

  • 5-7 kreviet
  • ryžové rezance (vermicelli)
  • olej
  • kokosové mlieko 1 plechovku
  • kurací vývar 1 liter + kuracie mäso z vývaru
  • 2PL rybaciu omáčku
  • 1 limetku
  • 1 vajce (varené 6 min)
  • hrsť koriandra

Postup:

Všetko spolu rozmixujeme a máme jednoduchú laksa pastu. Zo surovín si vypracujeme mäsové guľky. Do mletého kuracieho mäsa pridáme jedno celé vajce a soľ. Vytvarujeme do tvaru guľky a vložíme do osolenej vriacej vody, kde ich varíme 5-7 minút.

Na oleji opečieme škrupiny z kreviet cca 2 minúty. Škrupiny vyhodíme a pridáme laksa pastu 2 -3 polievkové lyžice. Po jednej minúte pridáme kokosové mlieko a po ďalších dvoch minútach pridáme kurací vývar. Necháme zovrieť a pridáme krevety.

Keď nám všetko prevrie, pridáme rybaciu omáčku a naša exotická polievka je hotová. Podávame ju s uvarenými ryžovými rezancami, ktoré si pripravíme podľa návodu na obale. Pridáme mäso z vývaru, guľky, krevety a zalejeme laksou.

Tip od kuchára: Na vrch môžeme pridať uvarené vajíčko, koriadner, limetku a pre výraznejšiu chuť aj čerstvé nakrájané chilli.


Tento videorecept pre teba pripravil foodbloger Tomáš Bomba. Viac podobne chutných receptov a jedál z celého sveta nájdeš aj na jeho Instagrame.

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame