#Laksa je mierne štipľavá polievka s čili papričkami a ryžovými rezancami. Populárna je najmä v oblasti Malajzie, Singapuru, Indonézie a južného Thajska. Existuje mnoho regionálnych variantov tohto pokrmu a jednotlivé recepty sa od seba môžu líšiť.
Ja som si recept prispôsobil tunajším podmienkam. Tradične doň totiž patria aj „fish balls“ a laksa pasta, ktoré ale tu nie je dostať. Urobil som si teda náhradu z kuracieho mäsa a pastu som si spracoval sám. A to len z pár základných ingrediencií.
Na pastu budeš potrebovať:
- 4ks červené čili papričky
- 1/2 cibule
- zázvor cca 3 cm
- 2 strúčiky cesnaku
- sušené čili
- citrónová tráva
- hrsť kešu orechov
- soľ
TIP na uľahčenie: Bežne sa dá kúpiť kari pasta, ktorú môžeš použiť.
Na mäsové guľky budeš potrebovať:
- 200g mletého kuracieho mäsa
- 1 celé vajce
- štipku soli
Okrem toho budeš potrebovať:
- 5-7 kreviet
- ryžové rezance (vermicelli)
- olej
- kokosové mlieko 1 plechovku
- kurací vývar 1 liter + kuracie mäso z vývaru
- 2PL rybaciu omáčku
- 1 limetku
- 1 vajce (varené 6 min)
- hrsť koriandra
Postup:
Všetko spolu rozmixujeme a máme jednoduchú laksa pastu. Zo surovín si vypracujeme mäsové guľky. Do mletého kuracieho mäsa pridáme jedno celé vajce a soľ. Vytvarujeme do tvaru guľky a vložíme do osolenej vriacej vody, kde ich varíme 5-7 minút.
Na oleji opečieme škrupiny z kreviet cca 2 minúty. Škrupiny vyhodíme a pridáme laksa pastu 2 -3 polievkové lyžice. Po jednej minúte pridáme kokosové mlieko a po ďalších dvoch minútach pridáme kurací vývar. Necháme zovrieť a pridáme krevety.
Keď nám všetko prevrie, pridáme rybaciu omáčku a naša exotická polievka je hotová. Podávame ju s uvarenými ryžovými rezancami, ktoré si pripravíme podľa návodu na obale. Pridáme mäso z vývaru, guľky, krevety a zalejeme laksou.
Tip od kuchára: Na vrch môžeme pridať uvarené vajíčko, koriadner, limetku a pre výraznejšiu chuť aj čerstvé nakrájané chilli.
Tento videorecept pre teba pripravil foodbloger Tomáš Bomba. Viac podobne chutných receptov a jedál z celého sveta nájdeš aj na jeho Instagrame.
Zdieľať na
Zdieľaní