#Plánuješ ísť toto leto do Španielska či Talianska? Zasvätíme ťa do zvykov a tradícií týchto krajín. Ak sa budeš držať našich rád, žiadny z domácich ťa rozhodne neoznačí za ,,turistu“.
Taliansko
Na jedlo nedajú dopustiť
Nie je žiadnym prekvapením, že výraznou súčasťou talianskej kultúry je práve jedlo. Turistov láka okúsiť pravú taliansku kuchyňu, ale čo sa tej týka, domáci vnímajú jedlo a čas naň vyhradený veľmi odlišne ako Slováci. Taliansko rozhodne nezasiahol fenomén uponáhľaného života, všetko tu plynie pomalšie a súčasťou toho sú aj dlhé obedy, či neskoré večere. Začnime však od začiatku, a teda raňajkami.
Výhradne sladké
Klasických ,,slovenských“ raňajok v podobe chleba so šunkou či vajíčok a párkov sa tu nedočkáš. Domáci majú vo zvyku raňajkovať sladké. Preto vo väčšine ponúk nájdeš obľúbenú kombináciu croissantu s cappucinom.

Akú kávu si pýtať
Slováci sú zvyknutí na presso s mliekom. V Taliansku ale šálku kávy s mliekom v osobitnom kalíšku nečakaj. Preto sa ani nesnaž si nápoj takto vypýtať.
Najväčším nedorozumením je caffe latte. Opäť sme pri tom, že nedostaneš to, čo u nás. Čašník ti prinesie pohár speneného mlieka a šálku espressa k tomu, kávu so štipkou alkoholu alebo iné výmysly. Preto je dobré vedieť, čo znamená pre Taliana daný názov z jazyka kávičkárov.
Klasická káva, ktorú si väčšinou objednávaš na Slovensku pod názvom espresso si pýtaj ako caffe normale alebo jednoducho caffe. Pod pojmom americano sa myslí espresso vo väčšej šálke už rozriedené horúcou vodou, alebo ju dostaneš bokom.
Ak máš na mysli obľúbené latte, objednaj si caffe macchiato, ktoré ti zaručí espresso s trochou speneného mlieka v menšej šálke.
S cappucinom sa môžeš pomýliť jedine v jeho načasovaní. Ak nechceš byť označený za turistu, nikdy si ho nepýtaj neskôr ako dopoludnia.

Pausa di Pranzo
Taliani berú obednú prestávku, teda takzvanú Pausa di Pranzo, veľmi vážne. Je to čas, keď majú zrelaxovať a prebúdzať svoje chuťové poháriky. Preto tu jedlo treba brať ako zážitok a neponáhľaj sa hneď niekam za pamiatkami. Zásadný je aj výber reštaurácie. Odporúčame skôr menšie rodinné reštaurácie, v ktorých budeš mať určite autentickejšiu skúsenosť než v tých určených pre turistov.
Zaujímavé je, že len v tých turistických si budeš môcť objednať pizzu na obed. V Taliansku sa totiž pizza spravidla konzumuje až večer.
Keby mal taliansky obed len jeden hlavný chod, netrval by tak dlho. Ak chceš okúsiť pravý obed a la Italia, aspoň raz si počas dovolenky dopraj všetkých päť, niekde dokonca aj viac chodov.
Antipasti je predjedlo párované s bublinkovým aperitívom, najčastejšie proseccom. Nasleduje primi, ktoré by sa dalo považovať za hlavné jedlo. Zvyčajne má podobu cestovín alebo krémového rizota.
Secondi zväčša pozostáva z mäsa alebo ryby, pričom contorno je príloha, teda zemiaky na rôzne spôsoby či grilovaná zelenina. Na záver si nechaj ešte trochu miesta na dezert, vtedy si môžeš dať aj kávu, ale len obyčajnú, maximálne s cukrom.

Čas večere
Rovno zabudni na skorú večeru okolo piatej. Reštaurácie ju zvyčajne podávajú od siedmej až pol ôsmej. Môžeš opäť vychutnávať až päť rôznych chodov, alebo si konečne objednať tú slávnu taliansku pizzu. Zjedz ju však tak, ako ti ju prinesú, nepýtaj si cesnakové okraje ani kečup. Čo sa týka nápojov, tradične sa pri večeri pije výhradne voda a víno.

Tringelt sa neočakáva
Domáci zväčša tringelt nenechávajú, jedine pri výnimočných udalostiach alebo špeciálnych akciách. Čašníci ho tu ani neočakávajú, ale určite ním nepohrdnú. Hodí sa najmä vtedy, ak je k tebe čašník zvlášť priateľský, v mnohom ti poradí, alebo nejak špeciálne spríjemní tvoje posedenie v reštaurácii.
Športový štýl zakázaný
Pre teba ako turistu môže byť funkčné, pohodlné, dokonca aj športové oblečenie najlepšou voľbou na potulky mestom. Avšak, legíny, teplákové šortky a šľapky sú v Taliansku skôr päsťou na oko. Domáci sa radi vyobliekajú na každý obed, večeru, ale aj na obyčajnú prechádzku. Pred cestou teda radšej prevetraj svoj šatník a dones si so sebou pár pekných kúskov, v ktorých lepšie splynieš s domácimi.

Bar nie je bar
V Taliansku bar nepovažujú za nočný podnik, kde sa konzumuje výhradne alkohol. Počas svojej dovolenky môžeš ísť do baru aj ráno či na obed a nikto na teba nebude pohoršene zazerať. Tu je totiž bar univerzálnym podnikom, ktorý je otvorený celý deň a môžeš si tu vychutnať raňajky, kávu, ale aj alkoholický drink.
Daj prednosť autám
V Taliansku majú väčšie privilégiá na cestách autá. Preto majú prednosť pred chodcami. Ak si u nás zvyknutý, že po vkročení na prechod ti vodič zastaví, tu to radšej neriskuj, mohlo by sa to skončiť nehodou.

Španielsko
Odlišný denný režim
Čo v Španielsku najviac ovplyvňuje chod dňa, je práve horúce počasie. S vysokými teplotami sa spája aj známa siesta, teda krátke zdriemnutie alebo jednoducho poobedňajší oddych, kvôli ktorému sa čas jednotlivých jedál posúva. Obedy sa podávajú zväčša od jednej alebo druhej do štvrtej popoludní a večere sa dočkáš až od ôsmej.
Jedlá dňa
Španieli si na raňajky veľmi nepotrpia, ale zato nie je nič zvláštne, ak by ste raňajkovali hneď dvakrát. Najprv kúsok sladkého pečiva s kávou a neskôr napríklad tradičné pan con tomate, teda opečený chlieb s paradajkami.
Najväčším jedlom dňa je obed, ktoré môže pozostávať s viacerých chodov a obvykle sa k nemu podáva víno. Najznámejším pokrmom je paella z morských plodov a ryže, ale pred vycestovaním do Španielska si radšej naštuduj jedlá daného regiónu a objednaj si niečo z miestnych špecialít. Je to tiež najťažšie jedlo dňa, aj kvôli tomu je poobedná siesta taká žiadaná.

Večera je už spravidla ľahšia ako obed, najčastejšie preto v jedálnom lístku uvidíš rôzne šaláty, vyprážané zemiaky, zemiakové omelety alebo údeniny.
Tapas
Sú to takzvané mini pokrmy, ktoré je vhodné dať si napríklad pred večerou, prípadne, ak chceš s partiou vyskúšať viacero podnikov v jeden večer, tapas je to pravé na ochutnávku v každom z nich. Dokonca sa podáva aj v baroch ku drinkom. Pod tapas si predstav údeniny, syry, olivy alebo aj pikantné vyprážané zemiaky.
A čo káva?
Kávová kultúra má v Španielsku tiež svoje miesto a je dôležitou súčasťou popoludňajšieho rituálu. To neznamená, že si kávu nemôžeš dopriať aj pred obedom. Bežne sa podáva s raňajkami, inak po dezerte.
Kávu s mliekom si vieš objednať jednoduchšie ako v Taliansku, stačí si vypýtať caffe con lache. Naopak caffe solo je káva bez mlieka.

Tradičné alko
Najznámejším drinkom je sangria, nápoj z červeného vína, ovocia a brandy a odporúča sa piť v skupine, teda sa o nápoj podeliť. S drinkami je to podobne ako aj s jedlom, pre každú oblasť je typické niečo iné. Najvychýrenejšími sú víno rioja, cava, sherry či jablčný mušt sidra.

Nočný život
Španieli naozaj vedia, ako sa zabávať. Sú veľmi spoločenskí a jednoznačne patria medzi nočné tvory. Aj vzhľadom na to, že večerajú tak pozde, ich nočný život štartuje o niečo neskôr. Preto sa ani nečuduj, ak zablúdiš do klubu a ešte ani o druhej ráno tam nebude plno. Ak si však trochu počkáš, o zábavu máš postarané v mnohých kluboch, salsa baroch a ďalších podnikoch.

Daj si záležať na výzore
Obliekanie tu tiež neberú na ľahkú váhu. V reštauráciách aj iných podnikoch sa očakáva slušný odev. Ani na prechádzke uličkami nebudeš vyzerať najlepšie v športovom. Jediné miesto, kde sa ležérne oblečenie neodsudzuje, je pláž. Mimo nej si radšej vyberaj outfity pozornejšie.
A ak hodláš navštíviť kostoly, katedrály a podobné miesta, uisti sa, že máš zakryté ramená. Ak uprednostňuješ tielka či topy na ramienka, maj poruke ľahkú bundu, štólu alebo šatku.
Neodchádzaj bez pozdravu
Ak sa dostaneš do situácie, že si bol pozvaný na akciu, alebo len do reštaurácie a spoznal si hostiteľa, neskúšaj sa vypariť bez pozdravu. Je to nutné za každých okolností, odchod bez rozlúčky sa považuje za veľkú drzosť. Priprav sa ale na zdĺhavejšie lúčenie, keďže Španieli sú veľmi spoločenskí ľudia a radi sa porozprávajú aj vtedy, keď máš byť už niekde inde.
Zdieľať na