Najedol si sa do prasknutia a teraz ťa láme do postele? Vysvetlíme ti, prečo si unavený

food coma

Ťažký žalúdok a ospalosť po každom obede. Máme vôbec na výber? (Zdroj: Pexels)

#Z detstva si pamätám na úkaz, ktorý sa u nás doma vyskytoval pravidelne. Po výdatnom nedeľnom obede, ktorý pozostával zo slepačieho vývaru, bravčových rezňov a koláča so šľahačkou, sme všetci upadli do kómy. Každý zaliezol do svojej izby a dal si výdatného šlofíka. Naše trávenie dostalo taký šok, že o učení, čítaní či len pozeraní telky nemohla byť ani reč. Aj dnes mnohí z nás upadajú po obede do „food comy“. Prečítaj si prečo je tomu tak a ako predísť ďalšiemu premrhanému poobediu.

Máme vôbec na výber?

Pre nikoho nie je novinkou, že sýty obed dokáže človeka odrovnať aj na celé popoludnie. Nevládzeš, oči sa ti zatvárajú samé od seba a o nejakej produktivite nemôže byť ani reč. Nie si sám. Vedci na tento všetkým nám dobre známy stav majú dokonca odborný názov. Ide o postprandiálnu ospalosť, ktorá sa bežne nazýva aj kóma z jedla. Teórií, prečo nás prepadá je viacero.

Jedna z nich napríklad čerpá zo živočíšnej ríše. U mnohých zvierat je dokázaná ospalosť, ktorá vzniká po tom, ako zjedli nájdenú potravu. Brucho je plné, a tak sa zviera nemusí minimálne na pár hodín starať o nájdenie ďalšej potravy, čiže o prežitie. Touto teóriou to však nekončí. Neskutočnú chuť zdriemnuť si po výdatnom obede môžu mať na svedomí aj naše hormóny a aminokyseliny.

levy
Pravidelného šlofíka si dávajú po jedle aj zvieratá (Zdroj: Unsplash)

Jedlo a hormóny

Dobrý obed treba stráviť a to vždy nemusí byť jednoduchý proces. Už počas žutia sa v našom žalúdku začne produkovať gastrín, ktorý spúšťa tvorbu žalúdočných štiav. Podstatnú úlohu v trávení zohráva tiež inzulín, ktorý úzko súvisí s tvorbou tryptofánu. Aminokyselina tryptofán sa najviac produkuje pri trávení jedál s vysokým obsahom sacharidov. Najprv sa premení na serotonín, teda hormón, ktorý vyvolá dobrý pocit z jedla, a potom na melatonín. A práve melatonín môže za ospalosť.

ospalosť
Za ospalosť môže aj hormonálna činnosť organizmu (Zdroj: Unsplash)

Menej je tentokrát viac

Ak sa chceš vyhnúť kóme z jedla je dôležité neprejedať sa a zvoliť si potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné. Ak vieš, že ťa poobede čaká dôležitá skúška, projekt či iná výzva, radšej odmietni babičkin segedín s fantastickou domácou knedľou, alebo si ho aspoň naber menej.

Strava je odpoveďou na mnoho problémov a cestou k mnohým riešeniam. Ak vieš, že potrebuješ byť sústredený a vydať zo seba maximum, dopraj si dostatok proteínov. Ovsená kaša s ovocím, orieškami a medom či svieži šalát s mozzarellou a kuracím mäsom. Po takomto jedle ti nehrozia klipkajúce oči ani preležané poobedie.

Zdroj: curiosity.com
Odporúčame