Dopraj si hrnček horúceho kakaa: Prečo je zdravé?

Pitie kakaa má je prospešné pre tvoje zdravie (Zdroj: Freepik/kristina_igumnova)

#Horúce nápoje sú v zimnom období must have. Pokiaľ sa rád vraciaš do spomienok na detstvo, určite ti v tom pomáha napríklad hrnček teplého kakaa. Mnohým tento sladučký nápoj pripomína nielen detstvo a domov, ale aj množstvo cukru a tuku, ktoré sa v ňom ukrývajú. Nasledujúca štúdia ti však zmaže všetky pochybnosti, pretože zistíš, že pitie kakaa je priaznivé pre tvoje zdravie.

Dobrota bez výčitiek

Nepozeraj sa na túto obľúbenú zimnú dobrotu ako na kalorickú bombu a dopraj si ju príležitostne bez výčitiek. Podľa portálu Independent ťa ochráni pred negatívnymi účinkami nezdravých vplyvov, ale tiež zníži úroveň stresu a zlepší tvoje psychické zdravie.

Nedávna štúdia odkazuje na benefity, ktoré sa ukrývajú v hrnčeku kakaa. Uvádza, že spotreba energie v tele je vyššia aj pri duševnom strese, nielen pri cvičení. Forma emočného vypätia zasa môže vplývať na tvoje kardiovaskulárne zdravie, čo by mala dokázať zachrániť obľúbená sladká dobrota.

Dezertom ku zdraviu

Portál Science Alert tvrdí, že sladučké kakao tiež môže priaznivo ovplyvniť aj vstrebávanie nasýtených tukov z potravy. Práve ukryté nasýtené tuky môžu predstavovať problém pre tvoje zdravie. A to aj z krátkodobého hľadiska. Ak sa k tomu ešte pridá vysoký stres, tvoje tepny dostanú poriadne zabrať.

Dobrou správou je, že vedci objavili riešenie, ktoré je nielen účinné, ale aj príjemné. Veď kto by nechcel bojovať za svoje zdravie prostredníctvom sladkého dezertu po jedle?

Kakaom proti stresu

Štúdia upozornila aj na chemické procesy v tele, ktoré sa po vypití hrnčeku kakaa dejú. Výskumom sa zistilo, že „flavanoly prijaté v kombinácii s tukom môžu zmierniť jeho negatívny vplyv na poškodenie endoteliálnej funkcie spôsobené stresom.“

Experimentu sa zúčastnilo 23 mladých a zdravých ľudí, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín – jedni prijali potraviny s vysokým a druhí s nízkym obsahom tukov a flavanolov, teda antioxidantov. Obe skupiny dostali vypiť hrnček kakaa 1,5 hodiny pred plánovanou 8 minútovou mentálnou záťažou plnou stresu po tom, čo skonzumovali dva maslové croissanty so soleným maslom, chedarom a šálkou plnotučného mlieka.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Nedostatok vody na Zemi? Tento cyklus je v nerovnováhe, môže za to klíma

Zaujímavé zistenie

Výsledok merali v intervale pol hodiny a 90 minút po odznení stresu. Namerané hodnoty prekvapili a odborníkov – štúdia uvádza, že „duševný stres spôsobil podobné zvýšenie kortikálnej oxygenácie, kardiovaskulárnej aktivity a poruchy nálad v oboch prípadoch. Priemer hodnôt sa zvýšil a prietok krvi sa znížil po odznení stresu bez rozdielu medzi účastníkmi.“

Vedci zhodnotili, že látky z kakaa teda môžu neutralizovať stres, ale rozhodne neovplyvňujú činnosť a okysličenie mozgu. Zároveň dodávajú, že „hodnoty závisia od funkcie brachiálnych (ramenných) a krčných tepien.“ Uvádza sa, že kým prvý typ zásobuje okysličenou krvou celé telo, krčná tepna má na starosti výhradne zásobovanie mozgu, čo je pri kombinácii stresu a mastného jedla dosť náročné.

Budú potrebné ďalšie štúdie

„Výskum nám otvára nové možnosti a poukazuje na to, že mnohé potraviny s vysokým obsahov flavanolov by sa mohli používať ako strategický krok na zmiernenie vplyvu niektorých jedál na kardiovaskulárny systém,“ uvádza nutričná vedkyňa Catarina Rendeiro.

Na preukázanie blahodarných účinkov kakaa na ľudské zdravie budú potrebné ešte ďalšie výskumy. Súčasná štúdia však priniesla dobrú myšlienku. Pokiaľ ide o pitie kakaa, smelo do toho – odporúčame však také, ktoré obsahuje vyššie percento kakaového prášku, prípadne horkej čokolády.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: Hashtag.sk, Indepentend.com, ScienceAlert.com
Odporúčame