#Čokoláda je nepochybne jedna z najvyhľadávanejších, najchutnejších a pravdepodobne aj najpredávanejších sladkostí na svete. A dávno už nie je len mliečna, horká, biela, ale poznáme aj mnoho iných príchutí. Preto nebuďte prekvapení, že je vyhľadávaná nielen medzi deťmi, ale aj dospelými. Len málokto o čokoláde zisťoval viac, ako len jej nutričné hodnoty. My vám teraz prinášame 15 faktov, o ktorých ste zrejme netušili. Verte, že niektoré prekvapili aj nás.
Čokoláda je v podstate ovocie
Kakaové bôby, z ktorých sa vyrába mliečna a horká čokoláda rastú na kakaovníku, čo je strom. Tieto stromy sa radia do tej istej čeľade, ako napríklad ibištek či bavlnovník. Aj preto sa technicky môže považovať za ovocie. A niektorí ju dokonca označujú za zeleninu.
Biela čokoláda nie je čokoláda
Biela čokoláda neobsahuje kakaovú sušinu a preto ju nemožno považovať za prvú čokoládu. Obsahuje však kakaové maslo, ktoré sa vyrába z kakaových bôbov.
Kakaové bôby pochádzajú z Mexika a Ameriky
Predpokladá sa, že kakaovníky sa v týchto oblastiach začali pestovať už v roku 1250 a možno aj skôr.
Prvou pochúťkou bola horúca čokoláda
Kakao využívali v Mexickej a Aztéckej kultúre, hoci to nebola čokoláda, ako ju poznáme dnes. V tých časoch to bola horká, horúca zmes, ktorá sa pripravovala len na špeciálne príležitosti, ako boli napríklad svadby.
V minulosti bola používaná ako platidlo
Aztékovia si natoľko vážili kakao, že ho používali ako platidlo.
Milovníčkou horúcej čokolády bola aj Mária Antoinetta
Mária nemilovala len zákusky a torty, ale aj čokoládu. Vo Versailleskom paláci bola servírovaná pravidelne, nielen kvôli chuti, ale aj vďaka tomu, že je údajne afrodiziakom.
Čokoláda má teplotu, pri ktorej sa začne topiť
Čokoláda je jediná jedlá pochutina, ktorá sa topí už pri teplote 34 – 36 stupňov Celzia, čo je len o niečo menej, ako teplota ľudského tela.
Prospieva nášmu zdraviu
Štúdie dokázali, že pravidelná konzumácia čokolády, nám môže pridať aj niekoľko rokov života. Taktiež konzumácia kvalitnej horkej čokolády znižuje riziko srdcových chorôb až o tretinu. Čokoláda má tiež skvelé antibakteriálne účinky, ktoré dokážu chrániť chrup od zubného kazu. Vôňa čokolády zvyšuje mozgové vlny a spúšťa relaxáciu, ktorou dokážeme účinne bojovať proti stresu.
Takú jednoducho v obchode nekúpite
Najväčšia čokoládová tabuľka vážila neuveriteľných 5,792 kilogramu.
Vyrobené špeciálne pre vojakov
Cukríky M&M’s boli vytvorené v roku 1941, špeciálne pre vojakov. Potrebovali pre nich čokoládu, ktorá sa nebude topiť.
Nájdete v nej aj hmyz
Jedna čokoládová tabuľka obsahuje v priemere 8 častí hmyzu.
Čokoláda ako všestranný nástroj na výrobu
V roku 2013 v Belgicku vytvorili limitovanú edíciu poštovej známky s príchuťou čokolády. V USA sa dokonca predávajú chipsy, ktoré sú poliate mliečnou čokoládou.
Na toto si dávajte pozor
Ak máte domáceho miláčika, nikdy im nedávajte čokoládu. Je pre nich škodlivá a vo väčšom množstve ich dokonca môže aj zabiť.
Dožívajú sa aj 200 rokov
Znie to neuveriteľne, ale kakaovníky sa dožívajú aj 200 rokov, avšak kakaové bôby dokážu produkovať len prvých 25 rokov života.
Dobrý kšeft
Vynálezca čokoládových sušienok, ktoré poznáme pod názvom cookies, svoj nápad predal korporácii Nestlé len za doživotnú zásobu čokolády.
Aj vy ste po prečítaní tohto článku dostali chuť na čokoládu? Môžete sa s nami do komentárov podeliť, ktorá je vaša obľúbená.
Zdieľať na