Máš chuť na hmyz alebo chrobáky? Najlepšia reštaurácia na svete podáva aj takéto skvosty

jedlo z hmyzu

Hmyzí bielkovinový prášok je takmer bez chuti (Zdroj: Freepik/freepik)

#Pochutnávať si na hmyze je údajne v kurze. Nie len v Amerike narastá dopyt po proteínových tyčinkám s obsahom hmyzu. Aj najlepšia reštaurácia na svete (Noma) predstavila svoje hmyzie menu počas hosťovania v hoteli Mandarin Oriental (Tokio). Nadšencom moderných gastronomických trendov servírovali mravcov na živých krevetách.

Zješ niečo, čo ti naháňa strach?

Ak patríš k skupine ľudí, ktorí majú z hmyzu strach už len pri vizuálnom stretnutí, tento trend nebude nič pre teba. Predstava dať do úst niečo, čo je príbuzné živočíchovi, z ktorého máš strach, ti asi nie je po chuti. Ale ak to šéfkuchár René Redzepi z reštaurácie Noma pokladá za dobrý nápad, má to asi nejaké dôvody. Veď tento hmyzí trend má po svete milióny nadšencov!

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rene Redzepi (@reneredzepinoma)

Proteínové tyčinky s pridanou hodnotou

Podľa Grega Sewitza (spolumajiteľa spoločnosti Exo, ktorá vyrába proteínové tyčinky z mletých cvrčkov) obsahuje hmyz, a najmä cvrčky, dvakrát toľko bielkovín, než hovädzie mäso, a cca o 20 percent viac vápnika, než mlieko.

Výhodou je nízky obsah tuku, a pridaná hodnota 13 esenciálnych aminokyselín, ktoré chrobáky obsahujú. Cvrčky sú podľa neho obzvlášť dobrý zdrojom – považujú sa za čistý a prírodný zdroj živín bez pridaných konzervantov a chemikálií.

Je to aj ekologickejšie

V spoločnosti Exo cvrčky do tyčiniek melú. V podobe prášku si totiž zachovajú najviac živín. Ďalšia výhoda tohto spracovania je v tom, že pri tomto procese vzniká minimálny odpad, a teda aj minimálne straty.

Podľa Sewitza nemá proteín z hmyzu žiadnu nevýhodu. V porovnaní s obrovským množstvom skleníkových plynov, ktoré sa produkujú pri chove dobytka, je chov cvrčkov neporovnateľne menej náročný a ďaleko viac ekologickejší spôsob pre získavanie živočíšneho proteínu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa EXO, Acheta Protein Snacks (@exoprotein)

Ako začať s jedením hmyzu?

Odborníci odporúčajú začať práve s proteínovými tyčinkami s obsahom cvrčkov. Hmyzí bielkovinový prášok je takmer bez chuti, opisujú ho ako „chuťovo neutrálny s ľahkou zemitou príchuťou“. „Výborne ladí s ďalšími ingredienciami, ako napríklad kakao či mandľové maslo,“ opisuje Sewitz. K dispozícií je široká škála príchutí.

Exo nie je jediná spoločnosť, ktorá potraviny s obsahom hmyzu ponúka. Za vyskúšanie vraj stoja aj sušienky Aztec od firmy Chapul s príchuťou tmavej čokolády, kávy či kajenského korenia. Ak chceš podniknúť väčší krok, môžeš si sušené mleté cvrčky pridať do koktejlu, smoothie alebo pečiva.

Bitty Foods ponúka okrem hotových pochúťok aj zmesi na pečenie – môžeš si tak sám pripraviť hmyzie cookies. Firma Aspire ponúka aj čistú jemne mletú múku z cvrčkov – nájdeš ju pod názvom Akketa. Môžeš si kúpiť aj celé cvrčky, ktoré sa dajú využiť napríklad ako posýpka na šalát!

 

 

Ochutnal by si niečo zo zmienených "pochúťok"?

Zdroj: Forbes
Odporúčame