Milovníci obľúbenej omáčky zostali v šoku: Zmizne z regálov, nebola úroda

Svetu dochádza Sriracha

Svetu dochádza Sriracha (Zdroj: Unsplash.com/Samantha Sophia)

#Existuje množstvo druhov čili omáčok. Jedna z nich sa však stala pochutinou svetových rozmerov a obľubujú ju aj Slováci. Reč je o Srirache, ktorá patrí neodmysliteľne k ázijskej kuchyni, no nájdeš ju v jedlách v každom kúte zeme.

Počiatky tejto čili omáčky nájdeme v roku 1980, keď ju vytvoril Číňan David Tran. Od tejto doby zožala obrovský úspech a dnes ju možno používaš v kuchyni aj ty.  Teraz sa polemizuje nad tým, ako nájsť alternatívu chuti, ktorá vlastne alternatívu nemá.


Moravské koláče plné masla, rumu a kvalitná káva: Vlado si v centre Bratislavy otvoril vysnívanú kaviareň v severskom štýle


Na vine je počasie aj zlá úroda

Firma na výrobu Srirachy, Huy Fong Food, sídli v Amerike. Oblasť, kde čili papričky pestujú, však na jar zasiahli výrazné klimatické zmeny. Výrobcovia na to upozorňovali už v apríli, no skutočné výsledky pocítia konzumenti až teraz.

„Musíme potvrdiť bezprecedentný nedostatok našich surovín,“ hovorí firma vo svojom oficiálnom vyhlásení. „Stále sa snažíme vyriešiť problém nedostatku našej omáčky, no zasiahli náš neočakávané zmeny, znížila sa jarná úroda a tým obmedzil zber.“

Aj napriek tomu, že firma zažívala ťažkosti ešte počas pandémie, problémy s pestovaním a distribúciou sa naplno prejavili až teraz. Aj to je dôkazom toho, že nech sa snažíme akokoľvek, až príroda má v ľudskej činnosti posledné slovo.

Úroda tento rok nebola dorbá
Úroda tento rok nebola dorbá (Zdroj: Pexels.com/Arina Krasnikova)

Slabšia výroba a slabší export

Zmena by mala ovplyvniť celú letnú sezónu. Vo svete sa omáčka míňa z predajní a nedopĺňa. Spoločnosť totiž uviedla, že nebude akceptovať žiadne nové objednávky, pretože jej na sklade chýbajú zásoby. Distribútorom odporučili, aby výrobky zákazníkom ani nesľubovali.

Toto neprijímanie objednávok by podľa aktuálnych informácií malo platiť až do septembra, takže čili omáčka nemusí byť v niektorých častiach sveta, kde sa jej skonzumuje najviac, dostupné pokojne aj celé leto. Bez nej si nevychutnáš viaceré tradičné ázijské jedlá.

Kedy zasiahne nedostatok Slovensko?

Američania už následky zlej úrody naplno pociťujú. Prvou reštauráciou, ktorá hlásila výpadok čili omáčky, bola Brady‘s Sushi v Kentucky. Na svojom facebooku uviedli, že niektoré jedlá v jedálničku už nemajú a čili omáčku už neponúkajú vo svojej reštaurácii zadarmo, ako tomu bolo doteraz.

Trh doteraz sužovala pandémia a vojna na Ukrajine. Slovensko už teraz pociťuje nielen zdražovanie, ale aj nedostatok niektorých potravín, ktoré sa pestujú v zahraničí. Americké ministerstvo poľnohospodárstva začiatkom júna predstavilo niekoľko opatrení, ktoré by mohli pomôcť dostať surovinu späť na pulty predajní.

Medzi opatreniami je aj zníženie exportu, čo zapríčiní výpadok najmä v domácej Ázii, ale aj v Európe. Podľa odhadov by sme na Slovensku mohli pocítiť túto redukciu v priebehu najbližších týždňov. Situácia sa vráti do „normálu“ zrejme až na prelome budúceho roka, ani to však výrobcovia nevedia zaručiť.

Do akého jedla používaš Srirachu?


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk, cnn.com, cnbc.com, dennikn.sk
Odporúčame