Najlepšie vegánske a vegetariánske reštaurácie (nielen) v Bratislave: Tu si pochutíš aj bez mäsa!

Prehľad najlepších veggie reštaurácií, nielen v Bratislave (Zdroj: GettyImages)

#Vegetariánstvo a vegánstvo v posledných rokoch nepochybne získava na popularite. Stáva sa životným štýlom mnohých ľudí a aj vďaka nim sa svet rozširuje o nový gastro sektor. Pre milovníkov bezmäsitej stravy, sme zostavili rebríček tých najlepších prevádzok na Slovensku.

 Thali (Bratislava)

Veľmi priateľský, príjemný a profesionálny personál. Chutné jedlo, pochválil Vlado, ktorý prevádzku nedávno navštívil.

Na Dunajskej ulici v Bratislave sa nachádza prvá prevádzka Thali. Otvorili ju už pred šiestimi rokmi. Dnes ju nájdeš až na siedmich výdajných miestach. Na Miletičovej ulici, vo Fresh markete na Rožňavskej ulici či v Digital parku.

Ako nám prezradil sám majiteľ, myšlienka prevádzky a menu vznikla priamo v Indii. Práve India je známa vysokým percentom vegetariánov. Táto krajina takisto popiera všetky mýty o tom, že zeleninové jedlo nie je dostatočne ochutené.

Výhodou Thali je, že zákazník si naberá sám a výber je naozaj široký. Špecialitou je jemne pikantné thajské curry z kokosového mlieka. V prevádzke sa pečie aj domáci chlieb, tandoori a kuchári sú kvôli nemu už pred piatou ráno v kuchyni. Pri obede si určite nechaj miesto aj na dezert. Majiteľ ti odporúča mango lassi. Ide o nápoj z jogurtu, mangovej drene a kardamónu.

Thali v posledných dňoch pracuje na renovácii svojho menu. Indické a thajské jedlá by radi obohatili o vegánske produkty, ako je robi mäso alebo seitan. Ponuku rozšíria aj o prílohy. Medzi nimi budeš môcť nájsť fazuľový či šošovicový hummus alebo bulgur.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Thali (@restauracia.thali),

Made with laf (Bratislava)

Nina bistro navštevuje pravidelne a hráškový krém si nevie vynachváliť. “Do Made With Laf chodíme pravidelne na legendárny raw hráškový krém. Takisto pripravujú veľmi chutné wrapy. ”

Made with laf je vegánske bistro, ktoré prináša priateľskú atmosféru, výborné jedlo a skvelé nápoje. Svoje miesto si našlo v Bratislave na Kyčerského ulici. Tento projekt bol založený z lásky nie len k jedlu, ale i k prírode. Naším cieľom je poskytnúť kvalitné a zdravé jedlo a čo najmenej znečisťovať Zem, na ktorej žijeme, a preto všetky „take away“ obaly, ktoré používame,  sú z biologicky odbúrateľných materiálov.“

Vo svojom menu sa zameriava hlavne na falafel v rôznych variáciách, šaláty, smoothies, džúsy a raw sladkosti. Jedným z obľúbených jedál zákazníkov sú vraj halušky s neslaninkou. Ceny hlavných jedál sa pohybujú od 7,00 do 8,00 eur. Polievka zas od 2,30 do 3,00 eur.

Keďže sa tento rok nebudú konať vianočné trhy, tak si prevádzka pripravila pre svojich zákazníkov prekvapenie. „Rozhodli sme sa pripraviť si našu verziu vianočných jedál a zároveň ju obohatiť vegánskými verziami. Určite sa máte načo tešiť!“

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Made with laf (@madewithlaf_bistro),

Forky´s (Trnava)

“Moje obľúbené bistro v Trnave. Skvelé jedlá a príjemný personál. Odporúčam každému vegánov aj nevegánovi,”  hovorí spokojná zákazníčka Betka.

Rok 2017 otvoril brány prevádzky nazývanej Forky´s. Svoje miesto si našla v Trnave, a to na Rybníkovej ulici. Podnik funguje ako moderné bistro, ktoré zákazníkom ponúka kvalitný a rýchly servis. Všetko jedlo pripravujú z čisto rastlinných surovín.

Majiteľkou Forky´s je Martina a o chod sa stará spoločne so svojím partnerom. „Premýšľame stále viac o kvalite svojho života. Taktiež sa stále viac zaujímame o životné prostredie. Zároveň sme chceli dokázať, že jedlo (úplne) bez živočíšnych prísad môže byť nie len zdraviu prospešné a ohľaduplné k okolitému prostrediu, ale aj vizuálne pekné a veľmi chutné.“

Cieľom prevádzky je ponúknuť klasické pokrmy nie len slovenskej, ale i svetovej kuchyne. Prinášajú novinky vo forme superbowls, ide o šalátové misky, ktoré obsahujú vysoký podiel quinoy. Dôležitou súčasťou ich ponuky sú street foodové jedlá, zdravé formy fast foodu. Burgre a tortilla wrapy si okamžite zamilujete.

Cena samotného burgra sa pohybuje od 5,70 do 6,90 eur. Ak si chceš pochutiť na celom menu bude to len o 1,20 eura drahšie. Čoskoro Forky´s predstaví novinky. Jednou z nich bude humus v novej podobe a Nofish&Chips.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Forky’s SK (@forkyssk),

LUNTER (Banská Bystrica)

“Jedlo bolo skvelé, obsluha veľmi príjemná a ústretová. Ryžová kaša s ovocím bola geniálna,” zákazníčka Deniska si reštauráciu veľmi pochvaľuje.

Na dobré raňajky či obed sa oplatí odskočiť si do Banskej Bystrice. Reštaurácia Lunter sa nachádza v centre mesta na Kollárovej ulici. Každý pracovný deň ponúka tri chutné jedlá. Jedno je bezlepkové, druhé z tofu a tretie zo strukovín. Svojim návštevníkom chce prevádzka ukázať, ako sa dá chutne pracovať s rastlinnými produktami, ktoré si môžu v prevádzke aj zakúpiť. Počas každého týždňa prevádzka kombinuje menu tak, aby jedlá boli vyvážené a rozmanité.

Z raňajkového menu si vraj veľkú obľúbenosť získala tofu praženica s lečom a chia pudingy. V obedovom menu sa nájdu špeciality ako LUNTER koložvárska kapusta so zemiakmi, LUNTER bolognese lasagne či vyprážaný špíz v hrášku s varenými zemiakmi.

Obedové menu tvorí polievka a hlavné jedlo, jedlá sa každý deň obmieňajú. Cena polievky je 2,50 eur a hlavného jedla je od 4,60 do 5,40 eur. Po skončení pandémie podnik plánuje rozšíriť ponuku o špeciálne biznis menu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lunter Bistro (@lunterbistro),

Plantáž bistro (Martin)

“Skvelé jedlo, romantická atmosféra, jeden z najlepších brunchov a štýlový interiér,“  ohodnotila bisto Paula.

Viac než len jedlo. Takýto je slogan vegánskeho bistra Plantáž, ktoré sídli v centre mesta Martin. Čakajú tam na teba dokonalo pripravené burgre. „Sme skoro ako burger house, keďže tie si zákazníci obľúbili hádam najviac,“ s úsmevom hovorí majiteľ.

Po burgroch je vraj najväčší odbyt po Pad Thai s chrumkavo opečeným marinovaným tofu. Vyhľadávané je aj obedové menu, ktoré vždy obsahuje jednu sýtu polievku a hlavné jedlo. „Ako dezert mávame napečené autentické zákusky vo vegánskom prevedení, ľudia ich kupujú na krabice.“

V Plantáž Bistre máš na výber z troch parádnych burgrov. Ich cena spolu s hranolkami je od 7,50 do 9,00 eur. Cena hlavného jedla je od 6,50 do 8,00 eur a porcie sú naozaj obrovské.  Zastaviť sa tam môžeš aj na obedové menu, ktorého cena sa pohybuje od od 4,50 do  6,00 eur.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Plantáž Bistro (@plantaz.bistro),

Simply Vegan (Prievidza)

“Veľmi šikovné a sympatické baby a jedlo úplná topka. Odporúčam všetkými desiatimi,“ pozitívne hodnotil Tomáš.

Dve nadšenkyňe rastlinnej stravy Petra a Soňa sa spojili a vytvorili jedinečný podnik. Nazýva sa Simply Vegan. „Dve slovíčka, ktoré vystihujú pre nás absolútne všetko. Jednoduchosť a ľahkosť pri varení, lásku k živým tvorom, pohľad na svet cez srdce a dokázanie všednému davu, že rastlinná strava je plnohodnotná že ani nespoznáte rozdiel.“

Ponuku jedál majú naozaj rôznorodú. „Favoritmi zákazníkov sú prevažne slovenské klasiky. (Ne)bryndzové halušky, sviečková na smotane či sójo, knedlo, zelo.“ Do svojej ponuky sa snažia vtesnať kuchyňu z celého sveta.

Celé menu tam stojí 7,00 eur, polievka osobitne 2,20 eur a samostatne hlavné jedlo 5,90 eur. Každý deň sa pripravuje ako menu len jedno jedlo. Ak však nemáš chuť na menu, na výber máš z rôznych jedál, tie sa dennodenne obmieňajú.

Tento podnik je jedinečný aj tým, že sa tu tiež pečie. Raw donuty, jabĺčkovo hroznový ovsený koláčik, rafaello kokosové rezy či snickers. Každý deň je v ponuke iná sladká maškrta v zdravej verzii.

Adresu Bakalárska 2 v Prievidzi si poriadne zapíš za uši a jednoznačne sa tu zastav. Pochutíš si!

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Simply Vegan (@simply.vegan.kitchen),

Lahodnosti (Poprad)

Chutné hamburgery a skutočne priateľská servírka. Tak útulné prostredie, že som sa cítila ako doma. Oplatí sa navštíviť!“ Hovorí spokojná zákazníčka Táňa.

Dlhoroční poľnohospodári, ktorí sa vyznajú v kvalite a udržateľnosti surovín otvorili v Poprade vegetariánsky podnik. Volá sa Lahodnosti. Ich jedlá sú pripravované iba zo základných surovín. „Snažíme sa v čo najväčšej miere pripravovať jedlá, sezónne, lokálne a udržateľné.“

Ponuka jedál je tu skutočne pestrá, hamburgery, wrapy, šaláty a mnoho ďalších lahodností. Vegánske menu, bezlepkové jedlá, domáce limonády a raw dezerty. Počas týždňa má prevádzka denné menu, v ktorom stále experimentuje s novými ingredienciami a chuťami. Každý mesiac majú aj nové sezónne jedlo.

Menu – polievka a hlavné jedlo stoja 5,00 eur.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa RESTAURANT LAHODNOSTI (@lahodnosti_poprad),

VE.DOM.E vegan bistro (Košice)

“Najlepšie vegánske jedlo v Košiciach. Každý deň niečo nové, skvelá obsluha, príjemne miesto,“ hovorí Lenka, ktorá prevádzku všetkým odporúča.

Ponúka chutné vegánske obedové menu, rôzne raw i pečené sladkosti, slané plnené bagety, cviklový burger, smoothie, prírodné limonády a chutnú bio kávu. Na týchto dobrotách si môžeš pochutnať na Floriánskej 28 v Košiciach. Prevádzka sa nazýva VE.DOM.e vegan bistro a ak budeš na východe určite by si ju mal navštíviť.

„Obedové menu láka našich zákazníkov najviac. Momentálne je však hitom vegan krémeš.“ Cena obedového menu je 6,40€. Prevádzka čoskoro predstaví aj novinky. Budú to rôzne variácie sendvičov, šalátov a burgrov. „Neskôr by sme koncept radi rozšírili aj o stravu pre najmenšie detičky.“

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa vedome.veganbistro (@vedome.veganbistro),

Nezabudnite na svoje obľúbené podniky ani dnes, podporte ich a po pominutí súčasnej situácie sa opäť budete tešiť vzájomnej prítomnosti. Spomínané prevádzky odporúčame aj preto, lebo fungujú aj formou donášky.

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame