Chcel by si ochutnať niečo z praveku? Čoskoro to bude možno realitou, vedci sa pokúšajú vyvinúť špeciálne mäso

Pochutnal by si si na mäsových guľkách z mamuta? (Zdroj: Freepik/ KamranAydinov)

#Máš chuť ochutnať kúsok praveku na vlastnej koži? Čoskoro by to malo byť realitou prostredníctvom uleteného gastronomického zážitku. Vedci totiž v súčasnosti pracujú na mäse, ktoré by malo byť zo známeho vyhynutého živočícha. Dokázalo by ho ešte tvoje telo stráviť alebo by prišlo k ohrozeniu ľudstva?

Oživenie vyhynutého druhu

Zaujímavý projekt hovorí o tom, že by mäso z mamuta mohlo byť čoskoro realitou. Vedci už pilno pracujú na tom, aby „vzkriesili mamuty“. Hoci vyhynuli pred viac ako 4-tisíc rokmi, ich návrat by mal byť veľkolepý – uchytiť by sa mali práve v gastronómii!

Kľúčom k tomuto počinu majú byť kmeňové bunky slonov, ktoré sú vyhynutým zvieratám údajne podobné. Slonia indukovaná pluripotentná časť má byť doslova „preprogramovaná“, vďaka čomu môžu vznikať nové typy buniek v tele. Vedci tak budú mať šancu implantovať do zvierat pozmenené mamutie gény bez toho, aby odoberali tkanivo živých zvierat. Otázkou zostáva, ako dlho proces šľachtenia potrvá.

Ochutnávka mamutov

Spomínaný projekt už v súčasnosti uvádza, že v dohľadnej dobe bude možnosť ponúknuť mamutie mäso aj verejnosti. Áno, vidíš dobre – v pláne sú mäsové guľky z mamuta, ktoré by mali byť vytvorené kultivovaním zvieracej svaloviny v laboratóriu. Biologickí inžinieri z Vow sa už dlhšiu dobu pokúšajú vyvinúť mamutie mäso, no doposiaľ sa o svoje výsledky nepodelili s verejnosťou.

Vytvorenie tohto špeciálneho mäsa nie je sci-fi. Podarilo sa to vďaka dostupnej DNA. Získaný myoglobín, ktorý dodáva chuť všetkým druhom mias, chýbal v slonej DNA. Všetky zložky prepojili ešte s bunkami oviec, všetko zreplikovali a nechali postupne vyrásť svalovinu. „Bolo to neuveriteľne jednoduché a rýchle. Podarilo sa nám to za niekoľko týždňov,“ uviedol profesor z Austrálskeho inštitútu bioinžinierstva pre The Guardian.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Astronómovia objavili záhadnú galaxiu: Je unikátom vesmíru, chýba jej jedna zásadná vec

Pre človeka nestráviteľné?

Hlavný dôvodom, prečo toto mäso nie je zatiaľ verejne známe je, že vedci ešte neprišli na to, ako by dokázalo reagovať s ľudským žalúdkom. Totiž, už je to pár tisíc rokov, od kedy náš druh niečo také neochutnal…

Evolúcia však napreduje a teda sa nevylučuje, že by ti mäso nespôsobili prinajlepšom nejaké tráviace problémy. Spoločnosť ale pracuje na vyriešení všetkých nedostatkov. V prípade, že bude mäso jedlé a bezpečné pre ľudské trávenie, budeš si môcť na tejto lahôdke pochutiť pravdepodobne aj ty.  

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame