#Máš chuť ochutnať kúsok praveku na vlastnej koži? Čoskoro by to malo byť realitou prostredníctvom uleteného gastronomického zážitku. Vedci totiž v súčasnosti pracujú na mäse, ktoré by malo byť zo známeho vyhynutého živočícha. Dokázalo by ho ešte tvoje telo stráviť alebo by prišlo k ohrozeniu ľudstva?
Oživenie vyhynutého druhu
Zaujímavý projekt hovorí o tom, že by mäso z mamuta mohlo byť čoskoro realitou. Vedci už pilno pracujú na tom, aby „vzkriesili mamuty“. Hoci vyhynuli pred viac ako 4-tisíc rokmi, ich návrat by mal byť veľkolepý – uchytiť by sa mali práve v gastronómii!
Kľúčom k tomuto počinu majú byť kmeňové bunky slonov, ktoré sú vyhynutým zvieratám údajne podobné. Slonia indukovaná pluripotentná časť má byť doslova „preprogramovaná“, vďaka čomu môžu vznikať nové typy buniek v tele. Vedci tak budú mať šancu implantovať do zvierat pozmenené mamutie gény bez toho, aby odoberali tkanivo živých zvierat. Otázkou zostáva, ako dlho proces šľachtenia potrvá.
Ochutnávka mamutov
Spomínaný projekt už v súčasnosti uvádza, že v dohľadnej dobe bude možnosť ponúknuť mamutie mäso aj verejnosti. Áno, vidíš dobre – v pláne sú mäsové guľky z mamuta, ktoré by mali byť vytvorené kultivovaním zvieracej svaloviny v laboratóriu. Biologickí inžinieri z Vow sa už dlhšiu dobu pokúšajú vyvinúť mamutie mäso, no doposiaľ sa o svoje výsledky nepodelili s verejnosťou.
Vytvorenie tohto špeciálneho mäsa nie je sci-fi. Podarilo sa to vďaka dostupnej DNA. Získaný myoglobín, ktorý dodáva chuť všetkým druhom mias, chýbal v slonej DNA. Všetky zložky prepojili ešte s bunkami oviec, všetko zreplikovali a nechali postupne vyrásť svalovinu. „Bolo to neuveriteľne jednoduché a rýchle. Podarilo sa nám to za niekoľko týždňov,“ uviedol profesor z Austrálskeho inštitútu bioinžinierstva pre The Guardian.
Pre človeka nestráviteľné?
Hlavný dôvodom, prečo toto mäso nie je zatiaľ verejne známe je, že vedci ešte neprišli na to, ako by dokázalo reagovať s ľudským žalúdkom. Totiž, už je to pár tisíc rokov, od kedy náš druh niečo také neochutnal…
Evolúcia však napreduje a teda sa nevylučuje, že by ti mäso nespôsobili prinajlepšom nejaké tráviace problémy. Spoločnosť ale pracuje na vyriešení všetkých nedostatkov. V prípade, že bude mäso jedlé a bezpečné pre ľudské trávenie, budeš si môcť na tejto lahôdke pochutiť pravdepodobne aj ty.
Zdieľať na