Sushi z laboratória? Nejde o žiadne sci-fi, čoskoro by sa to mohlo stať bežnou súčasťou jedálnička

Sushi z laboratória? Nejde o žiadne sci-fi

Sushi z laboratória? Nejde o žiadne sci-fi (Zdroj: Unsplash.com/Vinicius Benedit)

#Sushi patrí medzi obľúbené japonské špeciality. Jednou z bežných surovín, ktoré sa pri jeho výrobe používajú, je aj losos. Vieš si však prestaviť, žeby pochádzal zo skúmavky?

Losos patrí medzi najobľúbenejšie pokrmy a svoje miesto na trhu si našiel aj napriek tomu, že ide o jednu z drahších rýb. Popularita tejto ryby spôsobila to, že od roku 1983 až po rok 2016 sa populácia voľnežijúcich severoatlantických lososov znížil až na polovicu. V súčasnosti už evidujeme viac ako 90% vyčerpaných prírodných zdrojov rýb.

Zakladatelia spoločnosti Wildtype sa tak rozhodli, že sa pokúsia vytvoriť lososa v laboratórium. Justin Kolbeck pre CNN poznamenal, že „použiť rastliny na vytvorenie imitácie mäsa pri produktoch z mletého mäsa je jednoduché. Ťažké je docieliť niečo, čo pripomína pravý plátok mäsa, ktorý by ste našli v sushi reštaurácii.“ Zároveň dodal, že „prijali sme to ako výzvu.“

Sushi z laboratória? Nejde o žiadne sci-fi
Sushi z laboratória? Nejde o žiadne sci-fi (Zdroj: Unsplash.com/Caroline Attwood)

Veľkou výhodou tohto produktu je aj to, že jeho rast trvá len štyri až šesť týždňov, pričom nie sú použité žiadne anbiotiká. Pestujú sa len jedlé časti rýb. Na porovnanie losos je dospelý až po dvoch až troch rokoch.

Zatiaľ však ide len o projekt, ktorý si ale získal silnú fanúšikovskú aj finančnú základňu. Za február 2022 sa im podarilo vyzbierať 100 miliónov amerických dolárov. Do tohto projektu dokonca investovali aj svetové hviezdy ako Bezos či DiCaprio.

Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk, edition.cnn.com
Odporúčame