Klimatická kríza môže výrazne ovplyvniť náš jedálniček: Ktoré potraviny z neho pravdepodobne zmiznú?

miska ryže

Kvôli klimatickým zmenám sa náš jedálniček poriadne zmení (Zdroj: Unsplash/Pille R. Priske)

#Keď sa povie klimatická kríza, väčšina ľudí si predstaví vyschnutú zem, vyrúbané lesy a druhú dobu ľadovú. Ešte stále si však málokto uvedomuje, že tieto zmeny ovplyvňujú náš každodenný život už dnes. Každá akcia má svoju reakciu a vyzerá to tak, že príroda si svoju daň vyberie aj na našom jedálničku. Portál Vice opisuje niekoľko základných potravín, s ktorými sa budeme musieť pravdepodobne rozlúčiť.

Ryža

Obilnina, ktorú má rád pravdepodobne každý. No keďže v dôsledku globálneho otepľovania sa hladina z oceánov stále zvyšuje, jej pestovanie je stále náročnejšie. Slaná voda sa dostáva do pôdy v pobrežných oblastiach a vytvára tak prostredie, v ktorom je takmer nemožné ryžu dopestovať.

Vedci predpokladajú, že o 120 rokov bude zaplavená väčšina týchto území. Ďalším faktor, ktorý nehrá v prospech tejto potraviny, sú stále častejšie dažde a záplavy. Ryža je na extrémne vysokú vlhkosť citlivá a veda sa v súčasnosti snaží prísť s odrodou, ktorá by tieto výkyvy znášala lepšie.

Káva

Vieš si predstaviť ráno bez horúcej šálky kávy? Ak nie, máme pre teba skutočne zlú správu. Opäť tu zohráva úlohu zvyšujúca sa vlhkosť prostredia a nadmerné zrážky. Tie vytvárajú priam ideálne podmienky pre plesne, ktoré napádajú kávovníky. Vedci predpokladajú, že do 30 rokov sa celosvetová produkcia kávy zníži až o polovicu.

Cícer

Možno si hovoríš, že si cícer nikdy nejedol a chýbať ti nebude. Keď si však predstavíš chutný falafel alebo hummus, všetko sa zrazu zmení, však? Cícer je významným zdrojom bielkovín a tvorí podstatnú časť vegetariánskej a vegánskej stravy. Táto strukovina má opačný problém ako predchádzajúce dve potraviny. Jej pestovanie ohrozuje zvyšujúca sa teplota na Zemi a extrémne sucho, ktoré neznáša dobre.

Tento problém je spôsobený v dôsledku šľachtenia tejto rastliny do podoby, v akej ju poznáme dnes. Vedci sa preto snažia tento počin zvrátiť a obnoviť diverzitu ratliny. Pokiaľ sa im to nepodarí, produkcia cíceru by sa mohla v priebehu niekoľkých rokov taktiež znížiť o polovicu.

Víno

Nemusíš sa báť, vína nebude nikdy nedostatok. Môže sa však stať, že sa v nasledujúcich rokoch výrazne zmení jeho chuť, a to najmä pri prestížnych značkách. Ovplyvnené sú napríklad viniče dlhodobo vystavené dymu z požiarov, ktoré vznikajú v dôsledku sucha. Hoci jemná dymová aróma môže byť príjemná, jej výrazná chuť môže zmeniť víno na tekutý popolník.

Zdroj: hashtag.sk, vice.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť