Si vášnivý cestovateľ, ale aj gurmán? Navštív tieto miesta a vychutnaj si ich do poslednej omrvinky!

Práve jedlo ti prezradí mnoho o konkrétnej oblasti, ktorú prostredníctvom chuťových buniek dokážeš lepšie spoznať (Zdroj: Freepik/freepik)

#Cestovanie bezpochybne prináša mnoho možností. Jednou z nich je spoznávanie iných kultúr, zvyklostí ale aj jedál. Práve jedlo ti prezradí mnoho o konkrétnej oblasti, ktorú prostredníctvom chuťových buniek dokážeš lepšie spoznať. Ak si gurmán, ktorý má rád dobré jedlo, určite nevynechaj tieto skvelé Európske miesta, na ktorých si určite užiješ chuťový orgazmus!

Chuť sveta v rámci Európy

Zážitková farmárska hostina na Ibize či Kodanská pekáreň plná škoricových buchiet a maslových croissantov? Ani tie najviac nenápadné miesta sa nenechajú ponukou jedál zahanbiť. Alebo máš skôr chuť na morské špeciality gréckych ostrovov, ktorých sa nebudeš vedieť nasýtiť?

Ako milovník jedla si určite z našich tipov vyberieš. Na svoje si príde každý – vegetarián aj mäsožravec. V ponuke sú overené michelinské reštaurácie, ale aj neobyčajné miesta, ktoré svojou atmosférou dokáže zmeniť tvoj pohľad na tamojší svet.

Sevilla, Španielsko

Ak dávaš prednosť celodennému „dzobkaniu“ pred obrovskými porciami, tu si prídeš na svoje! Miestna kulinárska scéna je pestrá – v ponuke je napríklad gazpacho, tapas ale aj smažená ryba. Pokiaľ si fanúšikom tapas, určite neobíď ani bar El Rinconcillo, ktorý je obľúbený medzi domácimi ale aj turistami. Navyše, má titul najstaršieho tapas baru v Seville.

Lisabon, Portugalsko

Hoci sa Lisabon považuje za jedno za najlacnejších miest v Európe, ceny jedla a nápojov to nehovoria. Priemerne za trojchodové menu zaplatíš približne 45 eur, a za malé pivo 2,60 eur. Ak však miluješ autentické chute a tradície, určite si prídeš na svoje. Miestne špeciality sa tu podávajú neformálne a priateľsky. Nezabudni ani na moderné gurmánske reštaurácie, ktoré sa pýšia michelinskými hviezdami.

Bologna, Taliansko

Pri návšteve Talianska toto miesto nemôžeš vynechať. Okrem iného, za návštevu určite stoja aj lokality ako Neapol (odporúčame si zájsť na prvú Neapolskú pizzu) či Dolomity, kde si tiež vychutnáš tradičné dobroty! V Bologni si pochutíš na lokálnych dobrotách, akými sú napríklad parmezán, balzamico, lasagne či pravej omáčke Bolognese.

Dolomity, Taliansko

V Dolomitoch síce miestny často ani nehovoria taliansky, no turistom ponúkajú hotové gastro nebo. Okrem dobrého jedla tu nájdeš kúzelné alpské dedinky, v ktorých sú reštaurácie založené na lokálnych a sezónnych surovinách. Pre plnoletých sú v ponuke aj skvelé vína, ktoré dokonale doplnia už tak fantastické jedlo. Pochutnať si môžeš na steakoch, syroch či bylinkových polievkach.

Paríž, Francúzsko

Ak nie je Paríž klasikou v gastronómii, tak už žiadna iná oblasť! Ak túžiť po šťavnatom steaku s chrumkavými hranolkami alebo si skôr milovník sladkého (crème brȗlée, makrónky, croissanty a iné dobroty), určite si prídeš na svoje. Za návštevu určite stoja aj lokálne bistrá, v ktorých nájdeš nielen dobré jedlo, ale aj bohatú ponuku lokálneho piva.

Ibiza, Španielsko

To najlepšie jedlo, ktoré ide priamo z farmy na tvoj tanier! Aj keď sa ti Ibiza asi spája skôr s party životom, na severe v pokojnejších oblastiach vládne skôr typická dedinská a pokojná atmosféra. Tunajší farmári zbierajú mandle a olivy, ktoré spracúvajú. Medzi najobľúbenejšie ostrovné dobroty patria šaláty, cestoviny či vegan dezerty. Stačí hľadať, a dopátraš sa k takým tajuplným a rozprávkovým miestam, o akých sa ti ani nesnívalo.

Kodaň, Dánsko

Kodaň je dlhodobo vychýreným miestom pre kulinárov. Medzi najslávnejšie reštaurácie patrí Noma, ktorá „vychovala“ kopec dobrých šéfkuchárov, ktorí si napokon otvorili vlastné podniky. V nich nájdeš dokonalé a luxusné jedlo, ktoré si zaslúžilo aj michelinské hviezdy.

Sifnos, Grécko

Grécky ostrov s najchutnejším jedlom – aj to sa traduje o ostrove Sifnos. Už od roku 1910 zažíva gastronómia boom a rozvoj. Najčerstvejšie ryby a morské plody, grilované homáre, pečené jahňa alebo lokálne obľúbený cícer. Toto všetko (a mnoho iného) si môžeš vychutnať s bonusovým výhľadom na Egejské more v obklopení piesočnej pláže.

Bornholm, Dánsko

Aj napriek pomerne severnej polohe sú tu vhodné podmienky pre pestovanie rôznych potravín. Lokálni kuchári ich využívajú do svojich diel vo veľkom. V michelinských reštauráciách sa mnohokrát usporadúvajú hostiny s krevetami, červenou kapustou či kvaseným kukuričných chlebom, vďaka čomu majú turisti možnosť ochutnať tuzemsko. Okrem dobrého jedla sa môžeš dostať napríklad aj na verejné kurzy údenia potravín alebo varenia piva.

 

Rád pri cestovaní ochutnávaš miestnu kultúru?

 

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame