Vytuň si tanier: Gastro trendy, ktoré ti vyrazia dych v roku 2025!

mladá kuchárka

(Zdroj: Freepik)

Aj tebe už lezú krkom stále tie isté jedlá? Máš chuť na niečo nové, zdravé a moderné? Tak zbystri pozornosť! Slovenskú gastronómiu pomaly formujú nové trendy. Kým sa však uchytia v reštauráciách, vyskúšaj ich vo svojej vlastnej kuchyni.

Mix chutí ako lusk

Ak sa chceš najesť naozaj dobre, inšpiruj sa ajurvédou. Tá odporúča mať na tanieri párty všetkých šiestich chutí – sladkej, slanej, horkej, trpkej, kyslej a pálivej. Má to svoj dôvod. Každá chuť podľa ajurvédy robí v tele niečo iné. Sladká má upokojiť, slaná nakopnúť, horká prečistiť, trpká posilniť, kyslá osviežiť a pálivá stimulovať metabolizmus.

Pozor si však treba dať na kombináciu surovín. Nie všetko, čo chutí dobre, sa podľa ajurvédy k sebe aj hodí. Napríklad taký špenát so smotanou či mliekom sa neodporúča. Vápnik v mlieku údajne sťažuje vstrebávanie železa zo špenátu. (Zdroj) Jeho vstrebávanie naopak podporuje vitamín C. Stačí do špenátu pridať pár kvapiek citrónu.

Mäso i vegánske polotovary sú out, prvopotraviny in

Zdá sa, že čochvíľa budeme svedkami toho, že aj na salaše dorazia rastlinné alternatívy mäsa. Obmedzovať živočíšne výrobky je in. Neznamená to ale, že ich musíš nahradiť vegánskymi polotovarmi plnými éčok.

V roku 2025 budú reštaurácie a bistrá ponúkať výrobky, ktoré si robia sami – domáci syr paneer, strukovinové „tofu” alebo nemäsové burgre a placky z fazule či cíceru.

gastro trendy
(Zdroj: Freepik)

Nekazme si chuť dymom

Fajčenie v reštauráciách je pasé a možno sa čoskoro dočkáme aj zákazu fajčenia na terasách. A už aj zarytí fajčiari pochopili, že kaziť si chuť luxusného (a občas predraženého) tiramisu cigaretami, je premárnenie chuťového pôžitku. Klasické cigarety tak nahrádzajú zahrievaným tabakom, ktorý je oveľa jemnejší a na jazyku im nerobí paseku.


Prečítaj si aj: Fajčenie je vo svete pod čoraz väčším drobnohľadom: Kam zájdu zákony?


Šupky zo zeleniny už nehádžeme do koša

Koľkokrát si už vyhodil nožičku z brokolice alebo šupky z mrkvy? No, s tým je koniec! Reštaurácie, ktorým záleží na udržateľnosti, už vedia, ako z odpadkov urobiť jedlo snov.

Zo šupiek z mrkvy, koreňovej zeleniny či cibule pripravia silný vývar, zvyšky ovocia sa vo  vermikompostéri zmenia na hnojivo. Aj škrupiny z vajec sa dajú využiť ako hnojivo na pestovanie domácej zeleniny, ovocia a byliniek.

Fermentovanie je nové kváskovanie

Kvasenú kapustu – overenú vitamínovú bombu našich starých mám – môžeš nahradiť kimchi, fermentovanou cibuľkou či karfiolom. Kvasiť sa dá takmer všetko a v modernej gastronómii ide o obľúbené spracovanie potravín.

Fermentácia je spôsob, ako si vyrobiť armádu prospešných baktérií a posilniť črevný mikrobióm. Šancu môžeš dať aj populárnej kombuche – fermentovanému nápoju.

Tradičné jedlá v novom kabáte

Bryndzové halušky nám zo srdca nik nevezme! Ale čo tak ich skúsiť trochu inak? Klasickú múku nahraď špaldovou, mastnú slaninu dochrumkava opečeným tofu v sójovej marináde s údenou paprikou a hneď to bude viac fancy.

Blíži sa tiež čas najchutnejšej májovej bryndze. Okrem halušiek si ju dopraj na kukuričných lievancoch s poľníčkom alebo na toaste s karamelizovanou hruškou a vlašskými orechmi. Kombinácia sladkého a slaného je bomba! Takýmto inovátorským spôsobom môžeš vylepšiť každé klasické jedlo.

Rok 2025 prinesie do slovenskej gastronómie poriadny vietor. Či už si gurmán alebo len rád objavuješ nové chute, máš sa na čo tešiť. Dáš zbohom stereotypu?

Zdroj: PR článok
Odporúčame