Divná diera v zemi je stále plná záhad: Roky si ju nikto nevšímal – dnes sa tu dorába víno!

Diera v zemi vo viniciach

Diera v zemi je miestom jedinečnej vinice vo Francúzsku (Zdroj: Goethe University Frankfurt/Frank Brenker)

#Diera v zemi sa stala skvelým marketingovým nástrojom vinárstva „Domaine du Météore“ na juhu Francúzska. Unikátna lokalita je miestom, kde sa už roky plní víno do fliaš a leží blízko impaktného krátera zo starovekého meteoritu. Až po viac ako sedemdesiatich rokoch však nová komplexná analýza ukončila premýšľanie o tom, čo divná diera predstavuje a aké má vlastnosti.

Divná diera v zemi obsahuje mimozemské minerály

Samotné vinárstvo je na svoju jedinečnú históriu hrdé: „Hrozno a víno, ktoré z neho vyrábame, chutia úplne inak ako čokoľvek iné, čo sa pestuje v regióne alebo vo Francúzsku. Sme si istí, že ide o efekt našej astronomickej histórie“, uvádza na svojich webových stránkach.

Myšlienka, že priehlbina v zemi pri meste Béziers, má astronomický pôvod, sa šírila ešte v 50. rokoch 20. storočia. V roku 1964 bola zamietnutá a nikdy sa ďalej neskúmala. Až teraz vedci identifikovali zmes mimozemských minerálov v pôde a zistili, že v skutočnosti priehlbina vznikla nárazom železo – niklového meteoritu. Záverom novej dôkladnej analýzy hornín a pôdy v diere je, že obsahuje takzvané „mikrodiamanty“.

Kráter je relatívne malý. Má šírku 200 metrov a hĺbku 30 metrov. Takéto impaktné krátery sú však neuveriteľne zriedkavé. Podľa databázy Earth Impact Database je ich na celom svete známych len 190 a len 3 z nich sú v západnej Európe. Tie sa nachádzajú vo Francúzsku a v Nemecku a sú oveľa väčšie, ako kráter vo vinárstve.

Pôvod zriedkavej diery vo vinárstve

Autor štúdie, profesor Frank Brenker z Goetheho univerzity vo Frankfurte povedal: „Krátery sa môžu vytvárať mnohými spôsobmi a meteoritové krátery sú skutočne veľmi zriedkavé. Zistil som však, že rôzne iné interpretácie toho, ako sa táto priehlbina mohla vytvoriť sú z geologického hľadiska nepresvedčivé.“

Detailnejší pohľad na pôdu pod viničom prezradil, že tmavo sfarbené vrstvy by „mohli byť šokové žily spôsobené mletím a lámaním horniny, čo by zasa mohlo byť spôsobené nárazom“, uviedol profesor Brenker.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Archeológovia objavili zvláštnu rímsku pevnosť: Ohadovaný vek ťa prekvapí

Našiel tiež dôkazy o brekcii (hornine zloženej z úlomkov minerálov vznikajúcej pri prudkom náraze), čo je typické pre krátery dopadu meteoritu. A ešte šokujúcejším objavom boli „mikrodiamanty“, teda mikroskopické úlomky diamantov, ktoré vznikajú pod vysokým tlakom, napríklad pri dopade meteoritu.

Samostatná analýza potvrdila, že magnetické pole Zeme bolo v strede krátera slabšie ako v jeho okolí, čo by sa predpokladalo, ak by do neho narazil meteorit, ktorý by narušil magnetizmus. „Celkovo nemožno dospieť k inému záveru, skutočne tu dopadol meteorit“, uzavrel profesor Brenker.

Myslíš si, že chuť vína z kráteru môže skutočne ovplyvniť „astronomická história“ regiónu?

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame