Vínny bar NUDA: Nájdeš tu dobrú partiu na pokec aj dekadentnú Nudacciu – nuda tu rozhodne nehrozí

Jedlo z vínneho baru NUDA

Okrem vín si vo vínnom bare NUDA pochutíš aj na rôznych špecialitách (Zdroj: čiližrút)

#Keď sa nudíš, choď do NUDY a nebudeš sa. Aj takto nejako lacno by sa mohla robiť reklama na toto zaujímavé miesto. Určite to však nepotrebuje. Za konceptom veľmi nekonvenčnej vinárne, ktorá rozhodne prekračuje hranice Slovenska, stojí someliér a môj dobrý kamarát Rasťo Masrna.

Ten zbieral skúsenosti po svete, ale aj počas siedmich rokov pôsobil aj v legendárnom Fou Zoo, ktoré dalo Bratislave množstvo skvelých kuchárov, manažérov, someliérov či čašníkov. Nuda má nádherne jednoduchý seversky ladený interiér s neprehliadnuteľným modrým neónom NUDA. Bar nájdete na Židovskej ulici. Terasa plná debatujúcich ľudí, ktorý popíjajú víno a drinky, láka každého okoloidúceho definitívne zabiť všetku nudu.

Viac mojich blogov si prečítaš na Instagrame čiližrút.

Miesto pre dobré víno aj nenudný rozhovor

Nuda je zásobená nádhernými slovenskými aj zahraničnými vínami, od Brhloviec až po Champagne. Koncept nie je postavený vyslovene na naturálnych vínach, ale každé jedno musí mať charakter či príbeh. Jednoducho, nesmie byť nudné a čisto komerčné. A to práve preto, aby zapadlo do tohto miesta a bavilo každého, kto dostal chuť na pohár kvalitného moku pri nenudnom rozhovore.

A v Nude je v zásade jedno, či hodíš reč so svojou partiou, alebo – a to je oveľa zaujímavejšie – s kýmkoľvek naokolo. Pretože „moudře hovořit“ o víne a radostiach života, to nenudí nikoho. Tu to nejako čarovne funguje. Každý si rád pokecá a štrngne. A možno zažiješ aj sabrage s maliarskou špachtľou, ktovie?

Vínny bar Nuda v Bratislave s pohárom saké
V NUDE môžeš ochutnať aj saké (Zdroj: Čiližrút)

Bublinky, saké aj výborné čaje

Ako som už písal, toto nie je len klasická vinotéka či vináreň. Áno, víno si tu dá aj milovník klasiky a je to úplne v poriadku. Ale ak rád objavuješ nové chute a nové svety, tak budeš milo prekvapený. Chceš sa zorientovať v slovenských naturálnych vínach plných života a štiav? Tu sa ti to podarí.

Skúsiť maďarský sekt či slovinské bubliny? Určite áno. Jedny z najlepších gin&tonic a negroni drinkov sú tiež v ponuke. Takisto však môžeš ochutnať šumivé saké či výborné čaje. Toto sú totiž ďalšie dve oblasti, v ktorých je Rasťo doma. Takže, ako som spomínal, nudiť sa nebudeš.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Ako spoznať, kedy je ponuka práce z domu falošná? Keď uvidíš takýto lákavý inzerát, never mu
Nuddaccia špecialita vínneho baru NUDA
Absolútnym vrcholom je dekadentná Nudaccia (Zdroj: čiližrút)

Večerná dekadencia k poháru vína

A keďže k jedlu neodmysliteľne patrí niečo dobré na jedenie, tak sa Rasťo poradil s kamarátom, výborným šéfkuchárom Lukášom Heskom, a nastavili spolu veľmi jednoduché, ale chutné barové menu. Základom je výborná domáca focaccia. K nej si môžeš dať burratu, výber salám či syrov alebo fantastické paradajky.

Za mňa je však úplný hrot NUDACCIA. Večerná dekadencia k poháru výborného vína – uchrumkavená focaccia naplnená roztopenou a krásne ťahavou buffalou, speckom, ajvarom a rukolou – mindblowing! Odporúčam, keďže k vínu a dobrej spoločnosti jedlo patrí.

Ustrice počas pop-up akcie vo vínnom bare NUDA
V NUDE si počas pop-up akcií pochutíš na špecialitách od rôznych šéfkuchárov (Zdroj: čiližrút)

Pop-up akcie pod vedením šéfkuchárov a barmanov

Takmer pravidelne sa v NUDE konajú aj voňavé pop-up večerné akcie. Prečo voňavé? Lebo sú spojené s výborným jedlom či drinkami. Princípom je hosťovanie šéfkuchára alebo barmana, ktorý vymyslí niečo zaujímavé, prinesie suroviny, navarí, či namieša drinky. K tomu sa podáva výborné víno a hrá muzika. Jednoducho, vládne tu atmosféra Židovskej ulice a ľudí, ktorí si jedlo či drinky prišli vychutnať.

Ustrice so Champagne či brutálnu pizzu pripravoval Peťo Slačka, k tacos sa pridal Martin Záhumenský. O negroni night sa staral svetoznámy barman Tony Velich, o kebab night Peťo Slčka s Lukášom Heskom. A to sú noci, na ktoré sa len tak nezabúda, keďže máš možnosť ochutnať jedlá a drinky stvorené len pre tento jeden event.

Bublinky potešia v každom ročnom období

S Rasťom sme sa tiež porozprávali o gastre a o víne. Ako sa dostal až do Nudy a aké vína má osobne najradšej? Dočítate sa v našom krátkom rozhovore.

Rasťo Masrna z vínneho baru NUDA
Rasťo Masrna (Zdroj: čiližrút)

Ako si sa dostal ku gastru?
Ku gastru som mal blízko od mladého veku, kedy som ešte počas základnej školy využíval prázdniny na brigády v rôznych gastro zariadeniach. Pracoval som väčšinou aj zadarmo, keďže som nebol plnoletý. Voľba strednej školy bola preto jasná –  Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Ako študent som každé prázdniny niekam cestoval, spoznával reštaurácie, hotely a učil sa jazyk. Navštívil som Holandsko, Grécko či Malorku

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Najkrajšie túry na Západnom Slovensku: Okolie Bratislavy si zamiluješ, trasy zvládneš za pár hodín

Čo nasledovalo po ukončení školy?
Hneď po ukončení štúdia som odletel na dva roky do Londýna, kde som pracoval v zopár podnikoch. Akonáhle som sa vrátil na Slovensko, ťahalo ma to znova von. Takto som sa na internete dostal k zaujímavej ponuke od prémiovej reštaurácie Zuma v Dubaji, čo bola prvá a obrovská skúsenosť s dokonalým servisom, nádherným interiérom a top prémiovými surovinami, vínom a saké. Zuma je totiž sieť japonských reštaurácií.

Ako to vyzeralo po príchode na Slovensko?
Keď som z Dubaja odchádzal, dostal som odporúčanie od šéfkuchára Marka Molnára z Maďarska. Odporučil mi, že ak sa vraciam na Slovensko, mal by som ísť do reštaurácie Fou Zoo, s ktorou kooperoval na jednom z eventov. Vtedy fungovala ešte veľmi krátko. Hneď po príchode sme tam dali s kamošmi obed, pohovor a ostal tam asi sedem rokov.

Potom ma oslovili starať sa o nádherný priestor Rooftop by Regal, čo je franšíza značky Regal Burger s obrovskou terasou v centre mesta, kde som fyzicky fungoval do leta 2020. Nakoniec ma oslovil dlhoročný známy Peťo Štadler spolu s Peťom Slačkom a Lukášom Heskom, že sa črtá pekný malý priestor na Židovskej ulici. Jeho koncept sme už začali vytvárať spoločne.

Aké víno piješ, keď si ho vyberáš sám pre seba
Myslím si, že toto je vo všeobecnosti najviac „tricky“ otázka pre someliérov, lebo ľúbime všetky vína, ktoré sú kvalitné a dobre technologicky spracované. U mňa osobne sa to veľmi odvíja od sezóny. Cez leto niečo svieže biele, napríklad ľahký veltlín alebo rizling, prípadne ružové. Ako prichádza jeseň a lístie sa farbí do oranžova, prechádzam na oranžové a červené, ako napríklad Pinot Noir. Prípadne ľahké červené vyrábané karbonickou maceráciou, ktoré môže byť viac vychladené.

A počas zimných mesiacov pokojne ťažšie červené vína, ako Brunello, Barolo a ďalšie. Kto ma pozná, tak vie, že jediné, čo sa vymyká sezónnosti, sú „bubbles in general“. Bublinkami sa rád poteším v každom ročnom období, každú hodinu dňa, pokojne aj na raňajky k čerstvému kváskovému chlebu s domácim maslom (veľký úsmev). Či už je to Champagne, Cava, Sekt, Cremant alebo Pet-nat. Aj preto je Nuda orientovaná hlavne na bublinky.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Bratislavská reštaurácia, ktorú ti odporučí každý: Bistronomy je zážitok, budeš ho chcieť znova a znova

Čomu okrem vína sa venuješ?
Posledné roky som sa začal venovať financiám, kde sa zameriavam na poskytovanie dlhodobého servisu pre klientov so špecializáciou na sporenie a riadené investičné portfóliá. No a vo voľnom čase je to joga, bike a plávanie, hoci toho voľného času veľa nie je. No treba si ho nájsť, aby človek potom zvládal všetky povinnosti.

Čo u zákazníkov oceňuješ a čo, naopak, nemáš rád?
Na hosťoch ma baví, keď si vedia užiť krásne chvíle s priateľmi, jeden z druhého si robiť srandu a keď vedia oceniť kvalitu. Keď počuť od stola úprimný smiech a cítiť dobrú náladu. A akých ľudí nemám rád? Typ hostí, ktorí si to, naopak, užiť absolútne nevedia. Čo sa boja experimentovať a rozširovať si svoje obzory. Chvalabohu, môžem povedať, že v Nude máme šťastie na tú prvú skupinu ľudí, ktorí sa neboja objavovať nové veci, nové trendy, zaujímavé chute a vône.

Svet vína sa za desaťročie veľmi zmenil a ľudia už pri jedle aj víne začínajú sledovať napríklad množstvo pridanej síry alebo používaných postrekov vo vinohradoch. Chápu, že vína s nízkym zásahom, na ktoré sa orientujem, sú aj o niečo zdravšie a neprinesú ani také bolestné rána (smiech).

Máš nejaký sen v rámci gastra?
Tento sen nepoviem, lebo sa vraví, že keď ho povieš ostatným, tak sa nesplní.

Dokážeš oceniť kritiku zákazníka na mieste, alebo si radšej, keď je niekto ticho a spokojný so všetkým?
Myslím si, že konštruktívnu kritiku ocení každý rozumný majiteľ alebo prevádzkar podniku, ktorý má nejakú pokoru a upratané ego. No musí byť konštruktívna. Tiež dávam niekedy v podnikoch kritiku a úprimne poviem, čo mi vadí, čo mi nechutilo, prípadne, čo by bolo podľa mňa vodné vylepšiť. Samozrejme, je to veľakrát individuálne, ale niekedy to možno pomôže a ukáže nový uhol pohľadu.

Zaujal ťa vínny bar NUDA?

 


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame