Špičkové jedlo z prívesu: Mladí Slováci dobyli Brno dezertmi aj bôčikom, ktorý pečú 4 hodiny

Bucheck Peter a Zuzana

Peter a Zuzana (Zdroj: Bucheck/Nora a Jakub)

#Keď si Zuzana Zuzáková a Peter Szamuhel pochádzajúci zo Šale otvorili pred rokmi v Brne foodtruck s konceptom mäso v žemli, o dlhých radoch a fenomenálnom úspechu ani nesnívali. Dnes sú z ich značiek Būcheck a Dezertína už takmer legendárne podniky. „Snažíme sa zohnať čo najlepšie suroviny a potom to už moc nedokašľať,“ smeje sa v rozhovore Peter. Aké je tajomstvo ich úspechu?

Pochádzaš z rodiny plnej amatérskych kuchárov – nadšencov. Spomínaš si na svoje prvé výtvory v kuchyni?
Áno, na moje prvé výtvory si spomínam. Boli to jednoduché veci, ako praženica, do ktorej som pridával huby alebo slaninu. Začínal som však polievkami, lebo ich milujem.

Būcheck ste otvorili s priateľkou Zuzanou. Ako vyzerali prvé dni spoločného podnikania?
Prvé dni boli chaos a panika. Nemali sme s ničím skúsenosti a učili sme sa všetko za pochodu. Bolo to náročné, ale od začiatku nás nabíjala energia ľudí, ktorým chutilo naše jedlo.

Podnik prevádzkujete už viac ako šesť rokov a pred pár mesiacmi k nemu pribudla aj nová prevádzka Dezertína. Ako sa za ten čas fungovanie pod značkou Būcheck zmenilo?
Vlastne sa nezmenilo, nanajvýš pribúdajú nové recepty. Stále nás baví vytvárať nové jedlá, ale to robíme už od začiatku. Zmenilo sa však to, že nám pribudli ďalšie aktivity – robíme už aj externé akcie či pop-upy. Keďže sme sa rozrástli, vieme mať otvorené na dvoch miestach naraz. 

Bôčik vraj pečiete takmer štyri hodiny, trhané bravčové mäso aj 12 hodín. Kedy v Būchecku začína tvoj pracovný deň, ako pokračuje a čím končí?
Pracovný deň začína o ôsmej, hneď po tréningu v posilňovni. Pondelky máme všetci spolu v kuchyni – prípravovni, kde pripravujeme omáčky, šaláty a nakladané veci a mäso na celý týždeň. Od utorka sa náš pracovný deň začína vo foodtrucku, od ôsmej tu chystáme všetko na daný deň, predsmážame hranolky, fotíme jedlo na sociálne siete a o pol dvanástej otvárame. Keď skončíme, všetko upraceme a niektorí z nás odchádzajú ešte chystať veci do kuchyne na ďalší deň.

Neoddeliteľnou súčasťou Būchecku sú aj domáce fermentované omáčky. Prezradíš postup na prípravu tvojej najobľúbenejšej?
Od istého momentu sme prestali prezrádzať naše recepty. Ináč je ich plný internet. Ale odporúčame, aby každý do receptu pridal kúsok seba a svojej vlastnej kreativity.

Ktorý problém je pre teba ako majiteľa gastro-prevádzky dlhodobo najvypuklejší?
Prevádzkovať gastro je beh cez prekážky. Treba si len na to zvyknúť a prekonávať ich.

Vieme, že na mäso k vám chodia aj vegetariáni, viackrát sa stalo, že ste mali vypredané pár hodín po otvorení. Prezradíš tajomstvo vášho úspechu?
My to vlastne netušíme. Snažíme sa zohnať čo najlepšie suroviny a potom to už moc
„nedokašľať“ (smiech). A hlavne nepoľavujeme zo štandardov.

Pod značkou PorkRub ste predávali silný mäsový vývar či zmes korenín. Máte v pláne ďalej rozvíjať aj predaj merchu?
Áno, merch je našou súčasťou už od začiatku. V limitovaných sériách predávame šiltovky, tričká aj mikiny. Niekedy sa spojíme s ďalšou značkou, ktorá nás baví, a urobíme extra malú sériu vetroviek (tú sme vytvorili v spolupráci s Raezníkom) alebo nožov (v spolupráci so značkou Dick). Teraz pre zmenu vyšiel popcorn s naším PorkRubom od ostravskej firmy Bopcorn. 

Január trávite so Zuzanou pravidelne niekde v Ázii. Ktoré krajiny ste si za ten čas obľúbili a kam sa vyberiete najbližšiu zimu?
Väčšinou sme na Bali, teraz sme boli na Srí Lanke a ďalší rok ešte nevieme, keďže sme otvorili Dezertínu. Aj tak si kupujeme letenky až pár dní pred odletom.

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame