Čo myslíte, ktorý alkoholický nápoj je pre Slovákov najtypickejší? Taký náš vlastný? Vodka? Nie, tú teraz nemám na mysli. Ani (r)um to nie je. Malá pomôcka: pomsta z lesa. Tak sa slangovo nazýva nápoj s typickou arómou – borovička.
História
Prvé zmienky o borovičke môžeme hľadať v oblasti Tatier. Tu sa už na začiatku 19. storočia pálila v medených nádobách takmer v každej domácnosti. Umenie výroby vraj ovládali hlavne ženy. Výnimkou už vtedy nebolo ani pridávanie koreňov horca. Takúto verziu borovičky nájdete aj v dnešnej dobe. Domáce pálenie vymizlo až v časoch, keď na tomto území vznikli prvé pálenice a výrobne alkoholu.
V roku 1875 vznikla v Spišškej Belej továreň na likéry Kleinberger a syn, ktorá okrem iného získala aj povolenie na pálenie borovičky. V rovnakom roku bola založená napríklad aj Borovičkáreň Adolf Gabriel. Nájsť presne rodisko tohto nápoja je takmer nemožné, no práve v týchto končinách sa kedysi zrodil nápad vyrábať pálenku z plodov borievky.
Stal sa obľúbeným nápojom v celej našej krajine. Za prvej republiky sa dokonca vraj exportoval aj do Spojených štátov. Okrem typickej slovenskej borovičky nájdeme obdobné nápoje aj v Chorvátsku, v Slovinku a v Nemecku v podobe liehoviny Steinhäger a Dornkaat. Slovensko je aj napriek tomu krajinou s najväčším počtom chránených borovičkových značiek v Európskej únii: Spišská borovička, Slovenská borovička Juniperus, Slovenská borovička, Inovecká borovička a Liptovská borovička.

Výroba
Niekedy sa borievky používali na prekrytie chuti zemiakového destilátu. Aj keď má podobnú arómu ako gin, výroba je iná. Gin je obilný destilát, ktorý sa obohacuje o borievkovú arómu a koreniny. Borovička vzniká špeciálnou fermentáciou borievok (český názov jalovec). Sú to silno aromatické plody. Nezbierajú sa vo veľkom. Samotný nápoj vzniká miešaním silného borievkového destilátu s čistým liehom. Pomer medzi destilátom a liehom môže byť rôzny, rovnako, ako sa môže líšiť presné zloženie samotného destilátu. Nemôžeme zabudnúť na kvalitnú pitnú vodu. Výroba borovičky začína zbieraním borievky, jej čistením, mletím a následnou fermentáciou. Veľmi dôležitou technologickou operáciou je destilácia. Počas nej sa odstraňuje vedľajší produkt – borievková silica. Ďalším krokom je rektifikácia, čiže opakovanie destilácie. Výsledným produktom je potom čistý borovičkový destilát s koncentráciou alkoholu asi 70 percent. Ten sa v určitom pomere pridá do liehu a vznikne borovička.
Blahodarné účinky
Nie je to len zábava, na čo borovičku môžeme použiť. Pomerne často sa objavuje v receptoch starej matere na viacero problémov:
- Borievka (jalovec) detoxikuje črevo a likviduje črevné plesne. Borovička vraj pomáha pri zápche a na pretrávenie ťažkého jedla
- Bolesť zubov – nalejte trošku na vatu a priložte na boľavé ďasno/zub
- Malý štamperlík borovičky vraj dokáže tiež zmierniť menštruačné bolesti

Spôsoby konzumácie
Borovička s Tonikom
Poldeci borovičky zmiešate vo vyššom pohári s 2dcl toniku. Opakujte podľa potreby. Použiť pre zmenu môžeš Sprite, alebo pre „low cost“ užívateľov aj obyčajnú minerálku.
Slovenská Tequila (len pre silné povahy)
Podobn, ako sa u nás zvykne piť tequila, môžete podávať aj pomstu z lesa. Potrebovať budete 0,5 dcl. borovičky, 1 cibuľu a trochu vegety. Vegetu si nasypte na chrbát ruky, medzi palcom a ukazovákom. Vegetu obliznite, vypite borovičku a zahryznite sa do cibule.

Zdieľať na