Jedz pestro a farebnejšie: Ktoré potraviny by ti určite nemali chýbať na tanieri?
Neexistuje lepší a horší antioxidant. Tvoje telo potrebuje prijať viacero druhov (Zdroj: Freepik/freepik)
#Antioxidanty nájdeš dnes už takmer všade. V jedle, vo forme výživových doplnkov, či v kozmetických produktoch. Sú to zlúčeniny, ktoré sa prirodzene vyskytujú najmä v rastlinách. Ľudské telo ich potrebuje pre niektoré bunkové procesy… Akú majú úlohu v ceste za zdravím? A akými spôsobmi je najlepšie ich zaradiť do stravy?
Chránia ťa
Antioxidanty chránia telo pred invazívnymi patogénmi – neutralizáciou prebytočných voľných radikálov, ktoré môžu poškodiť bunky. Okrem toho majú iné zdravotné benefity: bojujú proti zápalom, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a podporujú imunitný systém.
Bežné antioxidanty nachádzajúce sa v prírodných potravinách zahŕňajú betakarotény, flavonoidy, polyfenoly, vitamíny C a E a selén.
Čím farebnejšie, tým lepšie
Neexistuje lepší a horší antioxidant. Tvoje telo potrebuje prijať viacero druhov. Preto odborníci odporúčajú pridať do jedálnička toľko farieb, koľko len môžeš.
„Rôznofarebné ovocie a zelenina obsahujú rôzne vitamíny a minerály. Zamerajte sa teda na vyváženú a pestrú stravu s dostatkom ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a tukov,“ navrhuje odborníčka na výživu.
Zdieľať na