#Antioxidanty nájdeš dnes už takmer všade. V jedle, vo forme výživových doplnkov, či v kozmetických produktoch. Sú to zlúčeniny, ktoré sa prirodzene vyskytujú najmä v rastlinách. Ľudské telo ich potrebuje pre niektoré bunkové procesy… Akú majú úlohu v ceste za zdravím? A akými spôsobmi je najlepšie ich zaradiť do stravy?
Chránia ťa
Antioxidanty chránia telo pred invazívnymi patogénmi – neutralizáciou prebytočných voľných radikálov, ktoré môžu poškodiť bunky. Okrem toho majú iné zdravotné benefity: bojujú proti zápalom, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a podporujú imunitný systém.
Bežné antioxidanty nachádzajúce sa v prírodných potravinách zahŕňajú betakarotény, flavonoidy, polyfenoly, vitamíny C a E a selén.
Čím farebnejšie, tým lepšie
Neexistuje lepší a horší antioxidant. Tvoje telo potrebuje prijať viacero druhov. Preto odborníci odporúčajú pridať do jedálnička toľko farieb, koľko len môžeš.
„Rôznofarebné ovocie a zelenina obsahujú rôzne vitamíny a minerály. Zamerajte sa teda na vyváženú a pestrú stravu s dostatkom ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a tukov,“ navrhuje odborníčka na výživu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Čo teda konzumovať?
Fazuľa - super zdroj vlákniny a bielkovín. Okrem nich obsahuje aj flavonoidy a polyfenoly. Červená fazuľa obsahuje flavonoid nazývaný antokyán, ktorý pomáha so zachytávaním voľných radikálov. Čierne fazule a pinto fazuľa obsahujú kaempferol, quercetín a saponíny – všetky majú antioxidačné vlastnosti.
Bobuľové ovocie - všetky druhy bobuľového ovocia, najmä čučoriedky, černice, jahody a maliny, sú výborným zdrojom antioxidantov, ako sú antokyány, kyselina ellagová, quercetín a resveratrol. Všetky majú protizápalové vlastnosti a chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Cesnak – obsahuje najsilnejší antioxidant na svete, alicín. Okrem toho je tiež nabitý ďalšími antioxidantmi, ako je alylcysteín a alyldisulfid, ktoré pomáhajú znížiť oxidáciu lipoproteínov a podporujú obranný mechanizmus tela proti škodlivinám.
Sušené slivky - obsahujú kyseliny chlorogénovú a neochlorogénovú, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny. Okrem toho sú sušené slivky dobrým zdrojom vlákniny, železa, horčíka, draslíka a vitamínu K, ktorý podporuje zdravie kostí.
Orechy - pekanové orechy, vlašské orechy a gaštany majú najvyšší obsah antioxidantov spomedzi všetkých orechov.
Semená - tekvicové semienka sú jedným z najlepších zdrojov srdcu prospešných antioxidantov, ako sú karotenoidy a vitamín E. Slnečnicové semienka obsahujú významné množstvo selénu, vitamínu E a zinku, ktoré posilňujú zdravie mozgu. Medzi ďalšie semená bohaté na antioxidanty patria chia, ľanové, konopné a sezamové semienka.
Tmavozelená zelenina - brokolica, kel, špenát a kapusta sú vynikajúcim zdrojom silných antioxidantov – kyseliny alfa-lipoová, betakaroténu, luteínu a iných látok, ktoré zlepšia obranyschopnosť tela proti oxidačnému poškodeniu.
Cvikla - obsahuje vysoké hladiny antioxidantu nazývaného betalaín – ktorý dáva zelenine tmavočervenú farbu. Tento fytonutrient ponúka antioxidačné aj protizápalové výhody.
Paprika - najmä tá červená, obsahuje kapsantín, vitamín C, violaxantín, luteín a quercetín – všetky hrajú kľúčovú úlohu v boji proti zápalu, zabraňujú poškodeniu buniek a posilňujú imunitný systém.
Medzi ďalšie významné zdroje antioxidantov patria mandle, hrozienka, batáty, horká čokoláda, avokádo a jablká.
Zdieľať na