Zdravšie a zelenšie stravovanie nie je otázkou peňazí: Ako môžeš obmeniť svoj jedálniček bez vplyvu na peňaženku?

žena je jablko

Jedálniček spestrite o zeleninu a ovocie (Zdroj: Gettyimages)

#Mnohí sú presvedčení, že ekologické stravovanie je záležitosťou peňazí, a preto nemajú záujem skúšať v kuchyni niečo nové. Na uvedomelé stravovanie však nie je potrebné kupovať len drahé biopotraviny. Prečítajte si tipy, ako sa dokáže v kuchyni správať ekologicky úplne každý. Možno ťa dokonca prekvapí, koľko ušetríš.

Zvoľ sezónnu zeleninu a ovocie

Cestovanie je síce super záležitosť, no ovocie a zelenina nie sú veľkými zástancami presúvania sa cez polovicu sveta. Preto, keď je zima, vyber si namiesto uhorky, ktorá nechutí ako uhorka, radšej kyslú zaváraninu, ktorú nájdeš v špajze.

Každé ročné obdobie má svoje zeleninové či ovocné hviezdy a v tom čase aj chutia najlepšie. O to viac, ak ich vypestoval niekto, komu na tom záleží. Vyhni sa vodnatým potravinám bez vitamínov, ktoré vďaka postrekom síce môžu vyzerať lákavo, no prirodzenú chuť by sme hľadali len márne.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Barbora Kyšková (Drahovská) (@rebarboraveganblog),

Daj šancu pokusom v kuchyni

Na to, aby tebou uvarené jedlo vyzeralo a chutilo dobre, nemusíš mať schopnosti šéfkuchárov. Veď len obyčajné a jednoduché cestoviny či zemiaky sa dajú pripraviť na milión rôznych spôsobov. Niekedy sa síce zdá, že na nič iné, ako na mrazenú pizzu, či instantné jedlo nemáš dosť síl a schopností, no netreba sa podceňovať. Takéto jedlá vplývajú nielen na tvoje zdravie a rozpočet, ale aj na životné prostredie.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa My Karma Shop (@mykarmashop),

Plánuj si jedlá

Naplánuj si, čo budeš celý týždeň jesť. Zo začiatku to môže byť náročné, ale veľmi rýchlo si na to zvykneš. Získaš tým nielen prehľad o tom, čo a koľko zješ, zároveň sa vyhneš vyhadzovaniu hotových jedál a zbytočnému plytvaniu potravín. Ako bonus neminieš peniaze za jedlo, ktoré putovalo rovno do koša.

Ochutnaj zeleninu

Kým niektorí tvrdia, že riešením je vegánstvo, druhým táto možnosť príde absolútne nepredstaviteľná a bez mäsa si nedokážu predstaviť ani jeden deň. Nech sú názory akékoľvek, určite sa všetci zhodnú, že vynechanie jedného-dvoch dní, kedy si doprajeme mäsko nikomu neublíži. Vďaka spestreniu stravy o zeleninu sa budeš cítiť viac fit a zároveň môžeš mať dobrý pocit, že si obmedzil dopyt po mäsových výrobkoch, ktorých výroba ovplyvňuje našu Zem vo veľkej miere.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Viktor Vincze (@viktorvincze),

Pestuj jednoducho

Nemusíš byť poľnohospodár s obrovskou záhradou, stačí si napríklad dopestovať nejakú bylinku. Mnohé z nich nevyžadujú takmer nič, len vhodné umiestnenie, svetlo a vodu. Ak bývaš v byte a nejaké pestovanie podľa teba neprichádza do úvahy, skús do črepníka zasadiť pažítku, žeruchu či čili papričky. Nielenže skrášlia kuchyňu, no nie sú náročné na starostlivosť a jedlo s pažítkou, čo si si dopestoval sám, chutí rozhodne lepšie.

Kompostuj

Aj bioodpad z tvojej kuchyne môže mať úžitok, ale len vtedy, ak putuje na správne miesto. Stačí ho dávať do kompostu, ktorý zvládneš založiť aj v panelákovom byte. Domáci vermikompostér s kalifornskými dážďovkami sa o bioodpad hravo postará. Navyše poteší aj tých, ktorí by veľmi chceli chovať zvieratko, no nemajú na to vhodné podmienky. Dážďovky nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť, práve naopak – oni budú pomáhať vám. Výsledok ich práce môžeš použiť na vylepšenie pôdy pre svoje rastlinky.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kompostuj.me (@kompostuj.me),

Odporúčame