Záhadné symboly na stenách starých chrámov: Vedci ich mali rozlúštiť, prikladajú im veľký význam!

Netypické maľby na stenách historických artefaktov sú vždy predmetom zaujímavých výskumov (Zdroj: Freepik/delbars)

#Tajuplné šifry, ktoré ukrývajú nástenné maľby jaskýň si starovekých chrámov sú záhadou už dlhé storočia. Záhadné obrazce pripomínajúce kresby sú často pre laika nezmyslami, no odborné oko dokáže odhaliť nevídané odkazy. Vedci sa desaťročia zaoberajú týmto typom kultúrneho dedičstva a nie je tomu inak ani v prípade asýrskych chrámov, na ktoré si posvietili vedci z Ameriky.

Veľké odhalenie

Netypické maľby na stenách historických artefaktov sú vždy predmetom zaujímavých výskumov. Aj posledný prieskum záhadných asýrskych chrámov, ktoré sú staré niekoľko storočí, odhalil zaujímavé poznatky, ktoré odkrývajú kus našej minulosti.

Pôvodu mocnej ríše v Asýrii (pozn. Územie dnešného Iraku, Iránu, Turecka a Sýrie) sa dlhé storočia nevedelo prísť na historické pozadie. V súčasnosti však vedci odhalili staroveký kód z obrázkov, ktorý sa nachádzal v chrámoch Dúr Šarrukíne, teda dnešného Chorsábáda. Ide o lokalitu, ktorá bola kedysi hlavným mestom pôvodnej Asýrie.

Záhada z praveku

O záhade z praveku informoval portál Science Alert, ktorý uvádza, že spomínaná šifra sa skladá zo symbolov podobizne leva, figovníka a pluhu v krátkom zápise, pričom spomína, že v prípade za levom idúci vták a býk predstavuje dlhší zápis.

Práve tieto skladby symbolov sa stali predmetom vedeckých diskusií. Americká spoločnosť pre zámorský výskum sa však vyjadrila, že spomínané symboly majú predstavovať historickú etapu z obdobia vlády významného panovníka, kráľa Sargona II., ktorý bol hlavou Asýrskej ríši okolo roku 721 pred Kristom.

Význam odkazu

Historik zo spomínaného výskumného tímu, Martin Worthington z Trinity College Dublin v Írsku uvádza, že symboly majú znamenať práve meno panovníka, po ktorom je pomenované aj súhvezdie. Worthington vysvetľuje, že asýrske slovo „figovník“ znie ako „čeľusť“, ktorým sa v minulosti označovali súhvezdia.

Zvyšok zvláštnych symbolov spolu údajne označovalo umiestnenie Sargonovho mena na nebesá a pozíciu spomínaného súhvezdia v rámci našej galaxie. Ide teda o akési prepojenie vizuálnych symbolov šľachty s oblohou a vesmírom, ktoré majú symbolizovať práve Sargonovo meno.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Taký psí život by prijali viacerí: Vedci odhalili zvieracie vnímanie farieb, realita ťa šokuje

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame