RECENZIA Godzilla a Kong opäť bojujú bok po boku: Tento film je epická lahôdka

Godzilla a Kong

Godzilla x Kong: The New Empire poteší milovníkov veľkolepých efektov (Zdroj: Warner Pictures Bros.)

#Filmové univerzá sú čoraz väčším trendom a niet sa čomu diviť. Ľudia s potešením dokola navštevujú overené značky, a práve preto pre nás filmové štúdia rady chystajú čoraz väčšie a väčšie filmové série. Tie však, bohužiaľ, často každým ďalším dielom idú kvalitatívne nižšie a nižšie. Toto našťastie nie je prípad snímky Godzilla x Kong: The New Empire.

Takzvané Monsterverse odštartovalo už v roku 2014 prvým filmom s moderným spracovaním legendárnej Godzilly. Tá ďalšími filmami získavala nielen nových záporákov zo sveta monštier, ale takisto sa k nej pridal aj samotný Kong, ktorý sa s ňou dokonca v roku 2021 na striebornom plátne aj pobil. Tentokrát však film nie je o ich ďalšom súperení, ale o nevyhnutnej spolupráci, pričom na scénu prichádza pradávny záporák, ktorý sa túži zmocniť sveta.

Scar King na scéne

V najnovšom filme z Monsterverse sa príbeh sústredí najmä na Konga, ktorý sa zabýval v nádhernej Dutej zemi. Nevie sa zmieriť s osudom, že je posledný svojho druhu, čo sa však postupom času ukázalo ako nepravda…

Ešte hlbšie v Dutej zemi sa totiž ukrýval celý národ jeho podobným titánom, ktorí sú však zotročovaní obávaným záporákom tejto snímky. Obrovský hrdzavý op Scar King je mocný nielen sám o sebe, ale zároveň okrem ďalších opov velí aj prastarému titánovi menom Shimo, ktorý bol zodpovedný za prvú dobu ľadovú.

Tentokrát sa spoločne s ním chce Scar King opäť dostať na povrch a podrobiť si tak celý svet. Teda s ňou, pretože je to samička. A Godzilla je samček. To len, aby sme v tom mali jasno.

Aby teda Kong dokázal Scar Kinga zastaviť, musí sa opäť stretnúť so samotnou Godzillou, aby spojili sily. Bude to však na Scar Kinga a jeho armádu stačiť? To nám rozpovie príbeh tohto filmu, ktorý po úspechu filmu Godzilla vs. Kong opäť zrežíroval režisér Adam Wingard.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
RECENZIA Oficiálne najhoršia Marvelovka: Novinka Madame Web je zlá po všetkých stránkach
Godzilla
Najobľúbenejšie monštrá opäť v akcii (Zdroj: Warner Pictures Bros.)

Súboj za súbojom

Pri filmoch z podobnej kategórie sa diváci často sťažujú na to, že ľudské osudy v týchto snímkach dostávajú príliš veľa priestoru. Dôkazom toho je napríklad aj minuloročný japonský hit Godzilla: Minus One, kde sa toto obávané monštrum z celého filmu na plátne ukázalo naozaj len minimum času.

Niežeby to bolo vyslovene zlé, ale predsa len chceme vidieť najmä veľkolepé súboje obrovských tvorov, ktorí pri svojich bitkách pustošia celé mestá. A presne to sme vo filme The New Empire aj v plnej paráde dostali!

Z celej tejto filmovej série tu monštrá dostali rozhodne najviac priestoru a my by sme iba uvítali, keby to takto aj zostalo. Celý dej je totiž popretkávaný jedným súbojom za druhým, môžeš sa teda tešiť rozhodne na poriadnu hromadu veľmi funkčnej akcie. Nebudeme ti samozrejme prezrádzať, kto všetko s kým bojuje, ale ak sa ti pri predošlých filmoch málilo, tu si s akciou titánov určite prídeš na svoje!

Godzilla
Hviezdou tohto filmu je najmä Kong (Zdroj: Warner Pictures Bros.)

Bolo to super, ale…

Treba určite vypichnúť aj dych berúci vizuál. Dutá zem je vytvorená opäť veľmi krásne. A hoci sa človek môže občas strácať v snahách o logické odôvodnenie nereálneho diania na plátne, vizuálne to pôsobí fakt dobre.

Na druhej strane, počas súbojov to nie je vždy úplne dokonalé, čo sa týka kamery alebo strihu. Občas by sme uvítali možno trošku väčší odstup, prípadne pokojne dlhšie zábery pri jednotlivých sekvenciách, ale to na veľkoleposti tomuto zážitku veľa neubralo. Digitálne efekty sú pri týchto filmoch už viac-menej zárukou kvality. Kladieme si len otázku, či sa už v tejto snímke náhodou nevyčerpala všetka veľkoleposť súbojov, výbuchov či iných epických úkazov.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
RECENZIA Xiaomi v tej najlepšej forme: Prečo sa oplatí kúpiť Redmi Note 13 Pro+?

Ťažko povedať, kam sa všetka efektnosť bude dať ešte posunúť. V závere sme napriek všetkým kladným dojmom boli možno málinko presýtení tým, čo všetko sme vlastne videli. Bolo to super… Ale možno sa pri ďalšom pokračovaní tvorcom oplatí zase naspäť trošku snímku uzemniť. Aby sa jednoducho nestratil ten efekt, ktorý nám film chce priniesť pri jeho sledovaní.

Godzilla
Obávaný Scar King (Zdroj: Warner Pictures Bros.)

Záverečné zhrnutie

Nemusíme sa určite tváriť, že toto je film, ktorý by si mohol zaslúžiť Oscara za herecké výkony alebo čosi podobné. Avšak, za vizuál, hudbu alebo možno aj zvukové inžinierstvo tam šance určite sú. Takisto  nebudeme tvrdiť, že ide o veľkofilm, avšak veľkolepú akciu rozhodne očakávať môžeš.

Je to vo výsledku farebná digitálna blbosť s jednoduchým príbehom? Samozrejme. Ale zabavíš sa pri nej a užiješ si každú jednu minútu? Rozhodne áno! 

Práve preto ti tento film môžeme s čistým svedomím odporučiť, pretože jeho jediným zásadným negatívom je, že o ňom tvorcovia pred jeho samotným vydaním prezradili až príliš. Ak teda poctivo sleduješ všetky trailery, ukážky, televízne spoty a podobne, veľa prekvapenia čakať nemusíš. Ale užiješ si to dozaista aj napriek tomu!

Hodnotenie: #####

Pôjdeš sa na film Godzilla x Kong: The New Empire pozrieť do kina aj ty?

Sleduj nás aj na Instagrame

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame