Rebríček 30 najobľúbenejších hercov: Jedna priečka patrí aj hviezde českého filmu!

Tom Hanks

Tom Hanks sa tiež dostal do rebríčka (Zdroj: Instagram/_lightroomldn)

#Filmový svet ukrýva mnoho svetoznámych titulov. Populárne však nie sú len filmy, ale aj samotní aktéri. Po nedávnom rebríčku naj herečiek sme si pre teba pripravili aj rebríček najobľúbenejších hercov.  Niektorí z nich sú už síce starší páni, no s prehľadom by schovali do vrecka aj mladších kolegov, pretože sú stále veľmi obľúbení a žiadaní.

Tom Cruise

Pôvod: Syracuse, New York, USA
Vek:
 61 rokov
Najznámejšie filmy: 
Mission: Impossible, Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive, Múmia, Top Gun: Maverick

Kto by ho nepoznal? Veľké hollywoodske meno ako Tom Cruise si rozhodne zaslúži priečku v našom rebríčku. Herec, ktorého začiatky sa točili skôr okolo divadla a menších rolí, prerazil na filmové plátno na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia. 

Ryan Gosling

Pôvod: Ontario, Kanada
Vek: 43 rokov
Najznámejšie filmy: Zápisník jednej lásky, Okamih zlomu, Lovci gangstrov, Barbie

Už od detstva mal rád pozornosť kamier – ako chlapec získal úlohu v programe The Mickey Mouse Club, kde sa predviedol po boku mien ako napríklad Britney Spears. Neskôr sa prebojoval aj na filmové plátno, kde po krátkom pôsobení dostával jednu hlavnú úlohu za ďalšou. V živej pamäti ho môžeš mať z minuloročného trháku Barbie.

Anthony Hopkins

Pôvod: Wales, Veľká Británia
Vek:
 86 rokov
Najznámejšie filmy: Mlčanie jahniat, Na ostrie noža, Legenda o vášni, Dvaja pápeži 

Výnimočný a stále žiadaný herec. Svoje filmové úlohy zvláda bravúrne aj napriek pokročilému veku. Do pamäti filmových nadšencov sa vryl mnohými tajomnými postavami v kultových trhákoch. Role mu umožnili byť akýmisi chameleónom, takže ho môžeš poznať ako vynálezcu, vraha, človeka s depresiou či pápeža.

Jason Statham

Pôvod: Londýn, Veľká Británia
Vek: 56 rokov
Najznámejšie filmy: Podfu(c)k, Kuriér, Ružový panter, Blesk, Rýchlo a zbesilo

Svoju kariéru odštartoval ako model najznámejšej značky džínsov Levi’s, odkiaľ sa koncom 90. rokov prepracoval k filmovým rolám, vďaka ktorým ho pozná celý svet. Jeho prvou veľkou úlohou bola postava vo filme Kuriér. Odvtedy sa jeho osobná filmotéka slušne rozšírila a má na konte mnoho skvelých snímok. A za partnerku jednu z najkrajších žien sveta, modelku Rosie Huntington-Whiteley.

Ivan Trojan

Pôvod: Praha, Československo
Vek: 59 rokov
Najznámejšie filmy: Čert a Káča, Flotila, Smradi, Jedna ruka netleská, Opravdová láska, Anděl páně

Po štúdiu herectva svoju kariéru odštartoval na divadelných doskách, odkiaľ sa plynule dostal aj k divadelnej réžii a neskôr k filmovým rolám. Poznať ho môžeš z viacerých tradičných československých filmov. Na konte má tiež nejedno ocenenie, Českého leva či Zlatú nymfu Medzinárodného filmového festivalu v Monte Carle.

Russell Crowe

Pôvod: Wellington, Nový Zéland
Vek: 59 rokov
Najznámejšie filmy: Gladiátor, Čistá duša, Bedári, Muž z ocele, Zimný príbeh, Noe, Dobrý ročník

Už ako 6-ročné dieťa si vďaka známosti zahral v jednej epizóde seriálu Spyforce. To odštartovalo príval malých rolí v rôznych seriáloch, ktoré ho priviedli v roku 1986 do muzikálu The Rocky Horror Picture Show. Túžil po náročnejších úlohách, preto „vymetal“ konkurzy, kým nezískal vytúženú filmovú rolu. Prvej sa dočkal už v roku 1990 vo filme Prisoners of the Sun.

Ewan McGregor

Pôvod: Perth, Škótsko, Veľká Británia
Vek: 52 rokov
Najznámejšie filmy: Trainspotting, Hviezdne vojny, Moulin Rouge, The Impossible, Big Fish, Fargo

Do povedomia sa dostal najmä prostredníctvom Hviezdnych vojen, kde doslova zažiaril. Herectvo mu však bolo blízke už od 9 rokov – inšpiroval ho jeho strýko, Denis Lawson, účinkovaním v spomínaných hviezdnych vojnách. Kľúčovým obdobím jeho kariéry je rok 1994, kedy zažiaril v thrilleri Plytký hrob.

Jake Gyllenhaal

Pôvod: Los Angeles, Kalifornia, USA
Vek: 43 rokov
Najznámejšie filmy: Skrotená hora, Unesené, Nočné zvieratá, Deň po tom, Zodiac, Everest, Spider-man: Ďaleko od domova, Donnie Darko

Od svojho raného detstva sa objavoval na filmovom plátne. Niet sa čomu čudovať, je synom známeho režiséra, Stephena Gyllenhaala. Prvú ozajstnú rolu získal v roku 1999 vo filme Októbrové nebo, kde hral jednu z hlavných postáv. Dodnes je táto rola označovaná ako najlepší počin jeho kariéry. A mimochodom, v roku 2006 ho časopis People zaradil medzi 50 najkrajších ľudí sveta.

Heath Ledger

Pôvod: Austrália
Vek: zomrel vo veku 28 rokov v roku 2008
Najznámejšie filmy: Desať dôvodov, prečo ťa nenávidím, Skrotená hora, Ples príšer, Casanova, Temný rytier

Svet herectva okúsil už počas štúdia na základnej škole, kde pôsobil v divadelnom súbore. To ho vystrelilo aj do „televíznych vôd“, kde sa predstavil vo viacerých austrálskych televíznych šou. Na filmové plátno sa dostal v roku 1997 v malej filmovej role v rozprávke Paws. Neskôr sa dostal aj k väčším úlohám, vrátane kultovej tínedžerskej komédie Desať dôvodov, prečo ťa nenávidím.

Arnold Schwarzenegger

Pôvod: Steiermark, Rakúsko
Vek: 76 rokov
Najznámejšie filmy: Barbar Conan, Terminátor, Predátor, Dr. Dolittle 2, Útek z väzenia

Svoju kariéru síce odštartoval malými rolami, no filmový svet na seba nenechal dlho čakať. Preslávil sa úlohou vo filme Barbar Conan, vďaka ktorému v Hollywoode doslova zažiaril. Neskoršie obsadzovanie v kultových filmoch mu na popularite rozhodne neuškodilo. 

Hugh Jackman

Pôvod: Sydney, Austrália
Vek: 55 rokov
Najznámejšie filmy: X-Men, Spláchnutý, Legendárna partia, Noc v múzeu: Tajomstvo hrobky, Bedári

Spolu so svojim kolegom Patrickom Stewartom získal zápis do Guinessovej knihy rekordov za najdlhšiu kariéru v hraných marvelovkách. Nie je to však jeho jediný úspech. Okrem filmu sa venuje aj hudbe, dokonca hrá na niekoľkých hudobných nástrojoch. Zaujímavosťou je, že hoci ho z plátna môžeš poznať ako fajčiara, v súkromí tomuto neduhu neholduje.

Kevin Spacey

Pôvod: South Orange, New Jersey, USA
Vek: 64 rokov
Najznámejšie filmy: Smrtiaca epidémia, Pošli to ďalej, Moon, Šéfovia na zabitie, Americká krása

K herectvu sa dostal počas stredoškolského štúdia. Vždy bol fascinovaný známymi komikmi, ktorí mu boli vzorom. Neskôr, popri štúdiu na univerzite, sa zapísal do dramatického krúžku, kde nabral sebadôveru a prvé skúsenosti. V roku 1981 debutoval na divadelných doskách, čo nakoplo jeho kariéru. Od tej doby bol obsadzovaný najprv do malých rolí, až sa objavil vo filme Obvyklí podozriví v jednej z kľúčových postáv.

Edward Norton

Pôvod: Boston, Massachusetts, USA
Vek: 54 rokov
Najznámejšie filmy: Kult hákového kríža, Lúpež po taliansky, Iluzionista, Diktátor, Nevera z lásky

Od svojich piatich rokov vedel, že chce byť herec. Vzhliadal k Robertovi De Nirovi či Dustinovi Hoffmanovi. Ihneď po univerzitnom štúdiu sa uchytil ako divadelný herec, čo ho neskôr dostalo do Hollywoodu. Tam účinkoval vo filme Prvotný strach. Po premiére sa roztrhlo vrece s ponukami, za svoju kariéru bol nominovaný na Zlatý Glóbus či Oscara.

Nicolas Cage

Pôvod: Long Beach, Kalifornia, USA
Vek: 60 rokov
Najznámejšie filmy: Con Air, 60 sekúnd, Divokosť v srdci, 8 mm, Tvárou v tvár, Obchodník so smrťou

Hoci sa v detstve chcel venovať úplne niečomu inému než herectvu, to si ho napokon našlo. Jeho prvým filmom je mládežnícka komédia Zlaté časy na Ridgemont High, kde produkcia väčšinu jeho scén vystrihla. V tejto dobe si zmenil priezvisko a z Nicolasa Coppoly sa stal Cage. Dôvod? Nechcel sa priživovať na mene svojho slávneho otca. 

Sylvester Stallone

Pôvod: New York, USA
Vek: 77 rokov
Najznámejšie filmy: Rocky, Rambo, Cliffhanger, Zabijaci, Muži v čiernom, Rocky Balboa

Do širšieho povedomia sa dostal vďaka rolám Rockyho a Ramba. Jeho svaly sú jednoducho nezabudnuteľné. Herecká cesta však nebola prechádzka ružovou záhradou. Na začiatku bol obsadzovaný najmä do divadelných inscenácií, no neskôr pričuchol aj k filmu. Možno si nevedel, že sám napísal scenár Rockyho, ktorý odráža jeho životné túžby a ciele.  

Keanu Reeves

Pôvod: Bejrút, Libanon
Vek: 59 rokov
Najznámejšie filmy: Nebezpečná rýchlosť, Constantine, Diablov advokát, Matrix, John Wick

Vďaka plachosti sa o ňom nikdy nič poriadne nevedelo, pretože médiá odbíjal svojím povestným „no comment“. Aj napriek tomu patrí k tým najlepším hercom, ktorých filmový svet pozná. Debutoval prostredníctvom filmu Youngblood. Herectvo ho natoľko očarilo, že sa rozhodol presťahovať do LA. Vďaka jeho multižánrovosti ho pozná takmer každý – ukáž nám človeka, ktorý nevidel Matrix alebo Johna Wicka.

Tom Hardy

Pôvod: Londýn, Anglicko
Vek: 46 rokov
Najznámejšie filmy: Zúčtovanie, Revenant (Zmŕtvychvstanie), Počiatok, Dunkirk, Venom, Mad Max: Zbesilá jazda

Pred kamerami debutoval v roku 2001 v mini seriáli stanice HBO s názvom Bratstvo neohrozených. V tom istom roku sa objavil ešte vo veľkofilme Ridleyho Scotta, Čierny jastrab zostrelený. Cestu za slávou mu pomohla raziť úloha v Star Treku v roku 2002. 

Al Pacino

Pôvod: New York, USA
Vek: 83 rokov
Najznámejšie filmy: Krstný otec, More lásky, Diablov advokát, Wilde Salome, Vtedy v Hollywoode

Legenda vo svete filmu! Jeden z najuznávanejších hercov v histórii kinematografie sa do povedomia dostal najmä v 70. rokoch minulého storočia, odkedy patrí k najobľúbenejším americkým hercom. Po skončení stredoškolského štúdia sa rozhodol navštevovať nočné herecké kurzy, ktoré však nespĺňali jeho predstavy. Nasporil si na kvalitnejší kurz a v roku 1966 sa stal členom slávneho Actors Studia. Na konte má mnoho skvelých filmov, mnohé si nájdu fanúšikov aj v súčasnosti.

Jim Carrey

Pôvod: Ontario, Kanada
Vek: 62 rokov
Najznámejšie filmy: Maska, Blbý a blbší, Ace Ventura: Zvierací detektív, Ja, moje druhé ja a Irena, Yes Man, Truman Show, Večný svit nepoškvrnenej mysle

Sám o sebe si myslí, že vo svojich filmoch odvádza dobrú prácu a každá skúsenosť mu niečo dá. Známy je najmä ako komediant – humor miloval už od mala, jeho začiatky v komediálnej show hovoria samy za seba. Určite máš aj ty rád skvelé komédie z 90. rokov ako Maska či Blbý a blbší, ktoré mnohí z nás sledovali dookola na VHS-kách.

Will Smith

Pôvod: Filadelfia, Pensylvánia, USA
Vek: 55 rokov
Najznámejšie filmy: Muži v čiernom, Verejný nepriateľ, Ja, legenda, Deň nezávislosti, Ja, robot

Obľúbený zabávač a rapová legenda súčasnosti nie je známy len ako hudobník, ale zažiaril aj na filmovom plátne. Jeho herecká kariéra začala v roku 1993, keď sa objavil vo filme Šesť stupňov odlúčenia. Neskôr sa ukázal v menších aj väčších rolách, ktoré ho vystrelili do hviezdneho neba. Určite ho poznáš napríklad z kultového sci-fi Muži v čiernom.

Jack Nicholson

Pôvod: New Jersey, USA
Vek: 86 rokov
Najznámejšie filmy: Bezstarostná jazda, Čínska štvrť, Osvietenie, Lepšie neskoro ako nikdy, Kým si po nás príde

O tomto pánovi sa veľa nevie. Nerád poskytuje rozhovory novinárom a ak hej, nerozoberá v nich svoje súkromie ani minulosť. Po mnohých vedľajších úlohách v hororoch a moto-filmoch sa dočkal svojej prvej veľkej role vo filme Bezstarostná jazda, kde si zahral dobrodruha. Za toto stvárnenie bol dokonca nominovaný na Oscara! 

Robert De Niro

Pôvod: New York, USA
Vek: 80 rokov
Najznámejšie filmy: Krstný otec II., Vtedy v Amerike, Mafiáni, Frankenstein, Marvinova izba, Joker, Stážista, Svokor je lotor

Dvojnásobný držiteľ Oscara (a štyroch ďalších nominácií Americkej filmovej akadémie) patrí k najvýznamnejším hercom, akých kedy filmový svet videl. Vo vodách kinematografie sa predviedol ako profesionálny zlodej, gangster, duševne chorý muž či boxer. 

Robert Downey Jr.

Pôvod: New York, USA
Vek: 58 rokov
Najznámejšie filmy: Príbeh jednej vášne, Zodiac, Iron Man, Avengers: Pomstitelia, Oppenheimer

Lewis Strauss z filmu Oppenheimer má na konte mnohé famózne roly. Vďaka svojmu otcovi sa pred kamerami ocitol už ako päťročný. Ich filmová spolupráca trvala do konca 90. rokov, no počas tohto obdobia zažiaril v mnohých trhákoch. Napriek pohnutej minulosti si Robert Downey Jr. vydobyl zaslúžené miesto v Hollywoode.

Christian Bale 

Pôvod: Wales, Veľká Británia
Vek: 50 rokov
Najznámejšie filmy: Batman začína, Fighter, Návrat Temného rytiera, Nepriatelia, Thor: Láska a hrom

Aj keď spočiatku nebol prvotriednou hviezdou, jeho kariéra postupne naberala na obrátkach. Od malej hviezdičky z detstva sa vyvinul až do súčasnej celosvetovo uznávanej hviezdy. V priebehu rokov si zahral po boku mnohých známych mien vo väčších či menších rolách. Zlomovým bodom jeho kariéry bola postava psychopata Patricka Batemana vo filme Americké psycho.

Morgan Freeman

Pôvod: Tennessee, USA
Vek: 86 rokov
Najznámejšie filmy: Vykúpenie z väznice Shawshank, Smrtiaca epidémia, Batman začína, Temný rytier

Od detstva miloval film, no túžil stať sa pilotom. Niekoľko rokov si svoj dobrodružný sen aj plnil, no osud ho zavial do filmových vôd. A urobil dobre! Na konte má pestrú paletu filmov v rôznych žánroch. Preslávil sa excelentným výkonom vo filme Šofér slečny Daisy, za ktorý bol nominovaný na Oscara.

Bruce Willis

Pôvod: Idar-Oberstein, Nemecko
Vek: 68 rokov
Najznámejšie filmy: Smrtonosná pasca, Pozri, kto to hovorí, Pulp Fiction: Historky z podsvetia, Môj sused zabijak

Po štúdiu divadelného odboru zdokonaľoval svoje schopnosti v divadelných hrách a reklamách. Neskôr, keď nazbieral skúsenosti, sa z neho stala hviezda svetového formátu. Na konte má zaujímavé herecké ocenenia, ako napríklad Emmy či Zlatý Glóbus. Pôsobil aj ako producent, napríklad vo filme Rukojemník či Raňajky šampiónov.

Brad Pitt

Pôvod: Oklahoma, USA
Vek: 60 rokov
Najznámejšie filmy: Podfu(c)k, Spy Game, Trója, Pán a pani Smithovci, Dannyho trinástka, Zoznámte sa, Joe Black

Poznať ho môžeš z viacerých obľúbených filmov, ale mihol sa aj v seriáli Priatelia. Predtým, než prerazil vo filmovej brandži, pracoval aj ako šofér limuzíny či sťahovač chladničiek. Od začiatku 90. rokov minulého storočia priťahuje pozornosť médií aj svojimi vzťahmi.

Tom Hanks

Pôvod: Concord, Kalifornia, USA
Vek: 67 rokov
Najznámejšie filmy: Forrest Gump, Zelená míľa, Zachráňte vojaka Rayna, Stroskotanec, Apollo 13

Filmová kariéra Toma Hanksa sa začala komédiami, ktorými si získal celý zástup fanúšikov. V roku 1988 bol po prvý raz nominovaný na Oscara za hlavnú úlohu vo filme Veľký. Zlaté 90. roky ho však z komediálneho žánru plynule presunuli k vážnejším rolám, napríklad do filmu Forrest Gump či Zachráňte vojaka Ryana. V súčasnosti je považovaný za jedného z najlepších hercov svojej doby.

Leonardo DiCaprio

Pôvod: Los Angeles, Kalifornia, USA
Vek: 49 rokov
Najznámejšie filmy: Rómeo a Júlia, Marvinova izba, Čo žerie Gilberta Grapea, Titanic, Chyť ma, ak to dokážeš, Prekliaty ostrov, Veľký Gatsby

Kto by nepoznal slávneho Jacka z Titanicu? Hoci si Leo zahral vo viacerých svetoznámych filmoch, Titanic je asi najväčším míľnikom jeho kariéry. Po mnohých nomináciách, napríklad za rolu v Krvavom diamante (2007) či Letec (2004) sa napokon v roku 2016 konečne dočkal Oscara. Popri hereckej kariére sa venuje aj vlastnej produkčnej spoločnosti, ktorá tvorí hlavne dokumentárne filmy.

Johnny Depp

Pôvod: Kentucky, USA 
Vek: 60 rokov
Najznámejšie filmy: Nožnicovoruký Edward, Piráti z Karibiku, Charlie a továreň na čokoládu, Alica v krajine zázrakov, 21 Jump Street, Fantastické zvery a ich výskyt, Čokoláda

Vo filmovom svete sa začal objavovať na prelome 80. a 90. rokov, kedy zažiaril v prvých rolách. Určite si ho pamätáš napríklad ako Nožnicovorukého Edwarda či ako piráta Jacka Sparrowa. Jeho filmografia je však oveľa pestrejšia, má na konte aj vážne roly, napríklad vo filmoch Kokaín alebo Čo žerie Gilberta Grapea.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk, čsfd.sk
Odporúčame