Parfumy, kozmetika, či elektronika: Čo sme si minulý rok objednávali najviac?

Zdroj: Shoptet

#Malí a strední e-shopári v roku 2023 naďalej rozvíjali svoje podnikanie. Pribudli nové online obchody a výrazne narástol aj obrat. Podľa dát spoločnosti Shoptet, ktorá zabezpečuje fungovanie vyše 5 800 slovenských e-shopov bol rok 2023 úspešný.

„Celkový obrat e-shopov na Shoptete sa za rok 2023 zvýšil na 365 miliónov eur. Oproti predchádzajúcemu roku ide o nárast 27 %,“ hovorí Ivo Mrena, CMO spoločnosti Shoptet. 

„Malí a strední e-shopári si teda udržujú stabilný rast a stávajú sa stále silnejšou konkurenciou aj pre väčšie spoločnosti. Ich výhodou je schopnosť rýchlejšie sa prispôsobiť, neraz aj lepší zákaznícky servis či schopnosť kupujúcemu dobre poradiť.” 

Zákazníci objednávajú častejšie

Za rok 2023 sa výrazne zvýšil aj počet objednávok, a to na vyše 4,9 milióna objednávok za rok. Medziročne ide o nárast o vyše tretinu. 

Napriek výrazne vyššiemu celkovému obratu sa oproti minulému roku znížila priemerná cena jedného nákupu. V roku 2023 predstavovala necelých 75 eur, čo je o 4 eurá menej ako v roku 2022. 

„Môže to naznačovať, že v týchto ekonomicky zložitejších časoch si ľudia nákupy radšej rozvrhnú v čase, a snažia sa vyhnúť utrácaniu vyšších súm naraz,“ vysvetľuje Ivo Mrena.

Nákupy vianočných darčekov vrcholili skôr

Už tradične bol obratovo najsilnejším mesiacom november s Black Friday akciami a začínajúcimi vianočnými nákupmi.

„Druhým najsilnejším bol december 2023. Vrchol v nákupoch pritom bol o päť dní skôr ako rok pred tým – už 11. decembra. Následne po 19. decembri nastal značný pokles. Zaujímavosťou je, že v decembri minulý rok ľudia najviac nakupovali v pondelky, v roku 2022 boli najpopulárnejšie piatky.“

Tretím najsilnejším mesiacom bol október. Naopak, najslabším mesiacom čo sa týka obratu bol február. To je sčasti dané menším počtom dní, a sčasti ide aj o určité preklenovacie obdobie medzi povianočnými výpredajmi a novou sezónou.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Rebríček 30 vianočných animákov: Program je jasný, celé sviatky sa ani nepohneš!
Zdroj: Shoptet

Medziročne rástol najmä predaj parfumov a kozmetiky

Najväčší nárast v roku 2023 zaznamenal segment parfumov a kozmetiky – až o 63 %.

„V tejto oblasti je nákup veľmi jednoduchý, najmä ak človek používa tie isté výrobky opakovane. Keď si zvykne na pohodlie a často aj nižšie ceny online, neraz radšej tovar objedná, ako by mal chodiť do obchodu a prípadne zaň zaplatiť aj vyššiu sumu. Plus, internetoví predajcovia často ponúkajú aj značky, ktoré v bežnej predajni nekúpite.” 

O vyše polovicu sa zvýšil aj predaj detských potrieb, auto-moto segment stúpol o 38 %. Viac sa objednávala aj móda a doplnky.

„Pokles, aj keď nie veľmi výrazný, sme zaznamenali v segmente elektroniky,“ dopĺňa Ivo Mrena. 

Online podnikanie a slovenské kraje

V roku 2023 zároveň vzniklo na Shoptete vyše 1000 nových e-shopov. Percentuálne najrýchlejšie rastie Trenčiansky kraj, najpomalšie Trnavský.

„Bratislavský kraj, hoci je dvoj až trojnásobne väčší ako iné kraje, si stále drží silný rast 25 % ročne.” 

Čo sa týka celkového obratu, najsilnejší je Bratislavský kraj, najrýchlejšie rastie Košický. Obratovo rastú aj všetky ostatné kraje s výnimkou Prešovského, ktorý stagnuje.

Zdroj: Shoptet

Sleduj náš Instagram

Zdroj: Tlačová správa/Shoptet
Odporúčame