Predsavzal si si viac čítať, ale nedokážeš začať? Vyskúšaj 7 netradičných metód

chlapec s kopou kníh

Čítanie kníh ti rozšíri obzory (Zdroj: GettyImages)

#Tento rok budem viac čítať. Aj takto znie jedno z obľúbených novoročných predsavzatí, ktoré sa na zoznamoch objavuje každý rok. Je to motivácia pre tých, ktorí nečítajú vôbec, ale láka ich to.  A hnací motor pre knihomoľov, ktorí si želajú, aby si dokázali vyhradiť viac času na čítanie. Ak patríš do jednej z týchto skupín, poradíme ti.

Viacero rozčítaných kníh

Tento tip sa ti môže zdať zvláštny. Veď niekoľko rozčítaných kníh čakajúcich na stole nemôže byť dobrým znamením. No opak je pravdou. Čítať niekoľko kníh súčasne je osvedčená metóda, ako nakopnúť svoj čitateľský apetít.

Keď sa v knihe dostaneš k menej zaujímavej pasáži, zasekol si sa, alebo si len dostal chuť na inú knihu, žiadny problém. Otvor ďalšiu a pusti sa do nej. K tej predošlej sa môžeš vrátiť neskôr. Takto vlastne neustále čítaš a skôr či neskôr sa dostaneš aj k posledným stránkam.

Triler, romantika či história

Ďalšou skvelou technikou, ako sa udržať v čitateľskom nadšení, je striedanie rôznych žánrov. Každý má svoju škálu príbehov, ktorá ho baví. Ale väčšinou je ich viac. Stáva sa, že istú dobu preferuješ niečo napínavé a zvrátené. Tak čítaš dookola trilery.

No dostaneš sa do bodu, keď ťa začne lákať niečo iné. Preto je ideálne triler vymeniť za romantiku a tú zas za historickú beletriu a tak ďalej. Budeš stále čítať, no daný žáner ťa tak rýchlo neomrzí, keďže ich budeš neustále striedať.

Špeciálne vyhradený čas len na čítanie

Ak si budeš dookola len omieľať v hlave, že by sa ti patrilo dokopať sa k čítaniu, pravdepodobne sa k nemu nedostaneš. Skús na to ísť strategicky a vyhraď si konkrétnu časť dňa alebo týždňa, keď sa tejto aktivite budeš naplno venovať. Napríklad si vyčleň hodinku pred spaním. Zababuš sa v posteli s knihou a ono to už pôjde samo.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Zdražovanie sa dotklo aj učebníc: Vieš však nakúpiť výhodne, máme osvedčené tipy!
Žena ležiaca na posteli číta knihu
Vyhraď si čas na čítanie (Zdroj: Nicole Wolf/Unsplash)

Kniha neustále poruke

Nie je na škodu mať vždy nejakú knihu v kabelke či batohu so sebou. Nikdy nevieš, kedy budeš mať chvíľu času navyše. Sedíš už hodinu v čakárni u doktora? Cestuješ vlakom alebo autobusom hodnú chvíľu do školy, či práce? Namiesto bezcieľneho zízania do telefónu si radšej otvor knihu. Skrátiš si ňou danú chvíľu čakania a ešte si aj budeš plniť svoje predsavzatie.

Audioknihy

Táto novodobá forma kníh ti zmení svet. Počas šoférovania, upratovania a iných činností si namiesto hudby pusť do pozadia audioknihu. Budeš síce počúvať, nie priamo čítať, ale aj toto sú knihy a omnoho ľahšie ti takto pribudnú na zoznam ,,prečítaných“. Je to najmä skvelý začiatok pre tých, ktorým klasické čítanie veľmi nevonia.

Stanovenie cieľa

Bod pre náročnejších a skúsených čitateľov. Ak si skutočný knihomoľ, zoznam prečítaných kníh je pre teba akousi svätou listinou. Každoročne sa chceš prekonávať. Preto je namieste stanoviť si konkrétne číslo kníh, ktoré by si za nasledujúci rok chcel dosiahnuť. Je to naozaj neskutočný hnací motor.

A dokonca si to ani nemusíš evidovať a prepočítavať sám. Platforma Goodreads to spraví za teba. Zapíšeš si v nej svoj novoročný cieľ a vždy, keď nejakú knižku dočítaš, nájdeš ju v databáze. Zaznačíš dátum prečítania a už sa ti zarátava k tvojmu vysnívanému cieľu.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Goodreads (@goodreads)

Neboj sa knihu nedočítať

Nie všetky knihy sú perfektné. Alebo skôr nie každá kniha sa ti bude páčiť. Veď všetci máme trocha iný vkus. Ak ťa daná kniha nebaví, nútiš sa do nej a jej čítanie ti neprináša radosť, s čistým svedomím ju zatvor a odlož bokom. Nie je na tom naozaj nič zlé. Čím rýchlejšie to so zlou knihou vzdáš, tým skôr sa pustíš do takej, ktorá ťa svojím príbehom pohltí.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Top 10 kníh pod stromček: Náš výber poteší tvoju frajerku, kamošku i maminu

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame