Niksen – holandský trend, ktorý dá tvoj život do poriadku: Takto zvládneš všetok stres a predídeš vyhoreniu!

Nauč sa občas nerobiť celkom nič (Zdroj: Pexels.com/Andrea Piacquadio)

#Nájsť zdravé psychické naladenie nie je v školskom či pracovnom kolobehu vôbec jednoduché. Vyhorenie čoraz častejšie trápi už mladých ľudí, ktorí sa neraz snažia kombinovať školské a pracovné povinnosti s aktívnym životným štýlom, priateľmi aj voľnočasovými aktivitami. Potom prichádza pocit nesmiernej únavy a vyčerpania.

V Holandsku majú skvelé riešenie, ktorým predchádzajú depresiám a má len jedno slovo – niksen. Daj sa do pohody ako Holanďan a čítaj ďalej.

Jedno slovo ako riešenie mnohých problémov

Niksen je holandský oddychový trend, ktorý v preklade znamená „nerobiť nič“. Prvýkrát sa objavil v roku 2019 ako spôsob zvládania stresu či zotavenia sa zo syndrómu vyhorenia. V tom období sa do povedomia dostal aj dánsky koncept hygge (dôležitosť pobytu v útulnom prostredí) či švédsky lagom (život v duchu „všetko s mierou“).

Severoeurópsky trend niksen je založený na ničnerobení či robení niečoho bez úžitku či účelu. Patria sem činnosti, ktoré dovolia tvojej mysli len tak sa voľne túlať a nemať žiadne produktívne myšlienky. Znie to síce ako obyčajné leňošenie, no v skutočnosti je dôležité, aby sa myseľ aspoň na chvíľu odbúrala od akýchkoľvek myšlienok, ktoré ju zaťažujú.

Patria sem činnosti ako pozeranie sa z okna či pitie kávy bez stimulácie mysle skrolovaním na telefóne. Môžeš sa vydať aj na oddychovú turistiku, dôležité je, aby si oddýchla tvoja myseľ.

Pri turistike síce zaťažíš svoje telo, no myseľ si dokonalo oddýchne (Zdroj: Pexels.com/Ammad Rasool)

Ničnerobenie ťa dokáže nakopnúť

Niksen ťa paradoxne vie urobiť ešte produktívnejším, jednoducho preto, že prestávky pri učení, či inej namáhavej činnosti, pomáhajú tvojej mysli s lepším sústredením sa a trvalou pozornosťou. Pár minútové prestávky ničnerobenia dokonca zvyšujú kreativitu, pretože aj keď sa práve nevenuješ ničomu zmysluplnému, tvoja myseľ stále pracuje a vo fáze „uvoľnenia“ dokáže nečakane vyriešiť problémy, ktoré sa odohrávajú v podvedomí.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Trápi ťa nervozita a zlá nálada? Možno máš nedostatok objatí: Ich benefity a vplyv na zdravie ťa prekvapia!

Nie je to vôbec také jednoduché

Ničnerobenie vlastne nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Možno si to ani neuvedomuješ, no takmer sústavne o niečom premýšľaš, preto je sedenie pri okne a pozeranie sa na ulicu či záhradu bez hlbších myšlienok, skutočne výsledkom opakovaných a cielených cvičení. 

Postihol ťa už niekedy syndróm vyhorenia?

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame