Je oveľa starší, ako sme si mysleli: Najstarší splachovací záchod objavili v Číne – jeho vek by si neuhádol!

najstarší splachovací záchod objavený v Číne

Najstarší splachovací záchod svojím vekom prekvapil aj archeológov (Zdroj: Archeologický ústav Čínskej akadémie spoločenských vied)

#Vedcom z Archeologického ústavu Čínskej akadémie spoločenských vied sa podaril objav, ktorý prekvapil aj ich samotných. Pri vykopávkach v dvoch veľkých budovách v ruinách paláca v meste Yueyang našli pravdepodobne najstarší splachovací záchod na svete. Je oveľa starší, ako by sa dalo predpokladať a vyniká nápaditým návrhom.

Najstarší splachovací záchod prekvapil vekom

O tom, že jeho vek je naozaj raritou svedčí aj fakt, že vynález splachovacieho záchoda sa pripisuje viktoriánskemu obdobiu v Anglicku. Záchod nájdený v Číne však vedci odhadujú na 2200 až 2400 rokov starý kus. Pôvod možno datovať medzi obdobím bojujúcich štátov až po obdobie dynastie Han, ako informoval portál Insider.

Odborník na dizajn starovekých nástrojov Fan Mingyang sa podľa čínskych novín Global Times vyjadril: „Že toaleta je klamlivo pokročilá.“ To z dôvodu systému odvádzania vody, ktorý sa používa v modernej dobe.

Záchodovú misu, ďalšie rozbité časti a potrubie, ktoré viedlo do vonkajšej jamy, objavili archeológovia minulé leto. O náleze však informovali len minulý týždeň. Tento luxusný predmet však pravdepodobne používali len vysokopostavení členovia paláca nájdeného v čínskej provincii Shaanxi.

Des toilettes à chasse d'eau manuelle, vieilles de 2400 ans, ont suscité l'intérêt des archéologues qui tentent à…

Posted by China.org.cn on Wednesday, February 15, 2023

Ako sa asi vtedy používal?

Člen archeologického tímu Liu Riu pre noviny China Daily povedal: „Je to prvý a jediný splachovací záchod, aký bol kedy v Číne objavený. Všetci na mieste boli prekvapení a potom sme všetci vybuchli od smiechu.“

Spôsob používania popísal tak, že služobníci museli naliať vodu do záchodu zakaždým keď bola použitá. Museli ju teda pravidelne dopĺňať. Zaujímavá bude tiež analýza okolitej pôdy, ktorá môže naznačiť stravu a stravovacie návyky starovekých ľudí. Archeologický ústav ešte k objavu dodal, že väčšia archeologická vykopávka v paláci pridáva tiež veľkú hodnotu štúdiu rozloženia hlavných miest starovekých dynastií.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Všetci sme si mysleli, že Newton objavil gravitáciu: Odhalenie teórie gravitácie prišlo oveľa skôr od niekoho iného

Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame