Tvorí šaty z vlastného bioplastu, ktoré sa dajú uvariť a zjesť: Návrhárka Mata Durikovic pracuje pre Chanel

Návrhárka Mata Durikovic a šaty z bioplastu

Talentovaná návrhárka Mata Durikovic navrhuje šaty z bioplastu (Zdroj: Facebook/SLOVAKFASHIONCOUNCIL)

#Udržateľnosť v móde je jej naozaj blízka. Módna návrhárka Mata Durikovic je absolventkou bakalárskeho štúdia ženskej módy na Central Saint Martins v Londýne. A to zďaleka nie je jediná vec, na ktorú môže byť hrdá. Svoj talent a kreativitu rozvíja v tvorbe, ktorou sa snaží dokázať, že aj luxusná móda môže byť udržateľná.

Návrhárka Mata Durikovic odprezentovala tvorbu na Fashion Week v Londýne

Matina značka MADbyMAD predstavuje biodegradovateľné a bezodpadové modely, ktoré sa dajú nosiť, zjesť aj kompostovať. Aktuálne žije v Paríži, kde pracuje pre módny dom Chanel. V roku 2022 získala ocenenie Best Fashion Talent, ktoré udeľuje Slovak Fashion Council a módne podujatie Fashion LIVE!

Úspechy a účasť v tejto súťaži ju dostali na Fashion Week v Londýne, ktorý sa uskutočnil v termíne od 17.2. – 21.2.2023. Jedinečnou možnosťou bolo odprezentovať tvorbu, ktorou rozvíja vlastnú ideológiu „Bioluxury era“. Cieľom návrhov je prinútiť zákazníka zamyslieť sa nad momentálnymi problémami v móde a zmeniť svoje návyky konzumerizmu pri nakupovaní oblečenia.

V Londýne sa predviedla kolekciou Pink Matrix

Kolekcia Pink Matrix pochádza z autorského bioplastu, respektíve z bioplastickej krištáľovej kože. Ako sama Martina povedala: „V rámci experimentu s bioplastickým materiálom sa mi úspešne podarilo vyvinúť „zero waste“ materiál, ktorý nadobúda formu transparentnej „koženej látky“. Túto látku je možné vyrobiť aj v domácich podmienkach a dá sa zošívať, vyšívať, potlačiť UV potlačou alebo použiť ako 3D náhrada tradičnej výšivky. Využitie látky akoby nemalo konca. Prekvapením je, že odevy z nej sa dajú doma aj uvariť alebo plne kompostovať v záhrade. „Cook it! Wear it! Eat it! Vitalise plants with it!“, to je motto, ktorým sa mladá návrhárka riadi.

A ako by opísala kolekciu Pink Matrix? „V mojej kolekcii ‘‘Pink Matrix‘‘ sa snažím vytvoriť plne udržateľné luxusné oblečenie, ktoré je separovateľné do prvotných ‘prior‘ materiálov a následne ľahko rozložiteľné a recyklovateľné. Inšpiráciou sú spomienky z môjho detstva a vzťah medzi mnou a mojou ‘Babkou‘, ktorá kvôli malému príjmu používala rôzne udržateľné praktiky.“

Kolekcia Pink Matrix sa skladá z troch kolekcií s názvami Strawberry Crystal Galaxy, Crystal Galaxy a Flower Crystal Galaxy. Každá z galaxií predstavuje miesto alebo kút v byte jej babky, ktoré si Mata počas detstva pretvorila na svet fantázie. Úžasný spôsob, ako vzdať úctu k tradíciám v novom šate.


Chcel by si mať v šatníku oblečenie, ktoré si môžeš aj uvariť a zjesť?

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame