Vyraz do Tatier obdivovať ľadové sochy: Na najvyššie položenom mieste na Slovensku nájdeš unikátne diela

Ľadová socha vlkov na Lomnickom štíte

Ľadové sochy na Lomnickom štíte sú najvyššie položené na Slovensku (Zdroj: SITA /Mária Frisová)

#Do Vysokých Tatier v uplynulých dňoch opäť zavítalo skutočné zimné počasie, a to súviselo so zlepšením podmienok pri tvorbe ľadových sôch. Na vlastné oči sa môžeš ísť presvedčiť, aká krehká je krása vytvorená zo snehu a ľadu na najvyššie položenom mieste na Slovensku.

Medzinárodné majstrovstvá Tatry Ice Master

Od 20. januára máš šancu na Lomnickom štíte obdivovať najvyššie položené ľadové sochy na Slovensku. Sú súčasťou podujatia na Hrebienku s názvom Tatry Ice Master alebo aj Medzinárodné majstrovstvá ľadových sochárov. Podujatie sa organizovalo po dvojročnej pauze spôsobenej pandémiou.

Prvá exhibičná socha zobrazuje dvoch vyjúcich vlkov ako symbol divokej tatranskej prírody. Jej autormi sú umelci z Nemecka, hoci zvykom je, že prvú sochu vytvárajú súťažiaci umelci, ktorí pochádzajú z krajiny najďalej vzdialenej od Slovenska. Tento rok to mali byť umelci z Mongolska, ale pred príchodom na majstrovstvá ich zdržali prírodné živly a zapadli na ceste z Talianska v Alpách.

Na majstrovstvách mali zastúpenie Česko, Holandsko, Litva, Fínsko, Veľká Británia, Maďarsko, Poľsko, Nemecko, Mongolsko a samozrejme aj Slovensko. Umelci dostali k dispozícii 50 ton ľadu a počas víkendu 21. a 22. januára spolu vytvorili 35 unikátnych sôch. Témami tohtoročných majstrovstiev boli žena ako symbol života a sci-fi obraz sveta v budúcnosti. Víťazmi prvej témy sa stali Fíni, druhú tému zas ovládli umelci z Mongolska.

Každý deň bolo vytvorených desať súťažných sôch a na záver ešte pätnásť exhibičných. Jedna časť sôch bola vytvorená popri budove lanovky a prvé týždne budú nasvietené od zotmenia. Ďalšie budú umiestnené na otvorenom priestranstve v druhej kupole vedľa Tatranského ľadového dómu.

Jedinečné snehovo – ľadové výtvory však majú obmedzenú trvanlivosť. Tá závisí od počasia, ak sa neroztopia skôr, vydržia až do skončenia zimnej sezóny, respektíve do konca apríla 2023.


Buď s nami aj na Instagrame a dozvieš sa o každom novom článku ako prvý!

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame