Prehľad letných kín pre každý región: Uži si obľúbené filmy pod hviezdami

amfiteátre kino

Letné kino ti ponúka filmový zážitok pod holým nebom (Zdroj: GettyImages)

#Aspoň pár letných večerov by si mal venovať kultúrnemu zážitku. Letné mesiace nie sú len o cestovaní do zahraničia, kúpaní a užívaní si na chate. Ak sa chceš kultúrne vyžiť, no nákupné centrá nie sú pre teba, skús amfiteátre. Na Slovensku ich máme desiatky a čaká ťa skutočne nezabudnuteľný filmový večer.

Aké filmy hrajú v amfiteátroch?  /  Západné Slovensko  /  Stredné Slovensko  /  Východné Slovensko

Čo je amfiteáter?

Slovo amfiteáter je staršie ako náš letopočet. Starí Rimania a Gréci ním označovali „budovu“, ktorej sa konali zápasy na život a na smrť, čiže v tej dobe akési kultúrne slávnosti. Táto budova mala elipsovitý tvar a pozostávala z pódia v strede a hľadiska po obvode. Za amfiteáter sa dá považovať aj slávne rímske Koloseum.

Nie všetky amfiteátre sú však kruhové, niektoré majú hľadisko v tvare polmesiaca – v takýchto sa kedysi konali rečnícke prejavy a zrodilo sa tu divadlo. Dodnes sa v amfiteátroch konajú festivalové slávnosti, kultúrne podujatia, koncerty či divadelné predstavenia. S príchodom filmu v minulom storočí sa niektoré zmenili a pódium vymenili za natiahnuté plátno – takto vznikli letné kiná.

Aké filmy hrajú v letnom kine?

Pozrieť si film v amfiteátri je oproti bežnému multiplexu rovnaké, no predsa odlišné. Rozdiel je v tom, že za jeden deň premietajú len jeden film. Keďže na premietanie je potrebná tma, predstavenie zvyčajne začína až po deviatej hodine večer. A keďže večery sú v lete pomerne teplé, nebudeš mať problém sledovať film až do nočných hodín.

Ponuka letných kín je takmer rovnaká ako bežné multiplexy. Premietajú tu blockbustre vrátane obľúbených superhrdinských filmov, horory, komédie aj animáky. Predstavenie je výlučne 2D a miesto na sedenie nájdeš kdekoľvek. Mnohé amfiteátre predávajú len vstupenku, nie miestenku, takže je na tebe, kde sa usadíš – pokojne aj na tráve, ak ti to vyhovuje. V tom prípade odporúčame vziať si deku či karimatku.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Chladiace poťahy, deflektory či clona do auta: Tieto praktické doplnky ti spríjemnia každú letnú jazdu

Koľko stojí vstupné?

Za vstup určite nezaplatíš viac ako v klimatizovanom kine. Práve naopak, keďže prevádzkar neplatí za obrovské priestory, klímu ani personál, vstupné je často lacnejšie. V priemere stojí sledovanie filmu na slovenskom amfiteátri 5 až 7 eur na osobu (niekde majú detské či študentské vstupné ešte lacnejšie).

Pred začiatkom filmu a neraz aj počas premietania je otvorený bufet, kde si okrem bežného jedla z kina môžeš kúpiť napríklad aj hot-dog či mäso v žemli. Nejde o pravidlo, skôr o raritu, ale niektoré letné kiná túto možnosť ponúkajú. Kde ich na Slovensku nájdeš? Vybrali sme zopár v každom regióne, kde premietajú filmy pravidelne. Na záver máme aj jedno prekvapenie.

Letné kiná na Západnom Slovensku

Pezinok

Amfiteáter v Pezinku sa nachádza na Holubyho ulici. Filmy tu hrajú každý deň okrem pondelka. Medzi tohtoročné najnavštevovanejšie snímky budú patriť nový Indiana Jones, Babrie, ale aj Oppenheimer a siedme Mission Impossible. Sedenie je rozdelené na fajčiarsku a nefajčiarsku zónu. V bufete na teba čaká aj čapovaný radler a široká ponuka snackov.

Začiatok predstavenia: 21:15
Cena vstupného: 6 eur

Nové Zámky

Počas leta funguje kino v Nových Zámkoch v uzavretých priestoroch budovy Kina Mier (poobede), no večerné premietanie je výlučne pod hviezdami. Lístky na premietanie sa dajú kúpiť len na mieste. Amfiteáter nájdeš na Pribinovej ulici, návštevníci si pochvaľujú pomerne hlasný zvuk a širokú ponuku občerstvenia.

Začiatok predstavenia: 21:30
Cena vstupného: 6 eur

Piešťany

Aj v Piešťanoch premietajú filmy poobede v budove Kina Fontána a večer v amfiteátri na Beethovenovej ulici. Niekedy je dokonca ten istý film na výber v klimatizovanej budove aj pod nočnou oblohou – stačí si vybrať. V ponuke nájdeš aj staršie filmy a vstupné sa dá kúpiť aj online. Letné kino sa nachádza v prostredí prírody

Začiatok predstavenia: 21:00
Cena vstupného: 4 eurá (staršie filmy)

Letné kiná na Strednom Slovensku

Martin

Martinské letné kino láka výlučne na nové filmy. Toto leto budú taktiež premietať tie najväčšia blockbusterové hity. Kino nájdeš na Šoltésovej ulici a vstupné si môžeš zakúpiť aj vopred online. Amfiteáter má dlhú tradíciu a ľudia si pochvaľujú veľké plátno, obrovskú ponuku v bufete (vrátane popcornu), veľa miest na sedenie (stredný rad je zrenovovaný) a čisté toalety.

Začiatok predstavenia: 21:00
Cena vstupného: 6 eur

Banská Bystrica

V Banskej Bystrici to poriadne žije. Amfiteáter je v prevádzke takmer každý deň a striedajú sa tu hudobné koncerty a filmové predstavenia. Nákupom online vieš ušetriť jedno euro (len na filmoch). Nájdeš ho za Rotundou a vnútorný priestor je skutočne obrovský. Aj napriek doskovému sedeniu si ľudia pochvaľujú zážitok a odporúčajú vziať si deku na sedenie. Okrem nových filmov premietajú aj kultové klasiky z filmových pásov.

Začiatok predstavenia: 21:30
Cena vstupného: 6 eur online predpredaj, 7 eur na mieste (len hotovosť)

Lučenec

Letné kino v Lučenci premieta za každého počasia a striedajú sa tu nové filmy so staršími. Amfiteáter sa nachádza na Novohradskej ulici a aj tu si vieš lístky kúpiť vopred cez online formulár. V bufete ponúkajú tradičné pukance, ale aj kofolu či pivo. Lavičky sú navyše vynovené a natreté. Kino je síce malé, no návštevníci si obľúbili súkromie a prerobené priestory.

Začiatok predstavenia: 21:00
Cena vstupného: 5 eur

Letné kiná na Východnom Slovensku

Košice

Aj amfiteáter v Košiciach ponúka nové aj staršie kúsky. Toto leto dokonca premietali aj originálneho Blade Runnera. Kino nájdeš na Festivalovom námestí a má aj vlastné parkovisko. Podľa pravidiel je tu zákaz fajčenia. Ak chceš sledovať film v košickom amfiku, pribaľ si deku, pretože lavičky sú stále pôvodné.

Začiatok predstavenia: 21:00
Cena vstupného: 5 eur

Prešov

Prešovský amfiteáter Pocity nájdeš na Masarykovej ulici. Ponuka nie je síce pestrá, no na svoje si prídu najmä milovníci artových filmov a európskej produkcie. Prevláda ponuka nových filmov, ale sem-tam sa objaví aj starší kúsok. Flasha alebo Mission Impossible tu však nenájdeš. Napriek tomu tu priemietajú skvelé nové artové a indie filmy.

Začiatok predstavenia: 21:00
Cena vstupného: 5 eur (zľava 2 eurá pre držiteľov preukazov FK, ISIC a ZŤP)

BONUS: Východná

Miesto letného kina ti chceme dať do pozornosti amfiteáter vo obci Východná. Patrí medzi najkrajšie na Slovensku, aj keď miesto filmov tu nájdeš živé kultúrne podujatia. Lístky na predstavenia kúpiš online aj na mieste.

Medzi populárne predstavenia patria napríklad Príbehy remesiel, Letokruhy tradícií či Pri muzike, ale nájdeš tu aj školu tanca, tradičné sväté omše a remeselné dni. Program sa koná často od rána až do neskorej noci.

Kde najradšej sleduješ filmy?

Sleduj náš TikTok

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame